“It is a struggle as old as recorded history” : Presidential war rhetoric in the State of the Union addresses 1946–2020
Tekijät
Päivämäärä
2022Sota on ollut osa Yhdysvaltojen historiaa sen itsenäistymisestä asti. Tämä heijastuu myös presidenttien puheessa ja retoriikassa, josta vuosittaiset the State of the Union adressit (SOTU) antavat kattavan kuvan. Kenneth Burke muodosti oman teoriansa retoriikasta tässä ajassa tähdäten ihmisten valistamiseen yhteiskunnan taipumuksesta sotaan. Burken klusterianalyysin sekä digitaalisten ihmistieteiden (digital humanities) metodien yhdistelmää käyttäen selvitän termin ”sota” saamia merkityksiä toisen maailmansodan jälkeisessä ajassa (1946–2020). Termiä ympäröivät ja sen kanssa usein esiintyvät sanat muodostavat ymmärryksen siitä, miten presidentit ovat käyttäneet sanaa sota retoriikassaan. Kolme kategoriaa, jotka muodostin yleisimmin termin kanssa esiintyvistä sanoista, valaisivat ajanjaksolla eniten esiintyneitä retorisia käyttötapoja. Kategoriat sota ja rauha, sota ja talous ja historiapolitiikka eivät siis edusta yksittäisen presidentin retoriikkaa, vaan avaavat toistuvia retorisia strategioita, joita Yhdysvaltain presidentit ovat käyttäneet SOTU puheissaan. Burken metodia seuraten sanojen yhteydet, kuten vastakkaisuudet, alisteisuudet tai syys-seuraus-suhteet, avaavat presidenttien puheiden kerroksia ja sanan sota saamia merkityksiä.
Tarkasteltavan ajanjakson aikana sota sai sekä positiivisia että negatiivisia merkityksiä. Sota ja rauha esitettiin usein vastakkaisina tai syy-seuraus-suhteessa. Sodan ja talouden suhde taas nähtiin usein monitahoisempana, sillä armeijan tai puolustuksellisten menojen argumentointi riippui paljon tilanteesta. Sodan negatiiviset puolet johdettiin toiseuteen, joko Neuvostoliittoon tai myöhemmin terrorismiin ja positiiviset puolet taas skaalautuvat Yhdysvaltojen sankarillisuuteen ja altruismiin. Sota-termin positiivinen sävy nousi selkeimmin esille kotimaan sisäisiä ohjelmien rahoitusta oikeuttaessa sekä historiapoliittisissa argumenteissa. Sodan sankarillinen, moraalinen ja yhteisöllisyyttä herättävä puoli oli käytössä laajasti, kun presidentit hakivat tukea itselleen tai ohjelmilleen. Sota-termin käyttö ja sen saamat merkitykset vaihtelivat kontekstista riippuen. Suurimmat muutokset tapahtuivat kylmän sodan loputtua sekä toistamiseen nuoremman Bushin kauden terrorismin vastaisen sodan jälkeen.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Representation, nation and time : the political rhetoric of the 1866 parliamentary reform in Sweden
Kurunmäki, Jussi (University of Jyväskylä, 2000) -
Debating right to asylum : a conceptual and rhetorical reading of the German post-war deliberations
Kivistö, Hanna-Mari (University of Jyväskylä, 2013) -
"Make America Great Again" : a rhetorical analysis of campaign and presidential speeches by Donald Trump in 2016-2017
Lahti, Yannick (2018)Tässä pro gradu –työssä tavoitteena on kuvata ja selittää Yhdysvaltojen 45:nnen presidentin, Donald Trumpin poliittista retoriikkaa hänen presidentinvaalien sekä presidenttikauden aikaisia puheitaan analysoimalla. Aihetta ... -
'We Politicians' : Translation, Rhetoric, and Conceptual Change
Palonen, Kari (Bloomsbury Academic, 2023) -
Adaptation to world trends : a rereading of the May Fourth Movement radicalization
Haapanen, Jarkko (University of Jyväskylä, 2013)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.