Poliittinen lestadiolaisuus Suvi Ratisen romaanissa Matkaystävä
Tässä kirjallisuuden maisterintutkielmassa tutkitaan poliittista lestadiolaisuutta Suvi Ratisen romaanissa. Matkaystävä (2019). Teoreettisen viitekehyksen tutkimukselle luovat poliittisen teologian ja poliittisen lestadiolaisuuden käsitteet ja teoretisoinnit. Eräänlainen kiteytys poliittisesta teologiasta on, että nykymuodossaan sen voidaan ajatella olevan joukko erilaisia akateemisia lähestymistapoja, joita yhdistää pyrkimys analysoida uskonnon ja politiikan keskinäisiä suhteita. Lestadiolaisuutta ja poliittista lestadiolaisuutta on aiemmin Suomessa tutkittu laajalti Lapin yliopiston tutkimushankkeissa. Lestadiolaisuutta käsittelevää kaunokirjallisuutta on puolestaan tutkittu runsaasti Pauliina Rauhalan romaanin Taivaslaulu (2013) kautta. Tämä tutkimus jatkaa lestadiolaisuutta käsittelevän kaunokirjallisuuden tutkimusten traditiota tuomalla siihen mukaan tutkimattoman kohdeteoksen ja puoluepoliittisen viitekehyksen.
Tutkimuksen tavoitteena on vastata seuraaviin tutkimuskysymyksiin: Miten puoluepoliittisuus esiintyy Suvi Ratisen romaanissa Matkaystävä ja miten sen nähdään liittyvän lestadiolaisuuteen? Millä poliittisilla ja historiallisilla tapahtumilla voidaan nähdä olevan vaikutusta teoksessa käytävään poliittiseen keskusteluun? Teoksen kerronta tapahtuu kahdessa eri aikatasossa, joten poliittisia näkemyksiä pyritään tulkitsemaan sekä suhteutettuna aikakauteensa, että suomalaisessa yhteiskunnassa tunnustettuihin yhteyksiin esimerkiksi tiettyjen poliittisten puolueiden ja lestadiolaisuuden välillä. Lisäksi huomio kiinnitetään historialliseen kontekstiin aineistosta esiin nousevien poliittisten puolueiden ja lestadiolaisuuden välillä.
Kohdeteoksesta tutkitaan lähiluvun sekä teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin teoksessa esiintyviä arkisia puoluepolitiikkaan kytkeytyviä teemoja. Analyysissa teoksesta valittuja katkelmia tarkastellaan suhteessa historiallisiin ja poliittisiin tapahtumiin sekä lestadiolaisuuteen kulttuurisena ilmiönä. Lisäksi analysoitavissa osioissa huomioidaan niissä esiintyvien henkilöhahmojen ikä sekä tapahtuma-ajankohta, jossa tapahtumia kuvataan. Tutkielman analyysiluku koostuu yhdestä pääluvusta, joka käsittää puoluepoliittisuuden kytkeytymisen lestadiolaiseen arkeen, ja kolme alalukua erittelevät näiden eri ilmentymiä.
Analyysin tulokset ovat teemoiteltavissa neljään eri kategoriaan: 1) Tiettyjen tuotemerkkien ja yritysten suosiminen ja boikotointi poliittisin perustein. 2) Kommunismin vastaisuus. 3) Myönteinen suhtautuminen Suomen Keskustaan. 4) Esivaltaan ja suojeluskuntiin liittyvä myönteisyys.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29541]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
"Tää moderni kupla on jo niin iso, että joidenkin koko todellisuus mahtuu sen sisälle" : nuorten vanhoillislestadiolaisten naisten näkemyksiä herätysliikkeen murroksesta
Tikkanen, Saaga (2023)Vanhoillislestadiolaisuus on Suomen suurimpana herätysliikkeenä vakiinnuttanut paikkansa yhteiskunnassamme. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, mitä aikaisemmassa tutkimuksessa havaittu vanhoillislestadiolaisuuden ... -
Luther, Paavali, politiikka
Parvikko, Tuija (Eurooppalaisen filosofian seura ry, 2009) -
The Continuation War as a metanoic moment : a Burkean reading of lutheran hierocratic rhetoric
Tilli, Jouni (University of Jyväskylä, 2012) -
"Paavikirkon vaara" : sanomalehtikeskustelu roomalaiskatolisesta kirkosta ja uskonnonvapaudesta Suomessa 1906-1922
Tuovila, Leena (2023)Tutkielmani otsikon sitaatti on lainaus vuoden 1920 tammikuun Kotimaa-lehden artikkelista, jossa käytiin läpi roomalaiskatolisen kirkon asemaa Suomessa. Lainaus on sikäli hyvin kuvaava tutkielmani aiheelle, sillä termit ... -
Avauksia poliittiseen ajatteluun
Korvela, Paul-Erik; Lindroos, Kia (Jyväskylän yliopisto, 2008)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.