Esteettisyys-käytettävyys -efekti pitkäaikaisessa käytössä
Tekijät
Päivämäärä
2024Tekijänoikeudet
© The Author(s)
Tässä gradututkielmassa tutkittiin, kuinka käyttöliittymän esteettinen ulkoasu voi vaikuttaa käyttäjien kokemukseen sen käytettävyydestä jatkuvassa käytössä. Esteettisyys-käytettävyys efekti on ollut tutkimuksen kohteena 2000-luvulta lähtien, mutta sen taustalla vaikuttavista tekijöistä ei olla täysin selvillä. Ennen gradututkimukseni empiiristä osaa käsittelen käytettävyyden ja estetiikan suhdetta, ihmisen ja teknologian vuorovaikutusta sekä estetiikkaa ja sen luonnetta HCI-kontekstissa. Lisäksi pohdin tutkimusalan konventioita ja siihen liittyviä haasteita, kuten epärealistisia koeasetelmia ja epämääräisiä ärsykkeitä.
Tutkimukseni koeasetelma rakennettiin vuorovaikutteiseksi ja koehen-kilöillä teetettiin sellaisia tehtäviä mitä he oikeastikin tekisivät. Käyttöliitty-mää ei siis esimerkiksi vain katseltu. Lisäksi käyttötapahtumaa ei typistetty ensivaikutelmaan vaan tehtäviä teetettiin kolmessa jaksossa. Käytettävä ärsy-ke suunniteltiin itse ja toimialaksi valittiin verkkopankki. Ärsykkeen suunnit-telua ja sen ulkomuotoa raportoitiin kattavammin kuin tutkimusalalla on yleensä tapana.
Tutkimukseni empiirisessä osassa ärsykkeenä käytettävän käyttöliitty-män käytettävyys arvioitiin heikoksi jo ensimmäisellä käyttökerralla. Näin tapahtui siitä huolimatta, että käytettävän ärsyke suunniteltiin tutkimustie-toon ja visuaalisiin suunnitteluperiaatteisiin nojaten päämääränä esteettisesti miellyttävä ulkoasu. Käytettävyydelle annetut pisteet laskivat entisestään en-simmäisen käyttökerran jälkeen. Valitettavasti koska VisAWI-lomakkeella ei saatu muodostettua tilastollisesti luotettavaa mittaria suunnittelemani käyttö-liittymän esteettisyydestä, jäi osoittamatta, pitivätkö koehenkilöt sitä esteetti-sesti laadukkaana. Siksi on vaikea luotettavasti arvioida mikä oli käyttöliit-tymän ulkoasun rooli suhteessa käytettävyysarvioihin. Ilmenneiden ongel-mien välttämiseksi kannustan muita tutkijoita kiinnittämään huomiota är-sykkeen esteettisyyden validointiin ennen tutkimuksen aloittamista. Esteetti-syyden ja käytettävyyden mittaamiseen tulisi käyttää riittävän yksinkertaisia mutta luotettavia mittareita.
Tutkimukseni avainlöydöksenä pidän havaintoa siitä, että käytettävyy-den arviot laskivat tilastollisesti merkitsevästi heti käytön jatkuessa yhtä käyttökertaa pidemmälle. Tämä havainto kannustaa suosimaan pidempiä koeasetelmia, jotka jatkuvat ainakin ensivaikutelmaa pidemmälle. Estetiikan arvioinnissa vastaavaa pisteiden laskua ei sen sijaan tapahtunut. Myös tähän viimeiseen havaintoon liittyy tiettyjä epävarmuustekijöitä, joihin pureudu-taan tarkemmin tutkielman ”Tulokset”-osiossa. Mahdollisia jatkotutkimusai-heita pohditaan viimeisessä luvussa.
Asiasanat: käytettävyys, estetiikka, esteettisyys-käytettävyys-efekti, HCI
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29750]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Ikääntyvien kokemat ongelmat Internetin käytössä
Rantanen, Timo (2006) -
Apperceiving visual elements in human-technology interaction design
Silvennoinen, Johanna (University of Jyväskylä, 2017)Visual design of technological artefacts is an integral part of peoples’ experiences in technology-interaction. Visual product properties are capable of eliciting affective responses and multisensorial experiences in ... -
Visuaalisuuden merkitys brändikokemuksessa
Kaartinen, Lauri (2021)Tutkielmassa tarkasteltiin visuaalisen kokemuksen pragmaattisten ja hedonisten laatujen suhdetta brändikokemukseen. Pragmaattiset ja hedoniset laadut ovat tässä tutkimuksessa käsitettävissä havaittuna visuaalisena ... -
Tilannetekijät eettistä harkintaa edellyttävissä laskentatoimen tilanteissa : pahuuden psykologia Enronissa
Syrén, Heljä (Jyväskylän yliopisto, 2022)Several studies have sought to explain the process that led to the disaster of Enron Corporation in 2001. In order to investigate the role of business ethics and accounting in this case, we draw on social psychology, ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.