University of Jyväskylä | JYX Digital Repository

  • English  | Give feedback |
    • suomi
    • English
 
  • Login
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  • JYX
  • Opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat
  • View Item
JYX > Opinnäytteet > Pro gradu -tutkielmat > View Item

Muikun (Coregonus albula) munien hautoutumisenaikainen lämpötila Etelä-Konnevedellä : vuosien väliset vaihtelut ja vaikutus kuoriutumisjaksoon

Thumbnail
View/Open
577.6Kb

Downloads:  
Show download detailsHide download details  
Authors
Taskinen, Salla
Date
2020
Discipline
Akvaattiset tieteetAquatic sciences
Copyright
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.

 
Muikku (Coregonus albula) on laajalle levinnyt, pienikokoinen syyskutuinen parvikala, jonka poikaset kuoriutuvat keväällä pitkän hautoutumisjakson jälkeen. Muikun hedelmöitettyjen munien hautoutumisajan pituuteen vaikuttavat useat tekijät, joista suurin vaikutus on lämpötilalla. Mitä korkeampi hautoutumislämpötila, sitä aiemmin, pienempikokoisina ja vähemmän kehittyneinä poikaset kuoriutuvat. Suomen oloissa muikun kutu tapahtuu loka-marraskuussa, ja alkioiden kehittyminen alkaa syksyllä veden lämpötilan ollessa 3–6 °C, ja poikaset kuoriutuvat keväällä jäidenlähdön aikaan. Syksyn kutujakson keston ja ajoittumisen vaikutusta kevään kuoriutumisajankohtaan ei ole aiemmin tutkittu. Tässä työssä hyödynnetään Etelä–Konneveden Kotilahdesta viiden vuoden aikana kerättyä lämpötila-aineistoa. Aineiston pohjalta tarkastellaan vuosienvälistä vaihtelua muikun hautoutumisoloissa, päiväastemallin ennustaman kevään kuoriutumisjakson kestoa ja ajoitusta sekä sitä, kuinka syksyn kutujakso vaikuttaa seuraavan kevään kuoriutumiseen. Veden lämpötilan ja päiväastesumman (jokaisen hautoutumisvuorokauden veden keskimääräisen lämpötilan summa) vaihteluita eri vuosina tarkasteltiin koko hautoutumisjakson sekä lämpötilan perusteella määriteltyjen syksy-, talvi- ja kevätjakson osalta. Päivittäiset veden lämpötilat sijoitettiin todennäköisimmät kuoriutumispäivät ennustavaan päiväastemalliin, ja mallin ennusteiden avulla arvioitiin syksyn kutujakson vaikutusta kuoriutumiseen. Vuosien välillä syksyt ja keväät erosivat eniten toisistaan sekä jakson kestossa että päiväastesummakertymässä. Päiväastemallin ennusteen mukaan suurin osa poikasista kuoriutuu jäiden lähdön jälkeen, kun veden lämpeneminen lisääntymisalueilla kiihtyy. ...
 
Vendace (Coregonus albula) is a widely spread small-sized cold-adapted schooling fish. Temperature is the most important single factor determining the length of the incubation period of vendace larvae. High temperatures during the incubation period lead to early hatching and small-sized, less developed larvae. In Finland, the spawning of vendace occurs in the autumn (October-November) when water temperature is 3–6 °C, and the larvae hatch in the following spring during ice-out. The effect of autumnal spawning period on the hatching period in the following spring has remained unstudied so far. In this thesis, temperature data collected over five years from the Kotilahti bay in the Lake Etelä-Konnevesi was used to study the inter-annual variations in water temperatures during the incubation period of vendace eggs and larvae, the length and timing of a degree-day-modelled hatching period as well as the effect of the autumnal spawning period to the hatching period in the following spring. Inter-annual variations in water temperatures and degree-day sums (sum of mean water temperatures on each incubation day) were studied by comparing the entire incubation period and the temperature-based autumn, winter and spring periods in different years. The daily water temperatures were set to a degree-day model, which predicts to most probable hatching dates. Inter-annual variations in both the length of the period as well as the degree-day sum were greatest during autumns and springs. According to the predictions of the degree-day model, majority of the eggs hatch after ice-out when water temperatures start to rise rapidly. ...
 
Keywords
hautoutumisjakso kuoriutumismalli kutujakso päiväastesumma kuoriutuminen kutu muikku
URI

http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202003052293

Metadata
Show full item record
Collections
  • Pro gradu -tutkielmat [23396]

Related items

Showing items with similar title or keywords.

  • Muikun (Coregonus albula (L.)) ja kuoreen (Osmerus eperlanus (L.)) kohdevoimakkuuden kokeellinen mittaaminen 

    Salonen, Saku (2008)
  • Muikun (Coregonus albula) suomun kasvuun ja kasvurenkaiden muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä 

    Haapala, Saara-Maria (2016)
    Muikun kasvunopeudessa on suurta vaihtelua, mikä voi heijastua myös sen luutuvien osien rakenteeseen. Veden lämpötila vaikuttaa ravinnonottoon sekä aineenvaihduntaan ja sitä kautta myös kasvuun. Jos gametogeneesin aikana ...
  • Lifting the Vendace, Coregonus albula, on the Life Table : Survival, Growth and Reproduction in Different Life-Stages during Very High and Low Abundance Regimes 

    Marjomäki, Timo J.; Valkeajärvi, Pentti; Karjalainen, Juha (Finnish Zoological and Botanical Publishing Board, 2021)
    We analyzed the variability in vendace population parameters in the context of a life table. Parameters related to growth, fecundity and survival were estimated for post-recruitment (age > 1 growing season) life stages of ...
  • Vendace (Coregonus albula) Disperse Their Eggs Widely during Spawning 

    Karjalainen, Juha; Tuloisela, Markus; Nyholm, Kristiina; Marjomäki, Timo J. (Finnish Zoological and Botanical Publishing Board, 2021)
    Depending on their reproductive strategy, different fish species either aggregate or disperse eggs and larvae in their reproductive habitat. Because yolk-sac larvae of vendace (Coregonus albula) disperse widely across the ...
  • Genetic-based evaluation of management units for sustainable vendace (Coregonus albula) fisheries in a large lake system 

    Karjalainen, Juha; Sjövik, Rosanna; Väänänen, Tuula; Sävilammi, Tiina; Sundberg, Lotta-Riina; Uusi-Heikkilä, Silva; Marjomäki, Timo J. (Elsevier, 2022)
    The goal of the processing industry, trade and consumers is to get eco-labelled freshwater fish products from sustainable fisheries into the market as soon as possible. The fourth largest natural lake system in Europe, the ...
  • Browse materials
  • Browse materials
  • Articles
  • Conferences and seminars
  • Electronic books
  • Historical maps
  • Journals
  • Tunes and musical notes
  • Photographs
  • Presentations and posters
  • Publication series
  • Research reports
  • Research data
  • Study materials
  • Theses

Browse

All of JYXCollection listBy Issue DateAuthorsSubjectsPublished inDepartmentDiscipline

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics
  • How to publish in JYX?
  • Self-archiving
  • Publish Your Thesis Online
  • Publishing Your Dissertation
  • Publication services

Open Science at the JYU
 
Data Protection Description

Accessibility Statement

Unless otherwise specified, publicly available JYX metadata (excluding abstracts) may be freely reused under the CC0 waiver.
Open Science Centre