Pienistä asioista yleisvaikutelmaan : vanhempien arvioita päivähoidosta
Tiivistelmä. Mäntylä, Terhi. 2014. Pienistä asioista yleisvaikutelmaan. Vanhempien arvioita päivähoidosta. Varhaiskasvatustieteen pro gradu -tutkimus. Kasvatus-tieteiden laitos. Jyväskylän yliopisto. 101 sivua + liitteet.
Päivähoidon laatu on saanut viimeaikoina paljon huomiota etenkin parhaillaan valmis-teilla olevan uuden varhaiskasvatuslain ansiosta. Päivähoidon laatua ohjaavat lait ja asetukset ovat pitkälti vanhentuneita, eivätkä vastaa enää nykypäivän tarpeisiin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisilla puhetavoilla vanhemmat arvioivat päivähoidon laatua ja millaiset päivähoidon piirteet ja laatutekijät ovat vanhemmille tärkeitä. Pyrin tutkimuksellani tuomaan ajankohtaiseen keskusteluun myös palvelun käyttäjien eli vanhempien näkökulmaa.
Tutkimus on luonteeltaan laadullinen tutkimus. Tutkimuksen aineisto on kerätty laadul-lisella teemahaastattelulla päivähoitolasten vanhemmilta. Tutkimuksen aineisto on ke-rätty osana Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimushanketta ”Yhdenmukaistettu lap-suus? Yksilöllisten varhaiskasvatussuunnitelmien vaikutukset.” (SA II6272), jonka to-teuttajana toimi Maarit Alasuutari. Aineisto on kerätty päivähoitolasten vanhemmilta, jotka osallistuivat myös laajempaan tutkimushankkeeseen liittyvään varhaiskasvatus-suunnitelmakeskustelujen tallentamiseen. Haastattelujen analyysi tehtiin diskurssiana-lyysin keinoin. Aineiston 11 haastattelua on kerätty yhden kunnan alueella kolmesta päiväkodista.
Tutkimustulosten mukaan vanhemmat arvioivat päivähoidon laatua monipuolisesti ja vanhempien puheesta oli löydettävissä erilaisia puhetapoja. Vanhemman arvioinnin kohteena olivat usein etenkin päivähoidon laatuun välillisesti vaikuttavat tekijä, kuten vuorovaikutus vanhemman ja päivähoidon työntekijöiden välillä. Vanhempien käsitykset päivähoidon laadusta olivat hyvin yhtenäisiä, vaikka he saattoivat esittää niitä erilaisilla puhetavoilla. Vanhemmille tärkeimpinä päivähoidon piirteinä tutkimuksessa näyt-täytyivät muun muassa toimiva vuorovaikutus, yhteiset kasvatusperiaatteet sekä lapsen yksilöllinen huomioiminen. Erityisesti vastaajat kyseenalaistivat päivähoidon suuret ryhmäkoot sekä aikuisten riittävyyden.
Tutkimus osallistuu osaltaan päivähoidon laatua ja arviointia koskevaan julkiseen kes-kusteluun ja tekee sen erityisesti korostaen vanhempien kokemuksia ja näkemyksiä. Tutkimus tuo esille, miten monimuotoisesti asiantuntijoiden lisäksi vanhemmat voivat osallistua päivähoidon arviointiin ja millaisia asioita he korostavat. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi erilaisten ohjeistusten laadinnassa, kun halutaan pyrkiä tarjoamaan parempaa ja laadukkaampaa päivähoitopalvelua.
...
Muu nimeke
Vanhempien arvioita päivähoidostaAsiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Päivähoidosta varhaiskasvatukseen : pedagogisen toiminnan edellytykset suomalaisessa päivähoidossa ja varhaiskasvatuksessa
Ranta, Samuli; Sajaniemi, Nina; Eskelinen, Mervi; Lämsä, Tiina (Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seura, 2021)Suomessa päivähoidon ja varhaiskasvatuksen vaikuttavuuden yhtenä mittarina on ollut koulussa tai työelämässä menestyminen. Päivähoidolle ja varhaiskasvatukselle asetetut tavoitteet ovat aina tavalla tai toisella liittyneet ... -
"Ei tarvii mitään, kun on niin kivaa jo näin" : lasten ajatuksia päivähoidosta
Mänty, Teija (2016)Mänty, Teija. 2016. ”EI TARVII MITÄÄN KUN ON NIIN KIVAA JO NÄIN” Lasten ajatuksia päivähoidosta. Varhaiskasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Kasvatustieteiden laitos. Jyväskylän yliopisto. 84 sivua + liitteet. Tässä ... -
Kohti yhteistä laatua : henkilökunnan, vanhempien ja lasten laatukäsitykset päiväkodin integroidussa erityisryhmässä
Tauriainen, Leena (University of Jyväskylä, 2000) -
"Se on koko perheen elämää" : vanhempien käsityksiä päivähoidon laadusta
Mikkonen, Kaarina (2002)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.