"Ei kovin runollista": näkökulmia nykyrunon vastaanoton haasteisiin
Tekijät
Päivämäärä
2017Pääsyrajoitukset
Tutkielmani käsittelee kotimaisen nykyrunouden lukemisen haasteita ja mahdollisuuksia. 2000-luvun ensi vuosikymmeninä runouden kentällä on tapahtunut suuria muutoksia niin kustantamisessa kuin kirjoittamisen lähtökohdissa. Nopea teosnimikkeiden kasvu ja tekijöiden kiinnostus kokeellisuuteen ovat vaikuttaneet teosten vastaanottoon.
Tutkimuskysymykseni on, mikä nykyrunoudessa haastaa runojen lukemisen konventioita ja millä tavalla 2000-luvun ensi vuosikymmenten runous muodostaa merkityksiä. Tarkastelen teosten vastaanoton kysymystä niin tekstin, kontekstin kuin kulttuuristen käytäntöjen näkökulmasta. Esittelen vastaanoton keskeisiä haasteita analysoimalla 2000-luvun alun runouskeskustelua. Otan esiin erityisesti tekijyyden ja siihen liittyvien mielikuvien vaikutuksen lukemiseen. Pohdin kokeellisten lähtökohtien tarjoamia mahdollisuuksia ymmärtää teoksia. Runoteoksen äärellä lukeminen ja kirjoittaminen tulevat lähelle toisiaan. Tarkastelen tekijyyden ja lukijuuden suhdetta myös eräänlaisena kirjoittamisen muotona.
Visuaalisuus ja kielen äänteellis-materiaalisen pinnan korostuminen ovat eräs 2000-luvun teosten kohosteinen piirre. Työni empiirisessä osassa analysoin runoteosten materiaalisuuden herättämiä tulkintoja ja kokemuksia, joita olen kerännyt opettamaltani lausuntaryhmältä kirjallisella kyselyllä. Esittelen lisäksi lausunnan ohjaajana kehittelemiäni menetelmiä, jotka voivat edesauttaa lukijan kykyä tunnistaa merkityksiä esimerkiksi tekstin rytmissä ja visuaalisuudessa. Hyödynnän Juri Joensuun ja Alan Prohmin muotoiluja tekstin materiaalisuutta koskien. Teosten materiaalisuus kytkee runouden muihin taidemuotoihin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja esittäviin taiteisiin. Nostan esiin runoklubit ja esittävä taiteen mahdollisuuden toimia lukemisen parina tai muotona.
Havaintojeni pohjalta esitän, että runokentän todellisuus on muuttunut nopeammin kuin yleiset ja julkisuudessa esitetyt käsitykset runoudesta ja kirjailijantyöstä. Lisäksi totean, että runouden äärellä lukija hyötyy erityisesti luovaan työskentelyyn liittyvistä taidoista sekä mahdollisuudesta vastaanottaa teos myös monitaiteisesti, esimerkiksi esitettynä.
...
Muu nimeke
Näkökulmia nykyrunon vastaanoton haasteisiinMetadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29743]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Paperinen avaruus : näkökulmia kirjaesineen ja kirjallisuuden materiaalisuuksiin
Ahvenjärvi, Kaisa; Joensuu, Juri; Helle, Anna; Karkulehto, Sanna (Jyväskylän yliopisto, 2020)Ubiikin sähköisen tekstuaalisuuden ja digitaalisen median vakiintuminen on saanut kirjailijoiden ja tutkijoiden huomion kiinnittymään jälleen kulttuurin perustekijään: painettuun kirjaan. Paperinen avaruus. Näkökulmia ... -
"Hymysi on otettu minulta pois" : runon puhuja ja Sirkka Turkan runokokoelma Tule takaisin pikku Sheba
Raivonen, Annukka (2004) -
Miten tiede on vastannut yhteiskunnallisiin haasteisiin? : taiteen ja kulttuurin tutkimuksen näkökulmia
Lähdesmäki, Tuuli (Taidehistorian seura, 2023)Suomen Akatemia järjesti sidosryhmilleen ”Tiede ja tutkimus tulevaisuuden menestystekijöinä: Tieteen tila” -tilaisuuden Helsingissä 14.10.2022. Tilaisuuteen kutsuttua kahta tutkijaa pyydettiin pohtimaan puheessaan oman ... -
Kyberturvallisuus lentoliikenteessä : näkökulmia haasteisiin ja toimintaympäristöön
Myrsky, Saija (2024)Maailmanlaajuisen lentoliikenteen ennustetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2037 mennessä, minkä takia kyberturvallisuusriskien ymmärtäminen ja niiden vähentäminen on tullut olennaiseksi. Ilmailualan kyberturvallisuus on ... -
Aseeminen kirjoitus kirjallisuuden avantgardistisena koettelijana
Ala-Hakula, Riikka (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2021)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.