Itsenäistymisen kynnyksellä : millaisena Keski-Suomen seutukunnat näyttäytyvät nuorten ja nuorten aikuisten muuttoliikkeen näkökulmasta?
Tekijät
Päivämäärä
2019Pääsyrajoitukset
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat..
Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisena Keski-Suomen maakunnan kuusi seutukuntaa näyttäytyvät 15–19-vuotiaiden, 20–24-vuotiaiden ja 25–29-vuotiaiden nuorten muuttoliikkeen näkökulmasta. Lisäksi tutkielmassa tehdään näkyväksi ominaisuudet, jotka vaikuttavat nuorten naisten ja miesten muuttoliikkeeseen, ja tyypitellään seutukuntia näiden ominaisuuksien ja nuorten muuttoliikkeen perusteella. Tarkastelussa ovat seutukuntien elinkeinorakenne, ikärakenne, koulutusrakenne, nuorisotyöttömyysaste, sekä perustoimeentulotuen asiakkuuksien osuus.
Tutkielman tulokset osoittavat kuvailevan analyysin, korrelaatioanalyysin ja keskiarvojen vertailun pohjalta sen, että seutukuntien palveluvaltaisuus ja ikärakenteen nuorekkuus toimivat suurelta osin houkuttelevina tekijöinä nuorten muuttoliikkeessä. Lisäksi osan muuttoliike suuntautuu pois nuorisotyöttömyyden ja perustoimeentulotuen asiakkuuksien osuuden kasvaessa. On kuitenkin havaittavissa poikkeuksia. Kaikki nuoret eivät suinkaan muuta samaan suuntaan, vaan osassa ikäluokista muutto suuntautuu niin alkutuotanto- kuin jalostusvaltaisiin seutukuntiin.
Keski-Suomen seutukunnat voidaan ominaisuuksiensa ja nuorten muuttoliikkeen pohjalta jakaa kolmeen seutukuntatyyppiin: elinvoimaiseen, palveluvaltaiseen, sekä työllistymiseen ja kouluttautumiseen mahdollistavaan Jyväskylän seutukuntaan, ikääntyviin alkutuotantovaltaisiin Joutsan, Keuruun ja Saarijärvi-Viitasaaren seutukuntiin, sekä jalostukseen nojaaviin, mutta paljon nuorisotyöttömyyttä sisältäviin Jämsän ja Äänekosken seutukuntiin. Tuloksista on pääteltävissä se, että Keski-Suomen maakunnassa Jyväskylän seutukunta on johtava nuoria houkutteleva seutukunta kouluttautumis- ja työllistymismahdollisuuksiensa takia. Pitkällä aikavälillä tämä kuitenkin kuihduttaa muita seutukuntia, huolimatta siitä, että osa nuorista muuttaa niihin. Aluekehityksen näkökulmasta suunta on huolestuttava, ja tilanne olisi hyvä huomioida myös aluepoliittisessa päätöksenteossa.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5324]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Miksi lähteä jos voi jäädä? : kangasniemeläisten nuorten aikuisten kokemuksia elinympäristöstään
Jalkanen, Maarit (2005) -
Nuorten aikuisten palvelukeskus asiakkaiden näkökulmasta
Lumme, Ronja (2017)Tutkimuksen tehtävänä on selvittää nuorten aikuisten antamia merkityksiä sosiaalipalveluille. Tutkimuksessa kysytään kohtaavatko nuorten antamat merkitykset palvelujärjestelmän asettamat tavoitteet. Tutkielmaa varten on ... -
Nuorten aikuisten asenteita verkko-ostamista kohtaan sukupuolen ja kulttuurin näkökulmasta
Virenius, Sari; Virta, Pia (2008) -
Muuttoliikkeen syyt ja teoriat : Päijät-Hämeen tapaustutkimus
Luukko, Juha (2000)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.