Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.advisorRäisänen, Jaana
dc.contributor.authorLuukkonen, Emma
dc.date.accessioned2021-01-28T06:44:23Z
dc.date.available2021-01-28T06:44:23Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/73858
dc.description.abstractTietojenkalastelu on yksi käytettyimmistä ja toimivimmista kyberrikollisuuden muodoista tänä päivänä. Tietojenkalastelussa hyökkääjä pyrkii saamaan käyttäjän luovuttamaan arkaluontoista tietoa, joita tämä käyttää hyväkseen hankkiakseen itselleen etua, joka on yleensä taloudellista. Tässä tutkielmassa perehdytään tietojenkalasteluun ja siihen, miten se toimii nykypäivänä sekä miksi se yhä toimii niin tehokkaasti. Aihe on tärkeä, koska ensimmäinen tietojenkalasteluhyökkäys suoritettiin noin 25 vuotta sitten, mutta sen estämiseen ei ole vieläkään keksitty tehokasta keinoa. Usein myös virheellisesti mielletään, että tietojenkalastelu ei olisi nykyisin yhtä käytetty kyberrikollisuuden muoto, vaikka todellisuudessa tietojenkalastelun tuottamat voitot hyökkääjille ovat kasvaneet esimerkiksi viimeisen kolmen vuoden aikana moninkertaisiksi. Tutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena ja tutkimusongelma oli ”Miksi tietojenkalastelu yhä toimii?”. Tämän apuna käytettiin kysymyksiä ”Millaisin tavoin tietojenkalastelua suoritetaan nykypäivänä?” ja ” Miten tietojenkalastelu vaikuttaa yhteiskuntaan ja yrityksiin?”. Tutkimuksessa selvisi, että tietojenkalastelurikosten määrä on kasvanut viime vuosina huomattavasti ja mukaan on tullut uusia vektoreita perinteisen sähköpostin rinnalle. Tietojenkalastelussa hyödynnetään paljon käyttäjän manipulaatiota ja erilaisia tapoja suorittaa tietojenkalastelua on monia. Selvisi myös, että tietojenkalastelun toimivuus perustuu pitkälti psykologisiin tekijöihin, joita kutsutaan vaikuttavuuden periaatteiksi. Tietojenkalastelu aiheuttaa yksilöille ja yrityksille sekä taloudellisia että henkisiä menetyksiä, esimerkiksi yksilöt kokevat paljon stressiä ja onnistuneet tietojenkalasteluhyökkäykset voivat vaikuttaa yrityksen maineeseen. Ennaltaehkäisyssä ja suojautumisessa voidaan hyödyntää tietoisuuden lisäämistä ja koulutusta sekä teknisiä järjestelmiä. Tutkielma antaa kattavan yleiskuvan tietojenkalastelusta tänä päivänä, ja jatkotutkimusta voitaisiin tehdä esimerkiksi kaikista toimivimmista ihmislähtöisistä suojautumiskeinoista tai siitä, millaisia uusia mahdollisuuksia uudet teknologiat kuten pilvipalvelut voivat tuoda hyökkääjille.fi
dc.format.extent28
dc.language.isofi
dc.rightsIn Copyrighten
dc.subject.othertietojenkalastelu
dc.subject.otherkäyttäjän manipulaatio
dc.titleTietojenkalastelu ja miksi se yhä toimii
dc.typebachelor thesis
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202101281317
dc.type.ontasotBachelor's thesisen
dc.type.ontasotKandidaatintyöfi
dc.contributor.tiedekuntaInformaatioteknologian tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Information Technologyen
dc.contributor.laitosInformaatioteknologiafi
dc.contributor.laitosInformation Technologyen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiaineTietojärjestelmätiedefi
dc.contributor.oppiaineInformation Systems Scienceen
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f
dc.rights.accesslevelrestrictedAccess
dc.type.publicationbachelorThesis
dc.contributor.oppiainekoodi601
dc.subject.ysoverkkourkinta
dc.subject.ysokyberrikollisuus
dc.subject.ysotietomurto
dc.rights.urlhttps://rightsstatements.org/page/InC/1.0/
dc.rights.accessrightsThe author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival workstation at Jyväskylä University Library (https://kirjasto.jyu.fi/collections/archival-workstation).en
dc.rights.accessrightsTekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/arkistotyoasema..fi


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot

In Copyright
Ellei muuten mainita, aineiston lisenssi on In Copyright