Show simple item record

dc.contributor.authorLamberg, Hannu
dc.date.accessioned2016-02-18T06:45:09Z
dc.date.available2016-02-18T06:45:09Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:1522484
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/48818
dc.description.abstractTässä tutkielmassa tarkasteltiin neljää eniten teollisesti valmistettavaa tärkkelystä (kasveista maissi, kassava, vehnä ja peruna) sekä tärkkelyksien valmistamiseen käytettäviä teknologioita, tuotantomääriä, käyttöä ja maailman markkinoita. Lisäksi tutkielmassa tutustuttiin tärkkelyksen kemialliseen ja fysikaaliseen rakenteeseen sekä ominaisuuksiin. Tärkkelyksen fysikaaliseen rakenteeseen liittyen selviteltiin yksityiskohtaisesti tärkkelyksen synteesi, tärkkelysjyväsen koko ja muoto sekä rakenne. Tutkielmassa esiteltiin tärkkelyksen yleisimmät valmistusteknologiat. Tällöin läpikäytiin maissitärkkelyksen valmistuksen liuotukseen ja märkäjauhatukseen liittyvät menetelmät, vehnätärkkelyksen valmistuksen kolme märkäerotusprosessia (perinteinen prosessi sekä hydrosykloni- ja korkeapaine-erotteluprosessi) sekä peruna- ja kassavatärkkelyksen prosessien perusperiaatteet. Tärkkelyksen muokkaus tehdään geneettisesti, entsymaattisesti, kemiallisesti ja fysikaalisesti, jotta tärkkelykselle saadaan haluttuja ominaisuuksia. Kyseisten ominaisuuksien aikaansaamiseksi voidaan käyttää yhtä tai useampaa menetelmää. Tässä tutkielmassa ei käsitelty geneettisesti muunneltuja tärkkelyksiä, mutta esiteltiin muut perusmenetelmät. Tutkielman perusteella voitiin sanoa, että tärkkelys on erittäin monipuolinen uusiutuva raaka-aine, jota on mahdollista käyttää hyvin monenlaisissa sovelluksissa sellaisenaan, muokattuna tai muiden jatkojalosteiden raaka-aineena.
dc.format.extent1 verkkoaineisto (60 sivua)
dc.language.isofin
dc.rightsJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rightsThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.titleTärkkelys ja tärkkelysteollisuus
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201602181601
dc.type.ontasotPro gradufi
dc.type.ontasotMaster's thesisen
dc.contributor.tiedekuntaMatemaattis-luonnontieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sciencesen
dc.contributor.laitosKemian laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Chemistryen
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineSoveltava kemiafi
dc.contributor.oppiaineApplied Chemistryen
dc.date.updated2016-02-18T06:45:10Z
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.contributor.oppiainekoodi4036
dc.subject.ysotärkkelys
dc.subject.ysotärkkelysteollisuus
dc.subject.ysosynteesi
dc.subject.ysorakenne
dc.subject.ysovalmistus


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record