Kuvallisuus poliittisen ideologisuuden ja maailmankuvan ilmentäjänä Pentti Saarikosken runokokoelmassa Mitä tapahtuu todella?

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Ylitalo, Riikka
dc.date.accessioned 2011-03-21T14:49:37Z
dc.date.available 2011-03-21T14:49:37Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.other oai:jykdok.linneanet.fi:1154237
dc.identifier.uri http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201103211910 en
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/26691
dc.description.abstract Tutkimukseni käsittelee sitä, miten kuvallisuus ilmentää poliittista ideologisuutta ja maailmankuvaa Pentti Saarikosken runokokoelmassa Mitä tapahtuu todella?. Teos ilmestyi vuonna 1962 ja kuuluu Saarikosken toisen, poliittisesti osallistuvan kauden tuotantoon. Tutkimuksessa yhdistyvät sosiologinen kirjallisuudentutkimus ja lyriikan analyysi. Keskeisiä käsitteitä tutkimuksessani ovat kuvallisuus, ideologia ja ideologisuus sekä maailmankuva. Osoitan tutkimuksessa, että Saarikosken kokoelman runokuvat ilmentävät sen poliittista ideologisuutta. Kokoelman tunnustama poliittinen ideologia on kommunismi, ja runoissa asetutaan Neuvostoliiton puolelle kylmässä sodassa. Lisäksi kokoelmassa arvostellaan muun muassa Amerikan kaikkinäkevyyttä. Tutkin Saarikosken kokoelmassa esiintyviä kuvallisuuden lajeja omissa alaluvuissaan. Useimmin teoksessa esiintyviä kielikuvia ovat vertaus, metafora ja metonymia, ellipsi ja asyndeton sekä sitaatti ja alluusio. Erityisesti kahden viimeisen merkitys ideologisuuden välittämisessä on suuri. Tutkin myös kokoelmassa esiintyviä puhtaita kuvia sekä toistuvia symboleja, joista tärkeimpiä ovat ”silmä”, ”puut” ja ”ikkuna”. Kokoelman maailmankuvaa tutkiessani keskityn kokoelman yhteiskuntakäsitykseen. Tutkin kuitenkin myös kokoelman ei-poliittisia aineksia kuten käsitystä ajasta ja avaruudesta, luonnosta ja uskonnosta. Kokoelman maailmankuva on pääosin kristinuskon vastainen. Pohdin tutkimuksessa myös sitä, voisiko ”huone” olla kokoelman ”maailman metafora”. Lisäksi teen lyhyen katsauksen muuhun 1960-luvun poliittisesti osallistuvaan runouteen Suomessa.
dc.format.extent 70 s.
dc.language.iso fin
dc.rights This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited. en
dc.rights Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty. fi
dc.rights openAccess fi
dc.subject.other Saarikoski, Pentti
dc.subject.other kuvallisuus
dc.title Kuvallisuus poliittisen ideologisuuden ja maailmankuvan ilmentäjänä Pentti Saarikosken runokokoelmassa Mitä tapahtuu todella?
dc.type Book en
dc.identifier.urn URN:NBN:fi:jyu-201103211910
dc.subject.ysa ideologiat
dc.subject.ysa maailmankuva
dc.type.dcmitype Text en
dc.type.ontasot Pro gradu fi
dc.type.ontasot Master’s thesis en
dc.contributor.tiedekunta humanistinen tiedekunta fi
dc.contributor.tiedekunta Faculty of Humanities en
dc.contributor.laitos taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos fi
dc.contributor.laitos Department of Art and Cultural Studies en
dc.contributor.yliopisto University of Jyväskylä en
dc.contributor.yliopisto Jyväskylän yliopisto fi
dc.contributor.oppiaine kirjallisuus fi
dc.contributor.oppiaine Literature en

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record