Taidegrafiikan 80-luku
Tutkielma liittyy Jyväskylän taidemuseon vuonna 2019 avautuvaan näyttelyyn Miltä näyttää aika?, jossa esitellään taidetta pääosin Jyväskylän kaupungin kokoelmista. Tutkielman aiheena ovat 1980-luvun taidegrafiikan muutokset, joita tarkastellaan kolmesta näkökulmasta: Jyväskylän grafiikan paja taideinstituutiona ja toimintaympäristönä, taidegrafiikan menetelmät ja tyyli, sekä 80-luvusta muodostetut tarinat. Tutkielmassa käsitellään muutosten eri puolia. Mitä muutoksen taustalla on? Mikä muuttui? Miten muutokset jäsentyvät ajan kuvaksi?
Ensimmäisessä käsittelyluvussa tarkastellaan Jyväskylän grafiikan pajan viitekehyksessä pajaan läheisesti liittyviä kansainvälisen toiminnan lisääntymistä, kurssitoimintaa ja läänintaiteilijajärjestelmää, ja niiden vaikutuksia vuosikymmenen taidegrafiikkaan. Vastauksia tutkimuskysymyksiin etsitään läänintaiteilijoiden toimintakertomuksista ja taiteilijahaastatteluista. Taidemaailman tekijöiden ja grafiikan pajan toiminnan käsittely muodostavat tutkielman taustan.
Kolmannessa luvussa lähestytään grafiikan menetelmien ja tyylin käsitteen avulla aikakauden visuaalisuutta. Menetelmällisiä muutoksia ja niin sanottua vuosikymmenen tyyliä tarkastellaan erikseen ja yhdessä, ja lopuksi kuvaparien avulla. Taiteilijoiden haastattelut, Jyväskylän grafiikan pajan toimintaan liittyvät muut arkistolähteet ja Jyväskylän taidemuseon kokoelmissa olevat teokset valaisevat menetelmällisiä muutoksia. Viimeisessä luvussa vuosikymmenen tarkastelu historiantutkimuksen näkökulmasta palauttaa aiheen kokoelmanäyttelyyn, joka on sellaisenaan taidehistoriallinen tulkinta ja tarina ajasta.
Jyväkylän grafiikan paja näyttää olleen 80-luvulla ympäristö, jossa taidemaailman institutionaaliset toiminnot yhdistyivät taiteen käytäntöihin. Paja oli merkityksellinen menetelmien oppimisen ja verkostoitumisen paikka. Menetelmien runsastuminen lisäsi yksilöllisen ilmaisun mahdollisuuksia, minkä seurauksena rajanveto taiteenlajien välillä alkoi menettää merkitystään. 80-luvun ilmaisun ristiriitaisuus näkyy vuosikymmenen tulkinnoissa, joissa taiteen hämmästyttävä monennäköisyys ja silti tunnistettava tyyli vuorottelevat.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29743]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Jyväskylän grafiikan paja taideinstituutiona ja toimintaympäristönä 1980-luvulla
Syrjälä, Maya (2019)Tutkielma on osa maisterintutkielmaani Taidegrafiikan 1980-luku: Menetelmällisten muutosten vaikutus keskisuomalaiseen taidegrafiikkaan. Tämä kandidaatintutkielman muodostava kokonaisuus vastaa maisterintutkielmani lukua, ... -
Näyttelijäidentiteettiä laajentamassa : esityksiä taidelaitoksista hoitolaitoksiin
Vänskä, Tytti (2018)Tutkielmani käsittelee taidelaitosten mahdollisuuksia viedä esittävää taidetta hoitolaitoksiin ja sitä, mitä sen tyyppinen työ voisi antaa näyttelijälle. Tarkastelen aihetta myös taiteen ja työhyvinvoinnin näkökulmista, ... -
Lea Ignatiuksen graafisen tuotannon kehitys 1970-80 -luvuilla
Pitkänen, Marjo (1993) -
Benefit-oriented socially engaged art : two cases of social work experiment
Yang, Jing (University of Jyväskylä, 2015)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.