Hybridiajan kylmä sota
Tekijät
Päivämäärä
2022Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tässä maisterintutkielmassa analysoin J. L. Austinin puheaktiteorian avulla hybridisodan käsitettä. Frank Hoffmanin vuonna 2007 määrittelemää hybridisodan käsitettä voi pitää ensimmäisenä jäsenenä hybridikäsitteiden perheessä, johon kuuluvat lisäksi ainakin hybridiuhka, -vaikuttaminen ja -häirintä. Puheaktiteoria mahdollistaa käsitteen tulkinnallisten ristiriitojen hahmottamisen ja antaa välineitä tarkastella koko käsiteperhettä koskevia haasteita. Tutkimuksessani peilaan hybridisodan puhetekoja eritoten Mikael Wigellin hybridihäirinnän käsitteen määritelmään.
Käsitteiden määritelmien puheakteista piirtyy vastakkainasettelu autoritäärisen ja demokraattisen maailman välillä. Tyypillisimmillään hybridikäsitteisiin liitetään viimeistään vuoden 2014 jälkeen olennaiseksi osaksi autoritäärinen valtio, joka käyttää hybridisodankäynnin keinoja demokraattisia valtioita tai tahoja vastaan. Tutkimuksessani argumentoin autoritäärisen ja demokraattisen vallan taiston ilmenevän valtiotason lisäksi kansallisilla tasoilla tavalla, jonka kokonaisvaltaiseen käsittelyyn nykyiset hybridikäsitteet eivät anna riittäviä välineitä.
Tätä paikkaamaan esitän hybridiajan kylmän sodan käsitettä. Hybridiajalla viittaan 2000-luvun puoliväliltä alkaneeseen aikaan, jolloin hybridi-etuliitteiset käsitteet ovat tulleet yhä yleisemmiksi tavoiksi kuvata poliittisesti motivoitunutta, kohteen näkökulmasta vahingollista toimintaa. Kylmä sota puolestaan kokoaa autoritäärisen ja demokraattisen vallan taiston. Tutkimus on siten kontribuutio vilkkaaseen ja monipuoliseen hybridi-ilmiöitä käsittelevään keskusteluun.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29561]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Kylmä sota osoitti kulttuuriyhteyksien merkityksen totalitarismin vastustamisessa : siksi Venäjän pakotteet tulisi rajata politiikan ja talouden piiriin
Mikkonen, Simo (Toinen Aatos Oy, 2022)Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kiihdyttänyt vuonna 2014 alkaneita puheita uudesta kylmästä sodasta. Lännen ja Venäjän nykyinen vastakkainasettelu muistuttaa kylmää sotaa, mutta siinä on myös merkittäviä eroja. Kylmän sodan ... -
カール・シュミットのノモスの視点からウクライナ戦争を考える[Thinking about the Ukraine war from the perspective of Carl Schmitt's Nomos]
Korhonen, Pekka (Japan Association of Business Management Law, 2023) -
Hiukkaskiihdytin maailmanrauhan puolesta : 1960-luvun hanke, joka ei toteutunut
Maalampi, Jukka (Tieteellisten seurain valtuuskunta, 2024)Kun Nikita Hruštšov nousi vuonna 1955 valtaan Neuvostoliitossa, hän otti tavoitteekseen maan suhteiden parantamisen länsimaihin, eritoten Yhdysvaltoihin. Suurvaltojen lähentymisen yksi ilmentymä oli suunnitelma yhteisen, ... -
Avauksia poliittiseen ajatteluun
Korvela, Paul-Erik; Lindroos, Kia (Jyväskylän yliopisto, 2008) -
Kun kaikki on politiikkaa, miten sitä voi tutkia? : politiikkapuhe (Länsi-)Saksan liittopäivien täysistuntodebateissa
Palonen, Kari (Valtiotieteellinen yhdistys, 2022)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.