Maailmankauppaliikkeen poliittiset tavoitteet : oikeudenmukaisuutta kulutusta politisoimalla
Tämän pro gradu-tutkielman tarkoituksena on tarkastella Suomen maailmankauppaliikkeen tavoitteita poliittisesta, kansalaistoimintalähtöisestä näkökulmasta. Maailmankaupat ovat yhdistysten ylläpitämiä reilun kaupan erikoisliikkeitä, joiden kauppakumppaneina on kehitysmaiden pientuottajaryhmiä.
Tutkielman aineistona on kuuden Maailmankaupan ja Maailmankauppojen liiton verkkosivustot sekä kuuden eri Maailmankaupan ja Maailmankauppojen liiton edustajan sähköpostihaastattelut. Aineistoa on analysoitu politiikan teorian avulla tarkoituksena ottaa selvää liikkeen määrittelemistä ongelmista, tavoitteista ja ratkaisuehdotuksista niihin. Teoriataustana toimivat Kari Palosen ja Hannah Arendtin politiikan ja poliittisen toiminnan määritelmät sekä kiistelyn politiikan ja poliittisen kulutuksen teoria. Lisäksi tutkielma selvittää, voidaanko maailmankauppaliikettä kutsua kiistelytoimintaa harjoittavaksi yhteiskunnalliseksi liikkeeksi.
Maailmankauppaliikkeen tavoitteita olen eritellyt aineistossa toistuvien argumenttien mukaisesti. Tutkielmassa käydään läpi, miten Maailmankaupat määrittelevät itse itsensä verkossa ja haastatteluissa sekä millaiseen positioon liike asettautuu suhteessa muihin reilun kaupan toimijoihin kuten Reilun kaupan edistämisyhdistykseen. Myös maailmankauppaliikkeen asemaa muuttuneessa toimintaympäristössä tarkastellaan eettisen kaupan kentän laajennuttua viimeisen 10–15 vuoden aikana, koska tämä muutos on vaikuttanut myös liikkeen tavoitteisiin.
Teoriataustaa vasten tulkittuna näyttää selkeältä, että maailmankauppaliikkeen toiminnassa keskeistä on kulutuksen ja kaupan politisointi. Myytävien tuotteiden politiikka on tuotu näkyväksi, tuotteet on poliittisesti problematisoitu. Liike vaatii kuluttajilta poliittisen arvostelukyvyn käyttöä kulutusvalinnoissaan. Liikkeen pitkäntähtäimen tavoitteena on aineiston mukaan mm. kehitysmaiden tasa-arvoinen asema kansainvälisessä kaupassa, mikä toteutuisi, jos reilusta kaupasta tulisi yleinen käytäntö kaupan alalla. Maailmankauppaliike haluaa näyttää konkreettista esimerkkiä siitä, miten kehitysmaiden köyhyysongelma ratkaistaisiin.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29541]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Reform, revolution, riot? : transnational Nordic Sixties in the radical press, c. 1958-1968
Saksholm, Juho (Historiallinen yhdistys, 2021) -
Nuorten näkemys Euroopasta nyt ja lähitulevaisuudessa : kansainvälisen ICCS 2016 -tutkimuksen Eurooppa-arviointi
Mehtäläinen, Jouko; Niilo-Rämä, Mikko; Nissinen, Virva (Koulutuksen tutkimuslaitos, 2017) -
Kapina kampuksella
Vilkuna, Kustaa H. J. (Jyväskylän yliopisto, 2013)Ei tullut kumousta. Ei vaikka vasemmistoradikaali opiskelijaliike kapinoi, metelöi ja teki vallankumoustyötä vuosikausia innokkaasti, uhrautuvasti, teorianmukaisesti ja kurinalaisesti. Opiskelijaradikalismin aikakaudella ... -
Social movements and Bourdieu : class, embodiment and the politics of identity
Husu, Hanna-Mari (University of Jyväskylä, 2013) -
Aktivismin kehystäminen henkilötarinoiden kautta journalistisessa mediassa
Lohela, Heta (2024)Journalismin kentällä korostetaan yhä suurimmassa määrin tarinoita, ja henkilötarinoista on muodostunut vaikutusvaltainen journalismin väline. Tutkielmassa selvitän, miten aktivismia käsitellään henkilötarinoiden kautta ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.