Päiväkodin varajohtaja johtajan työparina
Tiivistelmä. Mykrä, Eveliina. 2015. Päiväkodin varajohtaja johtajan työparina. Varhaiskasvatustieteen pro gradu-tutkielma. Kasvatustieteiden laitos. Jyväskylän yliopisto. 62 sivua + liitteet.
Päiväkodin varajohtaja on lastentarhanopettaja, joka lapsiryhmätyöskentelyn lisäksi toimii päiväkodin johtajan sijaisena tämän poissa ollessa. Lisäksi varajohtajan tehtäviin kuuluu avustaminen johtajan tehtävissä sekä johtajan työparina toimiminen. Tämän tut-kimuksen tarkoitus oli selvittää, millaista on päiväkodin johtajan ja varajohtajan yhteis-työ. Lisäksi tutkimus selvitti varajohtajan työnkuvaan kuuluvia vastuualueita sekä vara-johtajan tehtäviä hänen toimiessaan johtajan sijaisena. Tutkimus selvitti myös sitä, kuinka varajohtaja yhdisti varajohtajan toimenkuvan sekä työskentelyn lastentarhanopet-tajana lapsiryhmässä.
Tutkimuksen aineisto kerättiin teemahaastattelun menetelmällä syksyllä 2014. Tutki-musta varten haastateltiin yhteensä seitsemää varajohtajaa. Kaikki varajohtajat työsken-telivät kunnallisessa päiväkodissa samassa suomalaisessa, pienessä kaupungissa. Tutki-mukseen osallistuivat kaikki kaupungin varajohtajat. Tutkimus oli laadullinen tutkimus ja tulokset analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin menetelmällä.
Varajohtajan tehtävät työllistivät tämän tutkimuksen tulosten mukaan varajohtajaa joka viikko, toisinaan jopa päivittäin. Varajohtajan tärkeä tehtävä oli toimia johtajan apuna ja tukena arjen eri tilanteissa ja päätöksissä. Johtajan ja varajohtajan välillä esiintyi jaettua johtajuutta. Päiväkodin henkilökunta turvautui varajohtajan apuun usein myös silloin, kun johtaja oli töissä. Vaikka johtajan ja varajohtajan yhteistyö oli tiivistä, heillä ei yleensä ollut säännöllisiä palaveriaikoja, vaan keskustelut sijoittuivat arjen työn lomaan.
Varajohtajien työhön liittyvät vastuualueet olivat hyvin erilaisia eri päiväkodeissa. Kau-pungissa ei ollut yhtenäistä linjaa sille, mitä varajohtajan tehtäviin kuului, vaan tehtävät olivat määräytyneet päiväkodin tarpeiden mukaisiksi. Vaikeinta varajohtajan työssä oli lapsiryhmätyöskentelyn ja johtajan tehtävien yhdistäminen. Johtajan tehtävät veivät pal-jon varajohtajan aikaa ja vaativat poissaoloa lapsiryhmästä. Varajohtajan poissaolo lap-siryhmästä aiheutti henkilöstövajetta varajohtajan lapsiryhmään ja täten kuormitti muuta työtiimiä.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että varajohtaja oli tärkeä toimija päiväkodin arjessa. Varajohtajat pitivät itseään johtajan työparina. Työparina toimiminen oli korostunut päivähoidon organisaatiouudistuksen jälkeen. Tällöin päiväkotien johtajat oli vapautettu lapsiryhmätyöskentelystä, mutta samalla heidän työtehtävänsä ja alaisten määrä oli li-sääntynyt. Tutkimuksen tulosten mukaan varajohtajan rooli oli tärkeä, koska päiväkodin johtajilla oli niin paljon töitä, että niitä oli pakko jakaa johtajan ja varajohtajan kesken. Varajohtajat pitivät tärkeänä myös sitä, että johtajan poissa ollessa sijaisena toimi henki-lökunnan sekä työyhteisön toimintatavat tunteva henkilö.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Päiväkodin johtajan työ : johtamiskokonaisuudet, varajohtamisen rakenteet ja johtajan työhön kohdistuvat odotukset
Kuusiholma-Linnamäki, Julia; Sarkkinen, Tuomas; Vlasov, Janniina; Fonsén, Elina; Heikkinen, Suvi; Hjelt, Hanna; Lahtinen, Jarkko; Lohi, Noora; Mäkelä, Mikko; Siippainen, Anna (Kansallinen koulutuksen arviointikeskus, 2023)Tässä arvioinnissa tarkasteltiin suomalaista varhaiskasvatuksen johtamista ja johtamisrakenteita. Arviointi toteutettiin vuosina 2020–2023 kahdessa vaiheessa. Tämä raportti kattaa arvioinnin toisen vaiheen. Raportti keskittyy ... -
Päiväkodin johtajan työnkuvan sekä taitojen ja ominaisuuksien tärkeys työyhteisön näkökulmasta
Kauppinen, Miia (2004) -
Päiväkodin pedagoginen johtajuus : johtajan "tuntosarvina" työyhteisö, asiakasperheet ja lapset
Kasurinen, Heli (2013)Laadullisen pro gradu -tutkimukseni aiheeksi valitsin päiväkodin pedagogisen johtajuuden. Aiheen käsittely ja selkiyttäminen on tärkeää, koska se on tällä hetkellä moninaista ja kirjavaa. Tutkimusteema puolustaa paikkaansa ... -
Ryhmässä toimivien sekä ryhmästä irrotettujen päiväkodin johtajien näkemyksiä pedagogisesta johtamisesta
Suhonen, Reetta (2020)Tässä tutkielmassa perehdytään päiväkodin johtajien näkemyksiin pedagogisesta johtajuudesta. Tutkimuksessa selvitetään päiväkotien johtajien näkemyksiä ja tutkitaan ryhmässä toimivien ja ryhmästä irrotettujen johtajien ... -
Johtajan rooli työhyvinvoinnin edistämisessä : miten varhaiskasvatuksen yksikön johtaja voi toiminnallaan edistää työyhteisön työhyvinvointia?
Kovalainen, Karoliina; Riihelä, Sofia (2022)Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mikä on varhaiskasvatuksen yksikön johtajan rooli työyhteisön työhyvinvoinnin rakentumisessa, ja millaisia työhyvinvointia edistäviä johtajan toimintatapoja varhaiskasvatuksessa ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.