Mathilda Wredestä muodostunut naiskuva diskurssianalyysin valossa
Päivämäärä
2006Pääsyrajoitukset
Aineistoon pääsyä on rajoitettu tekijänoikeussyistä. Aineisto on luettavissa Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyöasemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat.
Tutkielmamme aiheena on suomalaisen sosiaalisen työn uranuurtajasta, Mathilda Wredestä, kaunokirjallisuudessa muodostunut naiskuva. Aineistomme koostuu Mathilda Wreden aikalaisten Evy Fogelbergin, Ester Ståhlbergin ja Selma Lagerlöfin sekä myöhemmin kirjoitettujen Aura Louhijan, Eeva Hurskaisen, Saara Karppisen ja Lois Hoadley Dickin teoksista.
Mathilda Wrede on tunnettu ”vankien ystävänä” Suomen vankiloissa tekemänsä pitkän työuran johdosta. Tieteellistä tutkimusta hänestä ei kuitenkaan yhtä kirkkohistorian väitöstutkimusta ja muutamia pro gradu -tutkielmia lukuun ottamatta ole Suomessa tehty. Tutkielmassamme yhdistämme yhteiskuntatieteellisesti suuntautunutta diskurssianalyysiä, nais(kuva)tutkimusta ja kirjallisuudentutkimusta.
Tarkoituksenamme on etsiä teoksista Mathilda Wredestä luodut naiskuvat, näiden diskurssien erot ja yhtäläisyydet. Luemme tekstejä ristiin selvittääksemme millainen on hänestä kirjoitetuissa romaaneissa ilmenevä naiskuva eri aikoina ja miten nämä naiskuvat eroavat toisistaan.
Myyttinen kuva Mathilda Wredestä on vahva. Vaikka naiskuvassa näkyy muutoksia ajan muuttuessa, niin jonkinlainen pyhimyskuva säilyy. Uskonto on vahva vaikuttaja ja perustelu hänen toimillensa, jonka avulla on mahdollista antaa hyväksyntä epätavalliselle elämäntavalle. Naiskuvissa painottuvat diskurssit liittyvät etenkin naimattomuuteen ja lapsettomuuteen. Tämä kertonee siitä, että vielä nykyäänkin naiseutta määritetään pääasiassa juuri avioliiton ja perheen kautta.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29574]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Kaksi maailmaa? : sukupuoli Mika Waltarin kirjailijakuvassa, teksteissä ja niiden vastaanotossa 1925-1939
Järvelä, Juha (University of Jyväskylä, 2013) -
Transsubstantiaatio : ajan ulottuvuudet Aleksis Kiven ja Marcel Proustin romaaneissa ja elämässä
Aaltonen, Jukka (Therapeia-säätiö, 2021) -
”Siellä missä miehiä tehdään” – Mika Waltarin nuoruuden tuotanto ja sen vastaanotto sukupuolten rakentamisen paikkoina
Torninoja-Latola, Jaana (Historian ja etnologian laitoksen tutkijat ry, Jyväskylän yliopisto, 2013) -
Kaunokirjallisuus ja siitä käydyt keskustelut sukupuolihistorian lähteenä : lectio praecursoria 13.6.2013
Järvelä, Juha (Historian ja etnologian laitoksen tutkijat ry, Jyväskylän yliopisto, 2013)Juha Järvelän Suomen historian väitöskirja Kaksi maailmaa? Sukupuoli Mika Waltarin kirjailijakuvassa, teksteissä ja niiden vastaanotossa 1925–1939 tarkastettiin 13.6.2013 Jyväskylän yliopistossa. Vastaväittäjänä toimi ... -
"Olen, siis ajattelen" naistrubaduurien kulttuuri 1100-1200 -lukujen eteläranskalaisen yhteiskunnan valossa
Salo, Sanna-Maria (2009)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.