Omaishoitajien käsityksiä kotikuntoutusinterventiosta ja sen merkitys arjessa selviytymiselle
Tekijät
Päivämäärä
2010Omaishoidon tukeminen ja kehittäminen ovat yksi keskeisimmistä tavoitteista pyrittäessä siihen, että mahdollisimman moni voisi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Parhaiten tähän tavoitteeseen on päästy tuki-interventioilla, joissa on yhdistelty erilaisia tukimuotoja yksilöllisesti ja oikea-aikaisesti. Tämän tutkielman tarkoituksena on kuvata omaishoitajien käsityksiä kotikuntoutusinterventiosta ja siitä saadusta tuesta arkeen. Tutkimuksen toisena käytännöllisenä tavoitteena on kerätä tietoa kotikuntoutuksen kehittämistä varten.
Lähestyn tutkimusaihetta laadullisen tutkimusotteen avulla. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla viittä omaishoitajaa, jotka hoitavat muistisairasta läheistään kotona. Tiedonkeruumenetelmänä oli Focus Group -haastattelu. Aineiston analyysi perustuu aineistolähtöiseen sisällönanalyysiin.
Teemoittelun avulla aineistosta nousi esille kolme pääteemaa, mitkä kuvaavat omaishoitajien käsityksiä kotikuntoutuksesta: hoivaympäristönä koti, avun hakeminen ja vastaanottaminen sekä tiedon ja tuen saaminen. Kotikuntoutuksen merkitystä arjessa selviytymiselle kuvaavia teemoja nousi esille myös kolme pääteemaa; omaishoitajan minuus, rakas velvollisuus ja yhteistä arkea uusissa raameissa.
Yksi keskeisimmistä tutkimustuloksista pohdittaessa interventioiden merkitystä omaishoidon arkeen on ammattilaisilta saadun tuen merkitys omaishoitajan identiteetin ja hyvinvoinnin tukemisessa. Omaishoitajien henkisen tuen tarve on suuri ja interventioissa tämä pitäisikin turvata sopivalla tavalla yhdistellen eri tukimuotoja. Toinen tärkeä havainto luottamuksellisen asiakkuussuhteen syntyminen, millä on vaikutusta avun hakemiseen ja vastaanottamiseen. Kolmas havainto liittyy oikea-aikaisen ja yksilöllisen tiedon ja tuen saamiseen, mikä omaishoidossa on yhteisen arjen rakentumisen perusta.
Kotikuntoutuksen merkitys omaishoitajan arjessa selviytymiselle kiteytyy minuuden eheytymiseen, mikä helpottaa rakasta velvollisuutta vahvistaen näin yhteistä arkea sen uusissa ja jatkuvasti muuttuvissa raameissa. Tutkimuksen tuloksilla on käytännön merkitystä, sillä se tuotti tietoa kotikuntoutus-intervention merkityksestä omaishoidon arkeen, jota voidaan hyödyntää omaishoidon tuki-interventioiden kehittämisessä tulevaisuudessa.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29739]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
”Paljo luvataan, mutta ei sitten kuitenkaan” : muistisairasta läheistään hoitavien kokemuksia omaishoidon tuen hakemisen ongelmista
Halonen, Ulla (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2022)Omaishoidon tuki on keino vastata kasvaviin palvelutarpeisiin. Kaikki muistisairaiden omaishoitajat eivät kuitenkaan hae tai saa omaishoidon tukea. Artikkelissa kuvataan omaishoitajien kokemuksia omaishoidon tuen hakemisesta. ... -
Muistisairaat ja heidän omaishoitajansa kokevat olevansa heitteillä: ”Apu on riittämätöntä”
Van Aerschot, Lina; Aaltonen, Mari; Eskola, Päivi (Toinen Aatos Oy, 2021)Muistisairaat kärsivät avun riittämättömyydestä enemmän kuin muut ikääntyneet. Vaaravyöhykkeessä ovat myös omaishoitajat, jotka paikkaavat heikkoja julkisia palveluita omalla venymisellään. Myös henkisestä tuesta on kova ... -
Mikä muuttui 20 vuoden aikana? : pohdintaa ikääntyvän puoliso-omaishoitajan asemasta ja kotiin saatavasta tuesta
Eskola, Päivi; Jolanki, Outi (Kasvun ja vanhenemisen tutkijat, 2022) -
Omaishoitajien kokemuksia puolison vuorohoidosta laitoksessa
Ylirinne, Anne (2010)OMAISHOITAJIEN KOKEMUKSIA PUOLISON VUOROHOIDOSTA LAITOKSESSA Anne Ylirinne Jyväskylän yliopisto, liikunta- ja terveystieteiden tiedekunta, terveystieteiden laitos. Kevät 2010 Gerontologian ja kansanterveyden pro gradu ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.