Caliban karkaa näytelmästä : Margaret Atwoodin Noidan sikiö William Shakespearen Myrskyn feministisenä uudelleenkirjoituksena
Tekijät
Päivämäärä
2021Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tässä tutkielmassa tarkastelen myyttisen klassikkonäytelmän, William Shakespearen Myrskyn, suhdetta Margaret Atwoodin romaaniin Noidan sikiö. Noidan sikiö on feministinen uudelleenkirjoitus, joka parodioi kunnioittavasti alkutekstiään. Noidan sikiö voidaan lukea feministisen uudelleenkirjoituksen lisäksi myös pastissiksi sekä adaptaatioksi. Noidan sikiössä ja sen myötä koko tutkielmassa on kyse Myrskyn läsnäolosta romaanin eri elementeissä – millaisia eroja ja yhtäläisyyksiä näillä kahdella teoksella on, sekä millaisia muutoksia Noidan sikiössä on tehty suhteessa sen alkuperäisteokseen. Työn painopiste on henkilöhahmoihin kohdistuvassa tutkimuksessa.
Noidan sikiö voidaan nähdä feministisenä romaanina siitä oletuksesta käsin, että Atwood on tunnettu feministisenä ja kantaaottavana kirjailijana, joka on ennenkin kirjoittanut myyttisiä tarinoita uudelleen feministisestä näkökulmasta. Feministinen näkökulma tulee ilmi siinä, miten romaanin naishahmot esitetään tietyssä valossa miehen katseen suodattamina. Atwood käyttää teoksessa hyödyksi postmodernille kirjallisuudelle ominaista parodiaa, jonka tehtävänä on osoittaa ironiaa hyödyntäen naisten hyvin yksipuolista representaatiota. Tällaisissa esityksissä naiset esitetään alisteisina suhteessa mieheen, ja tätä Noidan sikiö pyrkii murtamaan. Teoreettinen viitekehykseni keskittyy postmodernin kirjallisuuden keinoihin, jotka liittyvät intertekstuaalisuuden eri muotoihin. Olen asettanut tutkielmalleni kaksi tutkimuskysymystä:
1. Miten Myrsky on uudelleenkirjoitettu Noidan sikiössä?
2. Mitkä seikat tekevät Noidan sikiöstä feministisen teoksen?
Noidan sikiö toisintaa Myrskyä parodioiden sitä eri elementtien kautta. Etenkin kerronnassa ja henkilöhahmoissa näkyy humoristinen taso, joka toimii myös feministisen tulkinnan tasona. Feministinen näkökulma näyttäytyy kaikissa osa-alueissa, mutta erityisen vahvasti se on yhdistettävissä parodian ja ironian käyttöön, sekä kolmeen keskeisimpään henkilöhahmoon. Myrsky on myyttinen tarina, ja siksi Noidan sikiö voidaan lukea myös myyttirevisiona. Tutkielmani osoittaa Noidan sikiön olevan monitasoinen teos, joka pureutuu yhteiskunnassa vallitseviin ongelmakohtiin, kuten naisten alisteiseen asemaan ja naisten esittämiseen miehen katseen kautta fiktiivisessä teoksessa.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29545]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Sankareita ja tarinoita : kalevalaiset henkilöhahmot Johanna Sinisalon romaanissa Sankarit
Pitkäsalo, Eliisa (Jyväskylän yliopisto, 2009) -
"You look delicious" : food, eating, and hunger in Margaret Atwood's novels
Lahikainen, Johanna (University of Jyväskylä, 2007)FM Johanna Lahikaisen naistutkimuksen väitöskirjan ””You look delicious”. Food, Eating, and Hunger in Margaret Atwood’s Novels” (”Näytät herkulliselta”. Ruoka, syöminen ja nälkä Margaret Atwoodin romaaneissa) tarkastustilaisuus. ... -
Naisen asema ja naiseus Margaret Mitchellin romaanissa Gone with the wind
Saarikivi, Anna (2001) -
Valta Margaret Atwoodin teoksessa Cat's eye
Jääskeläinen, Sisko (1996)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.