Internetkielen variaatio ja sen funktiot Rautaneito-keskustelupalstalla
Perinteisesti kieli on jaettu kahtia puhuttuun ja kirjoitettuun kielimuotoon. Uudet median muodot, kuten internet ja tekstiviestit, ovat kuitenkin herättäneet keskustelua siitä, pitäisikö kirjoitetun ja puhutun lisäksi ottaa huomioon niin sanottu kolmas kielimuoto: kirjoitettu keskustelu, jossa on sekä puhe- että kirjakielen piirteitä.
Tässä tutkimuksessa olen tarkastellut yhden internetin keskustelufoorumin, Rautaneidon, kielellistä variaatiota. Tutkin erityisesti muutamia fonologisia ja morfologisia piirteitä ja pyrin selittämään variaatiota muun muassa tarkastelemalla, kuinka se liittyy esimerkiksi koodinvaihtoon, tilanteiseen vaihteluun tai foorumin sisäisiin käytänteisiin.
Foorumitekstit ovat kiinnostava kielellinen ilmiö, sillä ne eroavat esimerkiksi chateista ja pikaviestimistä, joiden kieleen vaikuttaa palvelinten synkronisuus eli samanaikaisuus: keskustelijat ovat koneidensa äärellä yhtä aikaa. Foorumit taas voivat olla joko synkronisia tai asynkronisia. Useilla foorumeilla, kuten myös Rautaneidossa, puhekielestä lainautuneita piirteitä esiintyy harvemmin kuin synkronisissa viestimissä, joten puhekielestä lainautuneet piirteet voivat toimia eräänlaisina koodeina ohjaamassa viestien tulkintaa ja sävyä. Myös hymiöt eli tunneikonit ovat tärkeä osa internetkielen variaatiota.
Rautaneito-foorumin keskusteluissa normitetun kirjakielen mukaiset ja puhekielestä lainautuneet piirteet toimivat erilaisissa tehtävissä: ensin mainittuja käytetään erityisen asiallisissa ja virallissävytteisissä viesteissä, kun taas jälkimmäisten avulla keskustelijat voivat ilmaista esimerkiksi epävarmuutta ja humoristisuutta tai pehmentää ilmaisua ongelmallisissa viesteissä. Lisäksi monilla puhekielestä lainautuneilla piirteillä on Rautaneito-yhteisössä negatiivinen sosiaalinen leima, joten niiden käyttäjiä pidetään usein huonoina kirjoittajina. Tämä tutkimus osoittaa, että myös internetyhteisöille voi kehittyä omanlaisensa kielellinen normisto, ja että internetin maailmassa keskustelijoiden keskinäiset suhteet voidaan luoda tekstuaalisesti.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Multilingual language use and metapragmatic reflexivity in Finnish internet football forums : a study in the sociolinguistics of globalization
Kytölä, Samu (University of Jyväskylä, 2013) -
YK:hon liitetyt diskurssit Suomi24-keskustelupalstalla
Taskinen, Aino (2022)Tutkimuksessa tarkastellaan sanan YK käyttöä Suomi24-keskustelufoorumilla. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia sanoja ja sanavalintoja käytetään keskusteltaessa YK:sta. Tutkimuksessa käy myös ilmi, millaisia ... -
Tukea Varjomaailmasta : ammatillinen ja vertaistuki lapsille ja nuorille suunnatun verkkopalvelun julkisella foorumilla
Hänninen, Annika (2015)Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää ja jäsentää verkossa tehtävää sosiaalityötä verkkovuorovaikutuksen ja sosiaalisen tuen näkökulmista. Tutkimuksessa kysytään, millaista vuorovaikutus on verkossa ja miten sen avulla ... -
Kuulluksi tulemisen kokemus kirjoitetussa verkkokeskustelussa
Tyrväinen, Heli; Uotinen, Sanna; Valkonen, Leena (Prologos; Jyväskylän yliopisto, 2024)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.