Hautasaareke ihmistä varten : Jyväskylän Vanhan hautausmaan vaiheita vuosien 1956-1971 välisenä aikana
Uskonyhteisöjen toimesta on perustettu hautausmaita, jotta yhteisöjen kuolleet jäsenet saadaan sijoitettua johonkin yhteisössä vallitsevien tapojen ja käytänteiden mukaisesti. Tämän tutkimuksen kohde, Jyväskylän Vanha hautausmaa perustettiin vuonna 1837 kehittyvän ja laajentuvan kaupungin laitamille huolehtimaan yhteisön edesmenneistä jäsenistä.
Tässä tutkimuksessa tutkitaan Vanhan hautausmaan vaiheita vuosien 1956–1971 välisenä aikana. Tavoitteena on selvittää miten ja miksi hautausmaata pidettiin yllä konkreettisena tilana, ketkä sitä pitivät yllä ja miten siellä toimittiin suhteessa hautausmaiden tehtäviin. Kahteen aikaisempaan jaotteluun hautausmaiden tehtävistä sekä tutkimuskirjallisuuteen pohjaten olen laatinut kattavamman jaottelun hautausmaiden tehtävistä. Hautausmaiden tehtäviksi luokitellaan hautaaminen, surutyö, kuolemasta muistuttaminen, historiallisen tiedon kokoaminen sekä virkistäytymisen mahdollisuus. Tämä jaottelu toimii tutkimuksen teoriana luoden näkökul-man lähdeaineiston tarkasteluun.
Lähdeaineistona toimii Jyväskylän kaupunkiseurakunnan arkistoaineisto. Kirkkohallintokunnan ja kirkkovaltuuston pöytäkirjat yhdessä hautausmaakatselmusten pöytäkirjojen ja kirkkohallintokunnan toimintakertomusten kanssa muodostavat tärkeimmän lähdeaineiston. Kirkkohallintokunnan pöytäkirjat puuttuvat koko-naan vuosilta 1964–1968, joten tuolta ajalta tarkastelin kaupunkiseurakunnan lehteä Seurakuntaviestiä. Lisäksi käytin lähdeaineistona Keski-Suomen museon kuva-arkiston valokuvia otsakkeen Vanha hautausmaa alta.
Tutkimus on jaettu kolmeen päälukuun, joissa jokaisessa keskitytään yhteen tutkimuksen pääkysymyksistä. Lähdeaineistosta nousseita havaintoja tarkastellaan suhteessa aiempaan tutkimukseen ja hautausmaiden tehtäviin. Vanha hautausmaa oli tutkimusajankohtana eläviä ihmisiä varten suunnattu puistomainen alue, jossa hautausmaiden tehtävät ilmenivät vaihtelevasti. Tehtävät olivat jakautuneet kaupunkiseurakunnan ja omaisten kesken siten, että hautaaminen, historiallinen merkitys ja virkistäytymisen takaaminen kuuluivat kirkkohallintokunnan tehtäviin. Sen sijaan surutyö ja kuolemasta muistuttaminen olivat omaisten tehtäviä. Vanha hautausmaa oli olemassa hautausmaiden tehtävien kautta muodostuen keskeiseksi osaksi Jyväskylän kaupungin maisemaa.
...
Muu nimeke
Jyväskylän Vanhan hautausmaan vaiheita vuosien 1956-1971 välisenä aikanaAsiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29544]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Siunauksen tilat : pohjalaiset siunauskappelit ja hautaushuoneet
Orhanen, Outi (2015)Tämän maisteritutkielman tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä siunauskappelirakennuksista osana kirkollista rakentamista. Tutkielmassa on keskitytty Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan nykyisten maakuntien alueiden ... -
Muiston paikka : Karstulan ja Lappajärven 1939-44 sankarihautamuistomerkit
Huttunen, Kristiina (1998) -
Jyväskylän opettajaseminaarin kampusalue kulttuurihistoriallisena perintönä : selvitystyö pienoismallia varten & Moirislammen ennallistamissuunnitelma
Ruokolainen, Tanja (2019)Tämä tutkielma on arkkitehdin ammatillisen näkökulman ja siihen yhdistettävän taidehistorian erityisasiantuntemuksen yhdistävä luonteeltaan kartoittava, rakennushistoriallisesti ajoittava ja tarkastelualueeseen kuuluvia ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.