Vuorovaikutusverkostot työelämässä ja vapaa-ajalla
Tämän tutkielman tavoitteena on kuvata ja ymmärtää vuorovaikutusverkostojen ilmiötä ja haastateltavien niille antamia merkityksiä. Yleistämisen sijaan pyrkimyksenä on tuottaa ilmiöstä tietoa haastateltaviksi valikoituneen joukon käsitysten pohjalta. Haastateltaviksi valittiin parhaillaan työelämässä olevia asiantuntijoita, jotka kertoivat sekä ammatillisista että vapaa-ajan verkostoistaan. Tutkimus suoritettiin laadullisin keinoin käyttäen teemahaastattelua. Haastateltavat (9kpl) tavoitettiin lumipallo-otantaa hyödyntämällä.
Verkostoja ja vuorovaikutusverkostoja on tutkittu paljon myös viestinnän alalla. Tämän tutkimuksen lähestymistapa tuo kuitenkin uutta tietoa vuorovaikutusverkostoihin, negatiivisiin verkostoihin ja verkostoitumisen edellytyksiin liittyen. Tutkimusasetelma tarjoaa aiemmasta tutkimuksesta poiketen tietoa esimerkiksi suljetuista, negatiivisista verkostoista.
Tämän tutkimuksen tulosten perusteella näyttää siltä, että vuorovaikutusverkostot ymmärretään tärkeäksi osaksi sekä työelämää että vapaa-ajan elämää. Haastateltavien voidaan nähdä olevan enemmän tietoisia työelämän kuin vapaa-ajan verkostojensa rakentumisesta, mikä voi johtua verkostojen erilaisista tavoitteista. Haastateltavien mukaan vuorovaikutusverkostojen rakentaminen sisältää sekä taitoperustaisia että piirre ominaisia edellytyksiä. Näiden edellytysten lisäksi haastateltavat kertovat maineen vaikuttavan heidän verkostoitumishalukkuuteensa. Verkoston huono maine tai omaan toimenkuvaan sopimaton imago voi tehdä verkostosta negatiivisen. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa vuorovaikutusverkostoa tai siihen kuuluvia henkilöitä ei haluta osaksi omia verkostoja ikävien seuraamusten tai vaikutusten pelossa. Verkosto voi myös muuttua negatiiviseksi sen jäsenten toiminnan myötä. Haastateltavat kertovat pohtivansa verkostojen ja niiden toiminnan eettisiä puolia. Tämä pohdinta voi vaikuttaa suuresti haastateltavien verkostoitumishalukkuuteen.
Tulokset osoittavat, että haastateltavien voidaan myös huomata punnitsevan mahdollisia vuorovaikutussuhteesta ja verkostosta saatavia hyötyjä ja kuluja verkostoja luodessaan
Tutkielman tulokset auttavat ymmärtämään vuorovaikutusverkostojen merkitystä työ- ja vapaa-ajan elämässä sekä verkostoitumiseen vaikuttavia tekijöitä. Tulokset tarjoavat mahdollisuuksia jatkotutkimukselle esimerkiksi negatiivisten verkostojen ja korruptioverkostojen tarkastelulle interpersonaalisten suhteiden näkökulmasta. Tuloksia voidaan soveltaa käytännön verkostoitumisen opetuksessa sekä tätä kautta hyödyntää esimerkiksi työelämävalmennuksen kehittämisessä.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Sosiaalisen elämän kehykset : kampus-ohjelman opiskelijoiden sosiaalinen asema tuetussa aikuisopiskelussa ja vapaa-ajalla
Saarinen, Minna (Jyväskylän yliopisto, 2012) -
Toimiva yhteistyö : työelämän vuorovaikutussuhteet, tiimit ja verkostot
Aira, Annaleena (University of Jyväskylä, 2012) -
Vuorovaikutusosaaminen ja sen kehittyminen tutkijoiden työssä
Laajalahti, Anne (Jyväskylän yliopisto, 2014) -
Yhdeksäsluokkalaisten tekstimaailman tarkastelua : tekstit vapaa-ajalla, koulussa ja tulevaisuuden työelämässä
Korhonen, Kati-Johanna (2006) -
Yläkoululaisten liikunta-aktiivisuus välitunnilla ja vapaa-ajalla
Ronkainen, Tommi; Hämäläinen, Hannatuulia (2010)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.