Kivijärven yläkoululaisten puheen variaatio
Murteentutkimus on yksi kielitieteen tärkeimmistä aloista. Murteita on tutkittu paljon, mutta juuri Kivijärven murteesta ei ole aiemmin tehty yksittäistä tieteellistä tutkimusta. Tutkimusaiheenani on kivijärveläisten nuorten puhekieli ja sen vaihtelu. Tutkimuskysymykseni ovat: 1. Kuinka paljon kivijärveläisten nuorten puheessa on vielä jäljellä vanhaa Kivijärven murretta? Mitä murteellisia piirteitä heidän puheestaan on hävinnyt? Mitä piirteitä perinteisestä murteesta on säilynyt? 2. Mitä piirteitä nuorten puheeseen on tullut yleiskielestä tai mahdollisesti muista murteista?
Työni on sosiolingvistista tutkimusta. Vertaan nuorten puhetta siihen puhekieleen, jota Kivijärvellä on puhuttu silloin, kun vanhat aluemurteet eivät vielä alkaneet sekoittua. Lauri Kettunen on kerännyt paljon aineistoa noilta ajoilta, ja tiedot vanhasta murteesta olenkin kerännyt lähinnä hänen tuotannostaan. Tutkimukseni pohjana ja tukena ovat myös usean suomalaisen tutkijan tulokset siitä, millä tavalla kielen on havaittu muuttuvan ja vaihtelevan. Olen lähtenyt pohtimaan nuorten kieltä mm. Harri Mantilan ja Aila Mielikäisen tapaan eri murrepiirteiden näkökulmasta. Valitsin seitsemän eri murrepiirrettä, joiden nykytilannetta havainnoin.
Keräsin aineiston Kivijärven peruskoulun kahdeksannelta ja yhdeksänneltä luokalta kyselylomakkeella. Informantteja oli yhteensä 21. Havainnoin tuloksia laadullisesti, joskin tein joitakin yleistyksiä esimerkiksi murrepiirteiden nykyesiintyvyydestä.
Vastaaviin muualla toteutettuihin tutkimuksiin verrattuna tutkimustulokseni olivat suurilta osin odotettavissa. Tulosten perusteella voin sanoa, että NUT-partisiipin muoto saanna ja pitkän AA:n diftongiutunut muoto peä ovat hävinneet nuorten puhekielestä. Muut tutkimani piirteet olivat vielä edustettuina jossain määrin, joista ts:n edustus ht : t oli vahvimmilla. Hävinneiden perinteisten murrepiirteiden tilalle on tullut lähinnä yleispuhekielen ja yleiskielen piirteitä. Muista murteista ei ole tullut piirteitä merkittävästi. Poikkeuksena on ts:n itämurteinen edustus mettä, joka on ottanut sijaa Kivijärvelläkin. Se oli edustettuna viidellä informantilla. Nuorten puhekieli jatkaa siis muuttumistaan Kivijärvelläkin. Mielenkiintoista olisi tietää, mitkä kaikki syyt vaihteluun vaikuttavat.
...
Metadata
Show full item recordCollections
- Kandidaatintutkielmat [5358]
License
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Kurikan murteen säilymisestä eri ikäpolvilla
Mäki-Paavola, Mari (1999) -
Nakkilalaisten käsityksiä kotiseutunsa murteesta
Kujamäki, Marjaana (2019)Tämän tutkielman aiheena on nakkilalaisten käsitykset kotiseutunsa murteesta. Tällainen kansanlingvistinen tutkimusote laajentaa perinteistä lingvististä murteentutkimusta siten, että murretta havainnoidaan tavallisten ... -
Savolaismurteesta nykypuhesavoksi varkautelaisten paperityöläisten murteen muuttuminen
Kortelainen, Satu (1999) -
Maahanmuuttajasairaanhoitajien kielen tilanteinen vaihtelu
Harju, Hanna (2019)Tutkielmassani selvitän, millaista tilanteista vaihtelua maahanmuuttajasairaanhoitajien puhekielessä esiintyy simuloiduissa ammatillisissa vuorovaikutustilanteissa. Ulkomaalaistaustaisten sairaanhoitajien määrän kasvu ... -
Kielen muutos ja variaatio
Honko, Mari (Puheen ja kielen tutkimuksen yhdistys ry, 2022)