...sitä saattaa sanoa mitä tahansa... ...piirtää huulipunalla linnunpoikia takaikkunaan... : taiteilija yhdistää runon ja videon
Polamo, Jaana. 2016. …sitä saattaa sanoa mitä tahansa… …piirtää huulipunalla linnunpoikia takaikkunaan… Taiteilija yhdistää runon ja videon. Kirjoittamisen kandidaatintutkielma. Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto. 24 sivua.
Yhdistin runoanimaatiokurssilla runoa, kuvaa ja ääntä. Samalla pohdin, teinkö runovideota vai videorunoa. Myös erilaiset kilpailut, festivaalit ja taiteen rahoittajat joutuvat miettimään taidelajien määritelmiä. Tutkin tässä proseminaarissa, mikä runovideota ja videorunoa yhdistää ja mikä erottaa. Samalla selvitän, kumpaan taidelajiin valmistamani runoanimaatio kuuluu.
Vaikuttaa siltä, että runon ja videon yhdistelmiä julkaistaan enemmän kuin ennen. Koska aihetta ei kuitenkaan ole tutkittu Suomessa aiemmin, tukeudun työssäni lähitieteisiin: elokuvan ja kokeilevan runouden tutkimukseen. Käytän lähteinä myös taiteilijoiden ajatuksia, joita he ovat julkaisseet Internetissä. Yhtenä lähteenä on kahden taiteilijan kanssa käymäni sähköpostikirjeenvaihto. Omaan animaatioprosessiini pääsen käsiksi laatimani päiväkirjan ja valmiin teoksen kautta.
Runovideo ja videoruno koostuvat samoista elementeistä: runoudesta, kuvasta, äänestä, rytmistä, ja niitä myös valmistetaan ja esitetään samoilla välineillä. Lajeja erottaa toisistaan pääasiassa runon asema valmistusprosessissa ja teoksessa. Runovideo rakentuu runon ympärille teoksen muiden elementtien tukiessa runoa. Videorunon runollisuus taas kumpuaa teoksen kaikkien elementtien yhdistämisestä kokonaistaideteokseksi. Näyttää siltä, että valmistamani animaatio ei kuulu kumpaankaan lajiin, vaan rakentuu ikään kuin runon rinnakkaistodellisuudeksi samaan tapaan kuin monissa musiikkivideoissa laulun sanat etenevät omalla tavallaan, video omallaan.
Videoteosten määrittelyä on syytä jatkaa, vaikka taide rikkoo määrittely-rajoja ja tutkija joutuu kilpajuoksuun taiteen uusien ilmenemismuotojen kanssa. Esimerkiksi 360-video haastaa tekijäänsä, kun sen katsoja hallinnoi videon katselusuuntaa itse.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5362]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Autenttisuus kotimaisessa lavarunoudessa
Santala, Johanna (2021)Lavarunous on runouden kentän omaehtoinen laji, joka voidaan määritellä suulliseksi ja esittäväksi runoudeksi. Se voidaan käsittää myös laajemmin kulttuuriksi, joka rakentuu runouden lisäksi siihen kiinteästi liittyvän ... -
Electronic poetry : understanding poetry in the digital environment
Di Rosario, Giovanna (University of Jyväskylä, 2011) -
Jyväskylän yliopiston kirjallisuudentutkimus yhdistää monialaisesti esteettisen ja poliittisen
Keskinen, Mikko; Karkulehto, Sanna (Kirjallisuudentutkijain Seura, 2016) -
Uudelleenkirjoitettu Nausicaä Haasjoen teoksessa Nausikaa
Perttunen, Noora (2023)Tarkastelen maisterintutkielmassani Pauliina Haasjoen runoteosta Nausikaa uudelleenkirjoittamisen näkökulmasta ja vertaan teosta sen yhteen hypotekstiin, Hayao Miyazakin Tuulen laakson Nausicaä -mangasarjaan. Tutkielmassa ... -
Kohti planetaarista tuntua : feministis-posthumanistinen uudelleenkuvittelu ja etiikka ihmisen jälkeen
Koistinen, Aino-Kaisa; Karkulehto, Sanna (Eurooppalaisen filosofian seura, 2021)Niin kutsuttu antroposeeni eli ihmisten valtakausi on aiheuttanut lukemattomia globaaleja ongelmia ja kriisejä, jotka ovat herättäneet kysymyksen ihmisten kyvystä elää eettisesti muiden lajien ja ympäristönsä ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.