"Se on sitä, mitä se on" : korutaiteilijoiden käsityksiä korutaiteesta
Tutkimuksessa selvitetään sitä, minkälaiseksi ilmiöksi korutaiteilijat käsittävät ja kokevat korutaiteen. Tarkastelun kohteena on kaksi korutaiteilijoiden itsensä tuottamaa videota. Jewellery Talk -videolla 31 Euroopassa korutaiteen parissa ammatikseen työskentelevää ihmistä keskustelee korutaiteesta, sen tekemisestä, myymisestä, koulutuksesta, alan tulevaisuudesta ja haaveista. Toinen video on Korutaideyhdistyksen tuottama ja sillä kahdeksan suomalaista korutaiteilijaa tai sen parissa työskentelevää ihmistä vastaa vapaasti kysymykseen "Mitä korutaide on?". Tutkimus tarkentaa samalla nykykorun käsitettä nostamalla esiin korutaiteilijoiden siihen liittämiä käsityksiä sekä kysymyksiä antaen siten työkaluja korutaiteen parissa työskenteleville ammattilaisille ja asiasta kiinnostuneille.
Aineistoa analysoidaan diskurssianalyysin keinoin. Diskurssianalyysissä kieli nähdään sosiaalista todellisuutta rakentavana ja merkityksellistävänä välineenä, jonka avulla on mahdollista tutkia ihmisten käsityksiä ja asenteita. Howard Beckerin teos Art Worlds auttaa jäsentämään, syventämään ja tekemään tulkintoja aineistosta.
Tutkimuksessa korutaiteesta rakentuu ilmiö, jolla on keskeinen suhde kehoon. Suhde kehoon näyttäytyy korutaiteilijoiden puheessa laajana ja he ovat työskentelyssään vapautuneet käytettävyyden vaatimuksista. Keho toimii paitsi tekemisen lähtökohtana, myös korutaidetta määrittävänä. Korutaiteilijoiden teokset sijoitetaan useissa yhteyksissä, taiteilijoiden ja kuvataiteen toimijoiden puolelta, yhdeksi kuvataiteen osa-alueista. Näkemys ei kuitenkaan ole yhtenäinen, vaan osa taiteilijoista katsoo korutaiteen olevan edelleen taiteen kentän ulkopuolella ja osa taas pitää korutaidetta itsenäisenä taiteenalana, joka pystyy tarjoamaan jotain, mihin taide ei pysty. Korutaiteilijoita vaivaa samalla haluttomuus keskustella ilmiöstä ja se luo kuilun myös yleisön välille vaikeuttaen korutaiteilijoiden toimeentuloa. Keskustelemattomuus ja ilmiön epämääräisyys vaikuttavat myös heidän taiteelliseen työskentelyynsä.
...
Muu nimeke
Korutaiteilijoiden käsityksiä korutaiteestaAsiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29750]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Teollinen muotoilu
Ahola, Jussi (Jyväskylän yliopisto, 1978) -
Pääkirjoitus : Vaatteiden tanssia ja muotoilun kulutuksen tutkimusta
Uusitalo, Outi (Kulutustutkimuksen seura, 2022) -
Artificial Intelligence and EU Design Law
Antikainen, Mikko; Härkönen, Heidi (Edward Elgar, 2024)This Chapter inspects the possibilities for AI-driven design to receive protection under EU design law, paying special attention to digital designs. The Chapter notes that the concept of ‘designer’ does not necessarily ... -
Taideteollisuuden hyvät, pahat ja ristiriitaiset : kriisikeskustelua muotoilusta 1970-luvun Suomessa
Vannesluoma, Paula (2011)Työssä on perehdytty taideteollisuuden kriisikeskusteluun, jota käytiin 1970-luvun loppupuolella Helsingin Sanomien kulttuurisivuilla sekä alan ammatillisissa julkaisuissa. Debattiin osallistui sisustusarkkitehtejä, teollisia ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.