Luovan yrittäjyyden taide : tarkastelussa luovuuden mahdollisuudet akateemisen yrittäjyyskasvatuksen näkökulmasta
Tässä tutkielmassa tarkastellaan teoreettisista lähtökohdista käsin kuinka yksilön luovuutta voitaisiin paremmin tukea akateemisessa yrittäjyyskasvatuksessa. Tutkimusaiheen valintaan vaikutti se, että luovuus nähdään yrittäjyyskasvatuksen haasteena.
Tutkimuksessa haetaan kattavaa ymmärrystä luovuuden ilmiöön lähestymällä sitä yksilön, kasvatuksen ja luovan työn prosessien näkökulmista. Luovuuden ja yrittäjämäisen ajattelun ja toiminnan dialogia tarkastellaan menestyvien yrittäjien ominaisuuksiin verraten. Tämän jälkeen esille tulleita näkökulmia sovelletaan yrittäjyyskasvatuksen tarpeisiin. Lopuksi pohditaan luovuuden mahdollisuuksia osana yrittäjyyskasvatuksen tulevaisuutta.
Tutkimus on laaja kirjallisuuskatsaus, jonka teoreettisessa osassa sovelletaan systeemiajattelua ja sen johdannaisia ajattelutapoja ymmärryksen apuvälineinä luovuutta ja yrittäjyyttä koskevien ilmiöiden tarkastelussa. Systeemiajattelu on yksi osa-alue uutta tieteellistä paradigmaa soveltavia tutkimusaloja, jotka painottavat holistisuutta, kompleksisuutta, ympäristön dynaamisuutta sekä ilmiöiden välisiä vuorovaikutussuhteita. Systeemiajattelun näkökulma on valittu tutkielmaan siksi, että sen nähdään lisäävän yritysten luovuutta organisaatio- ja johtamistutkimuksissa.
Tutkielman tuloksena on monipuolinen kuvaus luovan yritteliään yksilön ominaisuuksista ja niitä tukevista tekijöistä, sekä monitasoinen luovan yrittäjän ajattelun ja toiminnan kuvaus systeemisestä näkökulmasta käsin. Esille tulleiden tekijöiden pohjalta on koottu luovuutta tukevan yrittäjyyskasvatuksen malli. Tutkielman tulosten perusteella erityisesti autenttisuuden ja autonomian edistäminen sekä systeemiajattelun ymmärtäminen nähdään varteenotettavina luovuutta tukevina tekijöinä akateemisessa yrittäjyyskasvatuksessa.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29541]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Yrittäjyyskasvatuksen puheenvuoroja : kohti yrittäjyyden monimuotoista oppimista ja opettamista
Kansikas, Juha; Karjalainen, Kari; Kontinen, Tanja; Solankallio, Tytti (Jyväskylän yliopisto, taloustieteiden tiedekunta, 2009) -
Yrittäjyyskasvatuksen kolme diskurssia
Remes, Liisa (Jyväskylän yliopisto, 2003)Liisa Remeksen väitöstutkimuksen keskeinen teesi on, että yrittäjyyskasvatuksen oppimisjärjestelyjen on viestittävä yrittäjyydestä toimintatapana. Keskeisiksi näyttävät silloin nousevan keskusteleminen ja yhteistoiminta. ... -
Firma yrittäjyyskasvatuksen kehittämishanke Nilsiän lukiossa
Hakkarainen, Hannele (Jyväskylän yliopisto, Opettajankoulutuslaitos, 2008) -
Yrittäjyyskasvatuksen historialliset juuret
Möttönen, Tuomas (Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, 2019)Tarkastelen tässä artikkelissa sitä, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet siihen, että voidaan nykyään puhua yrittäjyysyhteiskunnasta. Tuon esille, että yrittäjyyskoulutuksella ja -kasvatuksella on tärkeä sija yrittäjyysyhteiskunnan ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.