Kollektiivinen luovuus hajautuneessa tiimissä
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin kollektiivista luovuutta hajautuneessa tiimissä yksilöllisten, ryhmään sekä sidosryhmiin liittyvien tekijöiden kautta. Tavoitteena oli lisätä ymmärrystä siitä, miten edellä mainitut tekijät ilmentävät kollektiivista luovuutta hajautuneessa tiimissä. Tutkimusaihe on tärkeä ja ajankohtainen, sillä työelämän muutoksen ja uusien, verkostomaisempien organisaatiorakenteiden myötä organisaatioiden hajautuneisuudesta on tullut arkipäivää. Työtä tehdään yhä enemmän tiimeissä. Tutkimuksen kannalta oli kiinnostavaa tarkastella, mitkä eri tekijät vaikuttavat hajautuneesti työskentelevän tiimin luovuuteen ja innovatiivisuuteen. Luovuuden ja innovatiivisuuden tutkiminen on merkittävää, sillä vain luovat ja innovatiiviset organisaatiot kykenevät uudistumaan, oppimaan ja selviytymään muutoksesta.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisella tutkimusotteella. Tutkimukseen osallistui kaksi autenttista hajautuneesti työskentelevää tiimiä eri organisaatioista. Aineistonkeruussa käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua. Tutkimuksen aineisto koostuu yhdeksästä nauhoitetusta ja litteroidusta yksilöhaastattelusta. Aineisto analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin keinoin teemoittelua käyttäen.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kollektiivinen luovuus on moniulotteinen ilmiö, johon vaikuttavat sekä yksilöön liittyvät tekijät että ryhmäprosessit sekä tiimin ulkopuoliset vuorovaikutussuhteet eli verkostot ja sidosryhmät. Yksilön kohdalla tarkasteltiin työhön liittyvää motivaatiota. Tärkeimpiä motivaatiotekijöitä olivat työn merkityksellisyys, tavoitteet, oppiminen ja autonomisuus. Ryhmään liittyvistä tekijöistä tarkasteltiin palautetta, uusiin ideoihin suhtautumista sekä tiedon jakamista tiimissä. Haasteita liittyi tiedon jakamiseen sekä rakentavan palautteen antamiseen. Sidosryhmien kohdalla ilmeni, että niillä on vaikutusta kollektiiviseen luovuuteen tiimissä. Sidosryhmiltä saadaan palautetta ja uusia näkökulmia. Niiden avulla myös tiimin asiantuntijuus kehittyy.
Tutkimus antoi tärkeää tietoa siitä, miten kollektiivinen luovuus ilmenee hajautuneessa tiimissä sekä siitä, mitä haasteita kollektiiviseen luovuuteen liittyy hajautuneesti työskentelevän tiimin työssä. Tutkimus toi lisää tietoa siitä, miten tiimien ja ryhmien luovuutta ja innovatiivisuutta voi kehittää organisaatioissa. Tuloksia voidaan soveltaa yksilöiden ja ryhmien luovuuden ja innovatiivisuuden kehittämisessä sekä koko organisaation luovuutta tukevan kulttuurin rakentamisessa.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29556]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Työvointia edistävä ja heikentävä vuorovaikutus hajautetussa tiimissä
Eerola, Sini (2020)Tämän tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää ja kuvata teknologiavälitteisen vuorovaikutuksen merkitystä hajautetun tiimin jäsenten työvoinnille. Tavoitteeseen pyrittiin tarkastelemalla hajautetuissa tiimeissä työskentelevien ... -
Yhteinen vuorovaikutusosaaminen tiimissä
Horila, Tessa; Valo, Maarit (Prologos ry, 2016)Tässä teoreettisessa artikkelissa esitellään uusi yhteisen vuorovaikutusosaamisen käsite. Se soveltuu erityisesti työelämän tiimien vuorovaikutusosaamisen tarkasteluun. Vuorovaikutusosaamista on määritelty ja tutkittu ... -
Organising capacity - a collective process leading to place branding : coordination, co-operation and engagement
Vuorinen, Maarit (University of Jyväskylä, 2015) -
Toimiva yhteistyö : työelämän vuorovaikutussuhteet, tiimit ja verkostot
Aira, Annaleena (University of Jyväskylä, 2012) -
Vuorovaikutusteknologialle annetut merkitykset tiimien virtuaalitapaamisissa
Laitinen, Kaisa (2015)Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli tuottaa lisää tietoa vuorovaikutusteknologian osallisuudesta työelämän virtuaalitiimien työskentelyyn. Tutkielmassa tarkasteltiin teknologiasta käydyn keskustelun kehyksiä sekä ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.