Siunauksen tilat : pohjalaiset siunauskappelit ja hautaushuoneet
Tämän maisteritutkielman tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä siunauskappelirakennuksista osana kirkollista rakentamista. Tutkielmassa on keskitytty Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan nykyisten maakuntien alueiden siunauskappelirakennuksiin, mutta tutkimustulokset antavat lisätietoa yleisellä tasolla siunauskappeleista rakennustyyppinä sekä kirkollisen rakentamisen ilmiönä.
Empiirisen tutkimuksen piiriin kuuluva tutkielman aineistoa on analysoitu laadullisin ja määrällisin menetelmin. Tutkimus on toteutettu kokonaistutkimuksena ja tutkimusaineistona on käytetty alueella sijaitsevia tai sijainneita siunauskäytössä olleita rakennusta sekä niiden rakennushistorioita. Aineistossa on huomioitu myös jo hävinneet kappelirakennukset.
Tutkimuksessa on selvitetty millainen on pohjalainen siunauskappeli ja esitetty alueella käytetyt rakennustyypit sekä niiden ominaisuuksia. Lisäksi pohditaan siunauskappeleiden asemaa kirkollisena rakennuksena ja rakennustyypin säilymisen kysymyksiä.
Tutkimuksen tuloksena löydettyjen rakennustyyppien lisäksi todettiin, että vanhimmat pohjalaiset siunauskappelit on rakennettu 1800-luvun alussa ja ensimmäinen erityisesti siunauskäyttöön suunniteltu rakennus on toteutettu Vaasan Pyhän Marian kirkon viereen Intendentinkonttorin suunnitelmien mukaisesti. Tutkimuksessa on todettu myös, että alueella on rakennettu siunauskappeleita enemmän kirkkojen läheisyyteen kirkkomaille kuin erillisille hautausmaille. Tutkimuksen tulokset kumoavat siten yleisesti vallalla olevan käsityksen, että siunauskappeli rakennustyyppinä on syntynyt, kun 1800-luvun loppupuolella alettiin perustaa erillisiä hautausmaita kauemmas keskusta-alueista.
...
Muu nimeke
Pohjalaiset siunauskappelit ja hautaushuoneetAsiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29739]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Hautasaareke ihmistä varten : Jyväskylän Vanhan hautausmaan vaiheita vuosien 1956-1971 välisenä aikana
Jokela, Jenni (2014)Uskonyhteisöjen toimesta on perustettu hautausmaita, jotta yhteisöjen kuolleet jäsenet saadaan sijoitettua johonkin yhteisössä vallitsevien tapojen ja käytänteiden mukaisesti. Tämän tutkimuksen kohde, Jyväskylän Vanha ... -
Heinolan kirkonkylän siunauskappeli ja uusi hautausmaa 1910-2010
Hohtari, Jarmo (2011)Tarkastelen pro gradu työssäni Heinolan kirkonkylän siunauskappelia ja sen vieressä sijaitsevaa Uusi hautausmaa -nimistä hautausmaata. Lähtökohtana oli, että Suomessa on tehty tutkimusta siunauskappeleista varsin vähän ... -
Keisarinasema ennen ja nyt : Lappeenrannan vanhan rautatieaseman merkitykset paikallisessa kontekstissa 1885-2017
Myyrä, Sinikka (2017)Tutkielma käsittelee tapausesimerkkinä Lappeenrannan entisen rautatieaseman merkityksiä sen elinkaaren 1885–2013 aikana ja edelleen nykyhetkenä, jolloin rakennusta ei enää ole. ”Vanhaksi asemaksi” ja myöhemmin ”Keisarinasemaksi” ... -
Muiston paikka : Karstulan ja Lappajärven 1939-44 sankarihautamuistomerkit
Huttunen, Kristiina (1998) -
Pyhän rajalla : kirkkomaan aita osana rakennettua kulttuuriympäristöä
Suna, Henrika (2013)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.