Näkövammaiset Ylen verkkopalvelun käyttäjinä
Tekijät
Päivämäärä
2015Pääsyrajoitukset
Aineistoon pääsyä on rajoitettu tekijänoikeussyistä. Aineisto on luettavissa Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyöasemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat.
TIIVISTELMÄ
Manninen, Elias. 2015. Näkövammaiset Ylen verkkopalvelun käyttäjinä. Erityispedagogiikan pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Erityispedagogiikan yksikkö.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää näkövammaisten henkilöiden asemaa Ylen verkkopalvelun käyttäjinä. Pyrkimyksenä oli saada tietoa Ylen verkkopalvelun saavutettavuuspuutteista ja keinoista, joilla niihin olisi mahdollista vastata.
Tutkimuskysymyksiin etsittiin vastauksia neljälle sokealle ja kolmelle Ylen edustajalle tehtyjen haastattelujen perusteella. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysilla. Analyysia ohjasi Valtiovarainministeriön (2012) julkaiseman Julkisten verkkopalvelujen laatukriteeristön kuusi kriteeriä, jotka liittyivät verkkopalvelun saavutettavuuteen. Tutkimuksen perusteella näkövammaiset käyttäjät pystyvät hyödyntämään Ylen verkkopalvelua, mutta sen saavutettavuudessa on monia puutteita. Ylen verkkopalvelun laajuuden vuoksi sen hyödyntämistavat ovat varsin vaihtelevia, mutta esimerkiksi Yle Areenassa hankaluuksia on niin ohjelmien löytymisessä, käynnistämisessä, kuin esimerkiksi suoraan ohjelman puoliväliin siirtymisessäkin. Suuri tiedon määrä sivuilla ei häirinnyt kuin yhtä haastatelta-vaa, mutta se vähentää halukkuutta hyödyntää sivustoa. Verkkopalvelujen saavutettavuuteen tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota ja toimenpiteitä sen varmistamiseen olisi tehostettava ja monipuolistettava. Tutkimusta aiheesta olisi tehtävä muiden erityisryhmien lisäksi myös esimerkiksi vanhusten näkökulmasta. Ylen verkkopalvelun lisäksi tutkimusta tulisi jatkaa myös muiden julkisten verkkopalvelujen osalta ja tutkimusta voisi kohdistaa myös kaupallisiin verkkosivustoihin. Tutkimuksissa olisi oleellista pyrkiä saadun tiedon lisäksi myös käytännön vaikutuksiin, jotta saavutettavuus olisi ajatusten ja ideoiden lisäksi konkreettista ja elämän laatua parantavaa.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29561]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Näkövammaisten apuvälineiden käytettävyys
Oikarinen, Antti (2015)Näkövammaisille apuvälineet ovat elämää helpottavia, hyödyllisiä, pakollisia, kiusallisiakin mutta välttämättömiä. Ne tarjoavat mahdollisuuden itsenäiseen elämään, harrastamiseen ja työskentelyyn ihmisille, joille se ei ... -
Heikkonäköisten ja sokeiden saavutettavuuden huomioiminen verkkosivujen kehittämisessä
Järvinen, Valtteri (2018)Tutkimuksessa perehdytään saavutettavuuteen, sen nykyiseen tilaan, mitä ongelmia heikkonäköisillä ja sokeilla on verkossa sekä miten näitä ongelmia voidaan ottaa huomioon verkkosivujen kehittämisessä. Saavutettavuuden ... -
Heikkonäköisten ohjelmoijien kohtaamat ongelmat ohjelmoinnissa ja ohjelmakoodin esittäminen
Järvinen, Valtteri (2023)Heikkonäköisyys on kasvava ongelma digitalisoituvassa maailmassa. Erityisesti heikkonäköisyys aiheuttaa ongelmia digitaalisen lukemisen parissa, joka johtaa heikentyneeseen kykyyn tehdä työtä ja joillain aloilla voi jopa ... -
Videopelien saavutettavuus
Julkunen, Asser (2024)Tutkielmassa tutustutaan videopelien saavutettavuuteen. -
Ote korkeakoulujen digipalvelujen saavutettavuudesta : pääsivujen ja saavutettavuusselosteiden arviointi 2020 ja 2022
Laamanen, Merja; Puupponen, Hannu (Jyväskylän yliopisto, 2023)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.