Mitä opettaa ja miten? : musiikin opetussuunnitelmaa rakentamassa esikouluopettajien koulutukseen Swazimaassa
Tutkielma käsittelee musiikin opetussuunnitelman tekoprosessia ja toteuttamista esikouluopettajille itselle vieraassa kulttuurissa yhteistyössä paikallisten ihmisten kanssa. Tutkimuksen tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman hyvin maan koulutuksen tarpeita vastaava musiikinkurssi esikouluopettajia ympäri Swazimaata kouluttavalle EduGate-projektille selvittämällä millaisia asioita musiikista Swazimaalaisille esikouluopettajille olisi hyödyllistä opettaa. Käytin lähtökohtana suomalaisen varhaismusiikkikasvatuksen opsin tavoitteita ja sisältöjä, joista muokkasin opiskelijoille teetetyn kyselyn, koulutuksen järjestäjien toiveiden, Swazimaasta keräämäni informaation ja omien näkemysteni perusteella 30 oppitunnin kokonaisuuden, jonka myös opetin opiskelijoille. Opetusjakson jälkeen opetussuunnitelmaa muokattiin tunneilla tehtyjen havaintojen, opiskelijoilla kurssin jälkeen teetetyn loppukyselyn ja opiskelijoiden itsenäisen harjoittelujakson jälkeen teetetyn jatkokyselyn sekä kouluttajien kanssa käytyjen keskustelujen perusteella. Tämän jälkeen muokattiin yhteistyössä tulevan kouluttajan kanssa tuntisuunnitelmat ja kurssimateriaalit sellaiseksi, että hän voi käyttää niitä apunaan tulevilla kursseilla.
Tutkielma on laadullinen toimintatutkimus. Tutkimusmenetelminä käytin osallistuvaa havainnointia, kyselylomakkeita ja reflektoivaa tutkimuspäiväkirjan kirjoittamista. Aineisto koostui opiskelijoille teetetyistä esikyselystä, loppukyselystä ja jatkokyselystä, kurssin aikana tehdyistä kirjallisista tehtävistä, opiskelijoiden omien opetustuokioiden musiikillisista sisällöistä sekä tutkimuspäiväkirjamerkinnöistä. Aineisto kerättiin 7.1.–25.1. ja 26.–30.4 välisinä ajanjaksoina.
Tutkimuksen alkuosassa käsitellään koulutusta kehitysapuna, Swazimaan koulutusta ja kulttuuria sekä opetussuunnitelmia ja niiden rakentamista. Loppuosassa kuvataan tutkimustuloksia ja opetusprosessin kulkua. Liitteinä on alkuperäinen ja muokattu opetussuunnitelma kurssimateriaaleineen.
Tutkimuksen tuloksena syntyi tulevalle kouluttajalle käyttökelpoinen opetussuunnitelma. Tutkimus antaa myös pohjan, jonka perusteella voi samanlaista kurssia lähteä toteuttamaan myös johonkin muuhun kulttuuriin. Vaikka opiskelijoiden mielipiteet olivat tärkeä vaikuttaja opetussuunnitelman kehittämiseen, eniten lopulliseen opetussuunnitelmaan vaikutti kuitenkin kurssin seuraavan opettajan taidot, ja tärkeää olisikin panostaa seuraavan opettajan kouluttamiseen jo kurssin aikana.
...
Muu nimeke
Musiikin opetussuunnitelmaa rakentamassa esikouluopettajien koulutukseen SwazimaassaAsiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29747]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Musiikin- ja luokanopettajakelpoisten näkemyksiä koulutuksesta ja sen työelämävastaavuudesta
Nuutinen, Ella (2023)Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelen kaksoiskelpoisten musiikin- ja luokanopettajien näkemyksiä heidän koulutuksestaan ja sen työelämävastaavuudesta. Avaan tutkimuksessa sitä, miten koulutuksessa ja työssä painottuvat ... -
Monikulttuurisuus peruskoulun ala-asteen musiikin oppikirjoissa
Lahtinen, Kati (2000) -
Musiikin oppikirjantekijöiden suhde monikulttuuriseen musiikkikasvatukseen
Pietarila, Mari (2007) -
Ajatuksia peruskoulun musiikinopetuksesta sekä musiikin harrastamisesta 7. luokkalaisten oppilaiden näkökulmasta
Mäkelä, Artturi (2017)Tässä tutkimuksessa otin selvää peruskoulun 7. vuosiluokan oppilaiden ajatuksista peruskoulun musiikinopetukseen sekä musiikin harrastamiseen liittyen. Tulevana musiikkikasvattajana olen kiinnostunut lasten ja nuorten ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.