Oman kullan monet nimet : kumppanin nimitysten tilanteinen variaatio
Tutkielmassa tarkastellaan, millaisia nimityksiä suomenkieliset puhujat käyttävät kumppaneistaan eli seurustelu-, avo- tai aviosuhteidensa toisesta osapuolesta, miten nämä nimitykset vaihtelevat eri konteksteissa sekä sitä, mitkä tekijät vaihteluun vaikuttavat. Tarkastelu keskittyy erityisesti tilanteiseen vaihteluun, joskin huomiota kiinnitetään myös runsaasti esiintyvään käyttäjäkohtaiseen vaihteluun. Teoreettisena pohjana tutkielmassa toimii sosiolingvistinen variaationtutkimuksen perinne, jolle rakentuvat niin aineiston keruussa toimineen kyselylomakkeen muotoilu kuin varsinainen analyysi.
Tutkielma lähestyy aihettaan viiden tutkimuskysymyksen kautta. Nämä ovat 1. Mitä nimityksiä ihmiset käyttävät kumppaneistaan? 2. Miten käytettyihin nimityksiin vaikuttavat a) suhteen virallisuusaste, b) vastaajan ja hänen kumppaninsa sukupuoli, c) puhunnan konteksti? 3. Mitä tekijöitä puhujat ottavat huomioon valinnassaan? 4. Miten heteronormatiivisessa suhteessa elävien ja samaa sukupuolta olevien parien käyttämät nimitykset poikkeavat toisistaan vai poikkeavatko ne? 5. Ovatko jotkin olemassa olevat nimitykset “leimautuneita” tai vältelläänkö niiden käyttöä jostain tietystä syystä?
Aineistona tutkielmassa toimivat 169 henkilön kyselylomakevastausta, joiden analysoinnissa on hyödynnetty pääasiassa kvantitatiivisen analyysin keinoja. Analyysin perusteella näyttää siltä, että virallisiksi ja leikillisiksi koettujen, kumppania tarkoittavien nimitysten vaihteluun vaikuttavat paitsi tilanteiset muuttujat ja suhteen virallisuus myös kumppanin ominaisuudet. Heteronormatiivisessa suhteessa elävillä tilanteen virallisuus on vaihtelua runsaasti selittävä tekijä, mutta saman- tai muunsukupuolisen kumppanin kanssa elävät joutuvat joissain tilanteissa häivyttämään kumppaninsa sukupuolen tai koko suhteensa.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Kandidaatintutkielmat [5291]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Kuukausiviittomien foneettinen ja leksikaalinen variaatio suomalaisessa viittomakielessä
Kronqvist, Antti (2018)Tämän maisterintutkielman aiheena on kuukausiviittomien foneettinen ja leksikaalinen vaihtelu suomalaisessa viittomakielessä. Foneettiseksi variaatioksi on katsottu kuukausiviittomat, jotka eroavat toisistaan yhden tai ... -
Havaintoja Kaustisen koululaisten puhekielestä
Päivärinta, Pia (1999) -
Savolaismurteesta nykypuhesavoksi varkautelaisten paperityöläisten murteen muuttuminen
Kortelainen, Satu (1999) -
Jyväskylän koululaisslangi : havaintoja peruskoulun yläasteikäisten slangisanastosta
Kuivaniemi, Sirpa (1998) -
Haapajärvisten murreasenteista
Leipälä, Sanna (2000)