Katujen sulanapitojärjestelmät : ei pelkkää tuhlausta
Tekijät
Päivämäärä
2020Pääsyrajoitukset
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat..
Case-tutkimus tehtiin Jyväskylän Energialle eli nykyiselle Alvalle ja sen tavoitteena oli tutkia kaukolämmöllä toteutetun sulanapitojärjestelmän eli talvisen katulämmityksen hyötyjä, erityisesti epäsuoria hyötyjä ja pyrkiä muuttamaan näitä euromääräisiksi. Taustalla oli pyrkimys perustella sulanapidon kalliita kustannuksia Jyväskylän Energian mahdollisille asiakkaille. Tämä tehtiin vertailemalla sulanapitojärjestelmän ja perinteisen talvikunnossapidon kustannuksia, sillä sulanapitojärjestelmä myötä suurin osa näistä voidaan välttää, ja huomioimalla myös sulanapitojärjestelmästä koituvat säästöt ja muut hyödyt.
Ensin perehdyttiin jo olemassa oleviin lähteisiin sulanapitojärjestelmistä. Sen jälkeen selvitettiin sulanapidon ja perinteisen talvikunnossapidon kustannukset. Tämän jälkeen selvitettiin hyötyjä ja mielipiteitä haastattelemalla Jyväskylän Energian sulanapidon asiakkaita. Tutkimuksessa haastateltiin li-säksi 30 henkilöä vähittäiskauppojen yrityksistä, jotka toimivat Jyväskylän sulanapidetyssä kävelykeskustassa ja sen välittömässä läheisyydessä. Nämä haastattelut tehtiin siksi, että läheskään kaikki sulanapitojärjestelmästä koituvat hyödyt eivät mene sulanapidon suorille asiakkaille.
Sulanapidon ja perinteisen talvikunnossapidon kustannusten selvittämisessä oli vaikeutensa, mutta kohtuullisen hyvä arvio saatiin muodostettua yhdistelemällä eri keinoja. Sulanapidon hinnan todettiin olevan hieman yli kaksinkertainen perinteiseen talvikunnossapitoon (noin 6€ /m2 /vuosi) nähden ja vastaavasti tapauksissa, joissa kaupunki kattoi osan kustannuksista, sulanapito maksoi asiakkaalle noin kolmanneksen enemmän. Sulanapidolla saavutetaan korkeampi palvelutaso ja lisäksi sillä todettiin olevan useita muita hyötyjä, joista euromääräisesti merkittävimmät olivat siivouskustannusten aleneminen ja vähittäiskaupan liiketoiminnalle koituvat hyödyt.
Tutkimus antoi viitteitä, että sulanapito voi olla kannattavaa asiakkaan näkökulmasta kaupunkien kävelykeskustoissa tai alueilla, joilla on muuten erittäin paljon kevyttä liikennettä ja/tai kaupallista toimintaa. Muissa tapauksissa sulanapidon hyödyillä ei kyetty perustelemaan sen kalliimpaa hintaa.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Vahinkofunktion vaikutus hiilen sosiaalisiin kustannuksiin DICE-mallissa
Lokkila, Henri (2020)Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan DICE-mallia ja sen vahinkofunktion vaikutusta mallin arvioon hiilen sosiaalisista kustannuksista (HSK). Tutkimusosiossa alkuperäisen vahinkofunktion tuloksille muodostettiin ... -
Vesivoimalaitosten edustajien näkemyksiä luonnon tilaa parantavista hankkeista
Ala-Kortesmaa, Jussi (2022)Tutkimuksen tavoitteena on tutkia vesivoimalaitosten edustajien näkemyksiä vesivoimalaitosten virtavesistössä tekemistä luonnonmukaistamishankkeista. Aihe on merkittävä sillä vesivoimalaitokset aiheuttavat luonnon ... -
Jokilaakson sairaalan merkitys Jämsän seutukunnalle
Saarimaa, Kai (2001) -
Kustannus-hyötyanalyysin mallit julkishallinnon sähköisten palveluiden arvioimisessa : case Envibase
Rintamäki, Tiina (2015)Julkishallinto tarjoaa avointa dataa kansalaisten sekä muiden toimijoiden hyödynnettäväksi. Tietovarojen parempi hyödyntäminen ja uudet toimintamuodot ja – tavat tiedon hankinnassa ja käsittelyssä muovaavat julkishallinnonkin ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.