Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.advisorOtsala, Laura
dc.contributor.authorHuuskola, Sara
dc.date.accessioned2024-05-20T05:14:45Z
dc.date.available2024-05-20T05:14:45Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94975
dc.description.abstractTämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvittää, onko kasvisruokavaliolla yhteyttä mielenterveyteen, ja jos on, millainen tämä yhteys on. Lisäksi tarkasteltiin, onko kasvisruokavalion ravitsemuksellisella laadulla vaikutusta yhteyteen. Sekä kasvisruokavaliot että mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet merkittävästi. Mielenterveyden häiriöistä on muodostunut maailmanlaajuinen ongelma, joka aiheuttaa muun muassa ennenaikaisia kuolemia ja neljänneksi eniten työkyvyttömyyttä. Mielenterveyden häiriöiden lisääntyminen johtuu osaltaan siitä, että tietoisuus näistä on lisääntynyt. Kasvisruokavalioiden suosion kasvun taustalla taas ovat muun muassa ilmastonmuutos, sillä lihantuotanto aiheuttaa kasvihuonekaasuja, sekä terveydelliset syyt, sillä kasvisruokavalioiden on todettu muun muassa pienentävän riskiä monille sairauksille. Lihan vaikutusta mielenterveyteen on tutkittu jonkin verran, mutta kasvisruokavalioiden suuren suosion takia on tärkeää tutkia myös kasvisruokavalioiden yhteyttä mielenterveyteen. Kirjallisuushaku systemaattista kirjallisuuskatsausta varten toteutettiin kolmeen tietokantaan; PsycINFO, PubMed ja Medline. Sisäänotto- ja poissulkukriteerien avulla katsaukseen valikoitui lopullisesti seitsemän poikkileikkaustutkimusta. Valikoituneista tutkimuksista viidessä todettiin kasvisruokavaliolla olevan tilastollisesti merkitsevä yhteys mielenterveyteen. Yhden tutkimuksen mukaan kasvisruokavalion noudattamisella on negatiivinen yhteys mielenterveyteen. Kolmessa tutkimuksessa sen sijaan todettiin terveellisellä kasvisruoalla, eli muun muassa täysjyväviljoilla, hedelmillä, vihanneksilla, pähkinöillä, palkokasveilla ja kasviöljyillä, olevan positiivinen yhteys mielenterveyteen, ja epäterveellisellä kasvisruoalla, eli muun muassa mehuilla, sokerijuomilla, jalostetuilla viljoilla ja makeisilla, olevan negatiivinen yhteys mielenterveyteen. Yksi tutkimus totesi ainoastaan epäterveellisellä kasvisruoalla olevan yhteys mielenterveyteen. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tulosten perusteella ei voida suoraan todeta, että kasvisruokavaliolla olisi positiivinen tai negatiivinen yhteys mielenterveyteen. Sen sijaan katsauksen tulokset tukevat tietoa siitä, että kasvisruokavalion ravitsemuksellisella laadulla olisi yhteys mielenterveyteen. Terveellisellä kasvisruoalla voidaan pienentää riskiä ja ehkäistä muun muassa masennusta, ahdistusta ja psyykkistä kuormittuneisuutta. Sen sijaan epäterveellinen kasvisruokavalio on yhteydessä näiden riskin suurenemiseen.fi
dc.format.extent38
dc.language.isofi
dc.subject.otherkasvisruokavalio
dc.titleKasvisruokavalion yhteys mielenterveyteen
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202405203740
dc.type.ontasotBachelor's thesisen
dc.type.ontasotKandidaatintyöfi
dc.contributor.tiedekuntaLiikuntatieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sport and Health Sciencesen
dc.contributor.laitosLiikunta- ja terveystieteetfi
dc.contributor.laitosSport and Health Sciencesen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiaineTerveyskasvatusfi
dc.contributor.oppiaineHealth Educationen
dc.rights.copyrightJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rights.copyrightThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.contributor.oppiainekoodi50411
dc.subject.ysokasvisravinto
dc.subject.ysovegetarismi
dc.subject.ysomielenterveys


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot