Show simple item record

dc.contributor.authorSalmi, Juhani
dc.date.accessioned2011-12-13T08:16:08Z
dc.date.available2011-12-13T08:16:08Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:1190623
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/37070
dc.description.abstractMerimetsokannan nopea kasvu Suomen rannikkoalueella on herättänyt kysymyksiä sen vaikutuksista kalastuselinkeinoon. Tutkimuksessa selvitettiin merimetson (Phalacrocorax carbo (L.)) ravintokohteita ja niiden suhteita sekä arvioitiin kalankulutusta. Merimetson ravintoa analysoitiin oksennuspallojen avulla. Tutkimus käsitti kaikki rannikkoalueet Perämereltä Suomenlahdelle. Koko maan tasolla merkittävimmät merimetson ravintokohteet olivat ahven (Perca fluviatilis L.), kiiski (Gymnocephalus cernuus (L.)), särki (Rutilus rutilus (L.)) ja silakka (Clupea harengus membras L.). Nämä lajit muodostivat yhteensä 81 % merimetson ravinnosta massana ja 66 % kappaleina. Merimetson syömistä kaloista taloudellisesti merkittävien lajien (ahven, silakka, kuha (Sander lucioperca (L.)) ja siika (Coregonus lavaretus (L.))) osuus oli massana 45 % ja kappaleina 27 %. Tutkimuksessa havaittiin, että merimetson ravinnossa oli eri rannikkoalueiden välillä tilastollisesti merkitseviä eroja. Selvin ero alueiden välillä oli, että kiisken, härkäsimpun (Triglopsis quadricornis (L.)) ja siian merkitys väheni, kun taas särkikalojen merkitys lisääntyi merimetson ravinnossa siirryttäessä pohjoisesta etelään. Merimetson havaittiin syövän pääasiassa 9–25 cm pituisia kaloja. Ravintokohteen valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat ennen kaikkea kalan koko, esiintymisrunsaus ja pyydystämisen helppous. Arvio merimetson vuonna 2009 koko Suomen rannikkoalueella kuluttamasta kalamäärästä oli 5400 tonnia.
dc.format.extent34 sivua
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.rightsIn Copyrighten
dc.titleMerimetson (Phalacrocorax carbo (L.)) ravinto Suomen rannikkovesissä
dc.typemaster thesis
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-2011121311792
dc.type.dcmitypeTexten
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaMatemaattis-luonnontieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sciencesen
dc.contributor.laitosBio- ja ympäristötieteiden laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Biological and Environmental Scienceen
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineAkvaattiset tieteetfi
dc.contributor.oppiaineAquatic sciencesen
dc.date.updated2011-12-13T08:16:08Z
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi4012
dc.subject.ysomerimetsot
dc.subject.ysorannikot
dc.subject.ysoravinto
dc.subject.ysoSuomi
dc.format.contentfulltext
dc.rights.urlhttps://rightsstatements.org/page/InC/1.0/
dc.type.okmG2


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

In Copyright
Except where otherwise noted, this item's license is described as In Copyright