Ungdomars fysiska aktivitet och föräldrars medverkan
Authors
Date
2009Cainberg, L. 2009. Ungdomars fysiska aktivitet och föräldrars medverkan. Jyväskylä universitet. Pro gradu -arbete i idrottspedagogik. 61 sidor.
Undersökningens syfte var att undersöka hur fysiskt aktiva ungdomarna var på egen hand och i en idrottsförening, vilka grenar de utövade och hurudan roll föräldrarna spelade i barnens idrottsutövande. Dessutom kartlades skillnaderna mellan könen och en möjlig skillnad mellan stad och landsbygd. Som målgrupp användes sjunde och nionde klassister i Vanda och i Kronoby. Vanda representerade staden och Kronoby landsbygden. Undersökningens sampelstorlek var 152 elever. I Vanda i Helsinge skola deltog 46 elever från årskurs 7 och 40 från årskurs nio. I Kronoby var motsvarande siffror 36 och 30 i Ådalens skola. Materialet samlades med hjälp av ett frågeformulär våren 2009. Frågorna gällande fysisk aktivitet har redan tidigare använts i WHO undersökningarna, de resterande frågorna har upplagts av undersökaren själv.
Flickorna är lite aktivare än pojkarna vad gäller fysisk aktivitet på egen hand. Nästan 60 % av ungdomarna utövar fysisk aktivitet på egen hand minst 2 gånger i veckan. I årskurs sju är man aktivare på egen hand än på årskurs nio. I Ådalens skola är man betydligt aktivare på egen hand vad gäller aktivitet 4–7 gånger i veckan. 57, 2 % av eleverna är medlem i en idrottsförening. Pojkarna är mera aktiva i föreningarna, medan eleverna i årskurs 7 är betydligt aktivare i en förening än vad man är i årskurs 9. I Vanda tränar man flitigare i en förening än vad man gör i Kronoby.
I Vanda använder man mest slalombacken och simhallen till fysisk aktivitet. I Kronoby är de populäraste anläggningarna slalombacken och konditonssalen. I Vanda har man bättre möjligheter att utöva simning, korgboll och hästsport i en förening medan man i Kronoby hade bättre möjligheter till skidning och orientering i närheten av sitt hem.
Föräldrar som var aktiva i föreningsverksamheten hade också de aktivaste barnen. Över 50 % av dem som hade aktiva föräldrar tränade 4–7 gånger i veckan i föreningen. De föräldrar som uppmuntrade sina barn till idrott hade en stor betydelse för barnet och valet att gå med i en förening. Av de barn som var med i en förening fick 75 % ”ofta” uppmuntran av sina föräldrar. Nästan 60 % ansåg att det var roligt då föräldrarna medverkade i barnets idrottande, men hela 30 % önskade att föräldrarna inte medverkade så ofta.
Undersökningen visar att den fysiska aktiviteten minskar drastiskt under högstadietiden. Därför är det viktigt att man kan förmedla budskapet om hälsofrämjande idrott och försöka uppmuntra eleverna att fortsätta med sin hobby. Undersökningen visar också att föräldrarnas roll är stor, föräldrarna har en stor chans att locka med, genom sin uppmuntran och aktivitet, sina barn till idrottens värld.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
License
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Ungdomars fysiska kondition, fysiska aktivitet samt motiv till motionsintresse
Åberg, Marcus (2012) -
Föräldrars betydelse för barns fysiska aktivitet
Jansson, Pernilla (2013) -
Barns fysiska aktivitet, sömn och skärmtid i relation till familjens socioekonomiska ställning : en tvärsnittsstudie gjord på finska 3–4-åriga barn och deras föräldrar : SUNRISE Finland pilotstudie
Öhman, Lilja (2023)Background Previous research suggests that family background has an impact on children's health behaviors such as the amount of physical activity (PA), sleep, and screen time. One factor in family background that is ... -
Samband mellan fysisk aktivitet och konsumtion av kaffe och energidrycker i årskurs 9
Dahlberg, Fanny (2016)Dahlberg, F. 2016. Samband mellan fysisk aktivitet och konsumtion av kaffe och energidrycker. Pro gradu-avhandling i idrottspedagogik. Institutionen för idrottsvetenskaper. Jyväskylä universitet. 66 sidor. Syftet med ... -
Sambandet mellan videospelande och fysisk aktivitet hos finländska ungdomar
Mänty, Viktor (2020)Videospelandet har blivit en väldigt populär hobby bland ungdomar (Kinnunen, Lilja & Mäyrä 2018) samtidigt som de finländska 15-åringarna rör på sig oroväckande lite (Kokko m.fl. 2018). Denna undersöknings syfte är att ...