Infantilismin sosiaalifilosofinen kritiikki
Infantiileilla aikuisilla tarkoitetaan yksilöitä, jotka käyttäytyvät kuin lapset, mutta kuuluvat muiden ominaisuuksiensa perusteella aikuisen luokkaan. Näistä aikuisista voidaan käyttää nimitystä aikuislapsi.
Tässä tutkielmassani tarkastelin aikuislapsen käsitettä ja infantilismia ilmiönä. Lisäksi selvitin, miten infantilismi omaksutaan, ja miten infantiiliksi alistetaan. Lisäksi esittelen keinoja, joilla infantilismiin ja infantilisaatioon liittyvä ongelma voidaan ratkaista.
Infantilismi omaksutaan pääasiassa tiedostamatta. Väitetään, että se on saanut alkunsa kapitalistisen järjestelmän kehityksestä, jolloin sosiaalinen kehitys jäi teknologisen kehityksen jalkoihin. Kulttuuriset muutokset tapahtuvat niin nopeasti, etteivät ihmiset ehtineet sopeutua niihin. Yhteiskunnassa vallitseva infantilisoiva prosessi tapahtuu systemaattisesti kulttuuri- ja viihdeteollisuuden sekä tiedotusvälineiden
kautta.
Infantiiliksi alistaminen eli infantilisaatio tapahtuu erilaisten valtarakenteiden ja epätasa-arvon kautta. Infantilisaatio liittyy erilaisiin syrjinnän muotoihin, kuten seksismiin, ableismiin, ageismiin ja rasismiin.
Naisen infantilisaatioon liittyy perinteisten sukupuolistereotypioiden ylläpitäminen, ulkopuolelta tulevat
ulkonäkövaatimukset ja seksismi. Miehen infantilisaatio liittyy poikana olemisen ihannointiin, jolloin ilmiö on enemmänkin kulttuurinen kuin persoonaan liittyvä.
Infantilismin haastetta voidaan pyrkiä ratkaisemaan koulutuksen avulla sekä käyttämällä lapsen kasvatuksessa kasvatusmenetelmiä, jotka eivät johda infantiiliin käytökseen. Infantilisaatioon liittyvän ongelman ratkaisussa syrjinnän poistaminen on yksi tärkeimmistä tekijöistä.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29556]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Kritiikkiminän rakentuminen kirjallisuuskritiikeissä
Mäkelä, Anni (2019)Tässä tutkielmassa tarkastelen, millaista kuvaa kriitikot rakentavat itsestään runouskritiikeissä ja millaisilla kielellisillä keinoilla. Aihe on ajankohtainen, sillä identiteettiin ja valtaan liittyvät kysymykset ovat ... -
Esteettisen kritiikki : moderni kokemus ja esteettinen teoria
Nivalainen, Markku (2008) -
Voiko representaatioilla olla kahta vastaavuuden suuntaa?
Laitinen, Arto (Suomen filosofinen yhdistys ry, 2013)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.