Vammaisten naisten moniperustainen syrjintä
Tekijät
Päivämäärä
2020Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tutkimuksessa tarkastelen vammaisten naisten kokemaa moniperustaista syrjintää ja sortoa Euroopassa, sekä syrjinnän ja sorron taustalla vaikuttavia yhteiskuntien rakenteita ja käytäntöjä. Moniperustaisella syrjinnällä viitataan tilanteisiin, joissa yksilö kohtaa syrjintää useamman, kuin yhden ominaisuutensa takia. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa sellaista tietoa, jonka avulla sosiaalityössä voidaan tiedostaa ja tunnistaa vammaisten naisten kokemia syrjinnän ja sorron muotoja, sekä niille altistavia yhteiskunnan rakenteita.
Tutkimus on systemoitu kirjallisuuskatsaus, jonka aineisto muodostuu 35 englannin- ja espanjankielisestä vertaisarvioidusta tutkimusartikkelista. Artikkelit on julkaistu vuosina 2011-2020. Teoriasidonnaisen analyysin perusteella aineisto on luokiteltu viiteen pääkategoriaan: työ- ja koulutus, perhe-elämä, seksuaalisuus, terveys sekä väkivalta. Intersektionaalisen viitekehyksen avulla olen pyrkinyt saamaan tietoa ja ymmärrystä sitä, miltä vammaisten naisten kohtaama moniperustainen syrjintä ja sorto näyttävät ja ilmenevät käytännössä, sekä tunnistamaan yhteiskuntien syrjiviä ja sortavia valtarakenteita. Tutkimuksen peruslähtökohtana ovat vammaisten naisten ihmisoikeudet sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tavoittelu.
Tutkimustulosten perusteella vammaiset naiset kokevat ihmisoikeuslainsäädännöstä huolimatta edelleen monimuotoista syrjintää ja sortoa Euroopassa. Syrjintä ja sorto näyttäytyvät tutkimuksissa hyvin monimuotoisina ja läpileikkaavan lähes kaikkia elämänalueita. Vamman laadulla näyttää olevan myös suuri merkitys syrjinnän ja sorron kokemuksissa, ja varsinkin kehitysvammaisten naisten ihmisoikeustilanne näyttäytyi tutkimuksissa heikkona. Ihmisoikeussopimuksista huolimatta valtiot näyttävät laiminlyövän velvollisuutensa suojella ja turvata vammaisten naisten ihmisoikeuksien toteutumisen, ja juuri rakenteisiin ja lainsäädäntöön juurtuneet asenteet ja käytännöt näyttävät ylläpitävän vammaisiin naisiin kohdistuvaa moniperustaista syrjintää ja sortoa.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29533]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Fyysisesti vammaisten naisten kertomukset äitiydestä: äitiysidentiteetin rakentumisen jännitteitä
Lappeteläinen, Anita (Jyväskylän yliopisto, 2021)This dissertation study explored how physically disabled women constructed their maternal identity and agency in their narratives. The whole dissertation consisted of three sub-studies which were published in peer-reviewed ... -
Vammaisuuden yhteiskunnallisuus ja ruumiillisuus : reumaa sairastavien naisten kokemuksia syrjinnästä
Bradly-Ikonen, Tanja (2005) -
"Rämpylät työelämässä" : tutkielma MS-tautia sairastavien naisten kokemuksista
Autonen, Sirpa (2006) -
Kohti oman näköistä elämää : kulttuuriset symbolit CP-vammaisten elämäntarinoissa
Padatsu, Jaakko (2020)Maisterintutkielmani aiheena on CP-vammaisuuden kokemus ja sen suhde suomalaiseen yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen kontekstiin. Tutkielman teoreettinen viitekehys perustuu pääosin symboliseen ja tulkitsevaan antropologiaan ... -
Oleskeluluvan saaneiden naisten kertomuksia kodin jättämisestä ja pakomatkasta Suomeen
Pöllänen, Saara-Berinesh (2021)Maisterintutkielmani tehtävänä on selvittää, millaisia kokemuksia oleskeluluvan saaneilla naisilla oli pakomatkastaan ja Suomeen kotoutumisesta. Tutkielmani teoreettisena viitekehyksenä toimii Arnold van Gennepin ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.