dc.description.abstract | Tutkimus käsittelee langattomien lähiverkkojen, eli WLAN- tai WiFi-verkkojen, nimeämistä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten kielenkäyttäjät nimeävät langattomia lähiverkkoja, millaisia nimenantoperusteet ovat sekä millaisia näkemyksiä kielenkäyttäjillä on langattomien lähiverkkojen nimistä. Tutkimuksen tutkimuskysymykset ovat: 1. Millaisia nimiä kielenkäyttäjät antavat langattomille lähiverkoille? 2. Millä perusteella kielenkäyttäjät ovat antaneet langattomalle lähiverkolle valitsemansa nimen? 3. Millaisia näkemyksiä kielenkäyttäjillä on langattomien lähiverkkojen nimistä ja nimien tarkoituksesta? Tutkimus sijoittuu nimistöntutkimuksen kentälle, ja nimistöntutkimus toimii myös tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä.
Tutkimuksen aineisto koostuu 320 kyselylomakkeen vastauksesta, jotka on kerätty Webropol-kyselylomakkeen avulla marraskuussa 2023. Analyysimenetelmänä käytetään teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä ja kvantitatiivista analyysiä. Teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla aineistosta muodostetaan teoriaan pohjaavia käsitteitä, kun taas kvantitatiivinen analyysi auttaa hahmottamaan prosentuaalisesti tutkittavien ilmiöiden määrää ja yleisyyttä.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että langattomille lähiverkoille annetut nimet ovat pääosin suomenkielisiä, toiseksi suosituin kieli on englanti, kun taas yksittäisiä nimiä on annettu esimerkiksi ruotsiksi, ranskaksi ja italiaksi. Langattomien lähiverkkojen nimenantoperusteita ovat huumori, tunnistettavuus, nimeäjä, käyttäjä tai perhe, lemmikit tai eläimet, paikka tai sijainti, mielenkiinnon kohteet ja harrastukset, kirjat, elokuvat ja TV-sarjat, laite tai netti, käyttäjä ja laite, naapurit, tietoturva, hetken mielijohde ja muut. Hyvä nimi on tunnistettava ja erotettava, hauska, rakenteeltaan helppo ja yksinkertainen, käyttäjästä (naapureille) viestivä ja anonyymi, kun taas huonona nimenä pidetään esimerkiksi epäasiallista, loukkaavaa tai rakenteeltaan liian pitkää ja monimutkaista nimeä. Nimen tarkoitus liittyy puolestaan tunnistettavuuteen, huumoriin, anonyymiuteen sekä käyttäjästä kertoviin tai naapureille viestiviin nimiin. Kielenkäyttäjistä suurimman osan mielestä nimellä on vähintään melko paljon merkityksellisyyttä. | fi |