Kasvutekijöiden merkitys α2β1-integriinin ja echovirus 1:n endosytoosissa
Tekijät
Päivämäärä
2011Solu ottaa sisäänsä materiaalia endosytoosin avulla. Koska soluun kuljetettavien molekyylien kirjo on laaja, soluun on kehittynyt erilaisia endosytoosireittejä. Fagosytoosin avulla soluun kuljetetaan suuria kiinteitä partikkeleita. Pinosytoosireittejä on useita, ja niiden avulla solu ottaa sisäänsä solukalvoa ja solun ulkopuolista nestettä sekä siihen liuenneita molekyylejä.
Kasvutekijäreseptorit ovat solukalvon lävistäviä reseptorityrosiinikinaaseja. Kasvutekijän sitoutuminen reseptoriinsa saa aikaan reseptorien kasaantumisen, signalointikompleksien muodostumisen sekä reseptorin endosytoitumisen. Muodostuneet signalointikompleksit aloittavat soluissa viestiketjuja, jotka lopulta johtavat muutoksiin solujen jakaantumisessa, kasvussa, erilaistumisessa ja liikkumisessa.
Integriinit ovat solukalvon tärkeimpiä adheesioreseptoreita, ja ne kiinnittävät solut viereisiin soluihin ja soluväliaineen proteiineihin. Integriinien kautta tapahtuva signalointi vaikuttaa muun muassa solujen muotoon, kiinnittymiseen ja erilaistumiseen. Integriinit voivat lisäksi toimia patogeenireseptoreina. Integriinien ja kasvutekijäreseptoreiden välillä on havaittu yhteistyötä.
Echovirus 1 on ihmisen patogeeni, jonka reseptorina solukalvolla toimii α2β1-integriini. Viruksen sitoutuminen kasauttaa α2β1-integriinit solukalvolla, minkä jälkeen virus-reseptori -kompleksi endosytoidaan soluun.
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, vaikuttavatko seerumin kasvutekijät α2β1-integriinin endosytoosiin ja echovirus 1:n infektiotehokkuuteen. Kasautuneen α2β1-integriinin endosytoositehokkuus selvitettiin kvantitatiivisen konfokaalimikroskopian avulla. Echovirus 1:n infektiivisyyttä eri seerumi- ja kasvutekijästimulaatioissa tutkittiin fluoresenssimikroskoopilla. Biokemiallisin menetelmin kartoitettiin α2-integriinin, echovirus 1:n ja kasvutekijäreseptoreiden määriä soluissa eri seerumi- ja kasvutekijästimulaatioissa.
Tulosten mukaan kasvutekijät edistivät sekä α2β1-integriinin endosytoosia että echovirus 1 -infektiota ihmisen luusyöpäsoluissa, jotka ilmentävät runsaasti α2β1-integriiniä. Näiden solujen seeruminälkiinnyttäminen lisäsi joidenkin kasvutekijäreseptoreiden ilmentymistä, muttei vaikuttanut α2β1-integriinin määrään. Myös toisessa solulinjassa, ihmisen aortan sileissä lihassoluissa, seeruminälkiinnyttäminen aiheutti joidenkin kasvutekijäreseptoreiden määrän lisääntymistä. Toisin kuin luusyöpäsoluissa, sileissä lihassoluissa seeruminälkiinnyttäminen kuitenkin tehosti echovirus 1 -infektiota.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29743]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Echovirus 1 infectious entry via novel multivesicular bodies
Karjalainen, Mikko (University of Jyväskylä, 2011) -
Echovirus 1 infektion vaikutus epidermaalisen kasvutekijäreseptorin endosytoosiin ja signalointiin
Kuronen, Ilari (2013)Epidermaalinen kasvutekijäreseptori (EGFR) on yhdessä kollageeni- ja lamiinireseptori α2β1-integriinin kanssa tärkeä tekijä solun selviytymisen, kiinnittymisen ja jakautumisen säätelemisessä sekä syöpäsoluissa. Kasvutekijän ... -
Endosomin sisäisen ioniympäristön vaikutukset echovirus 1 -infektioon
Kallio, Katri (2009) -
The effect of PLC-inhibitor on echovirus 1 internalization probed with fluorescently labeled echovirus 1
Myllynen, Mira (2014)Echovirus 1 (EV1) kuuluu Pikornavirusperheeseen ja tarkemmin luokiteltuna Enterovirusten sukuun. EV1 on pieni ja vaipaton RNA-virus, jonka proteiinikuori koostuu neljästä proteiinista VP1-VP4. Infektion on osoitettu alkavan, ... -
α2β1-integriinin ja stimuloidun epidermaalisen kasvutekijä-reseptorin reittien yhteydet
Mäki, Anita (2011)Integriinien ja kasvutekijäreseptorien kulku solussa yhdistyy monimutkaisen vuorovaikutusten verkoston kautta. Ympäristön olosuhteista riippuvaisesti integriinit ja kasvutekijäreseptorit kantavat pääasiallisen vastuun solun ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.