Yrityspalveluiden ja alueellisen houkuttelevuuden rooli yritysten sijoittumispäätöksissä
Tekijät
Päivämäärä
2019Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Kaupungeista on muovautunut viimeisten vuosikymmenten aikana yhä merkittävämpiä taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia keskuksia, joiden elinvoima määrittelee hyvin pitkälti myös koko ympäröivän alueen elinvoimaa. Kaupunkien ja kaupunkiseutujen välinen kilpailu kiristyy jatkuvasti niin Suomessa, kuin muuallakin maailmassa. Pärjätäkseen tässä kilpailussa kaupungit pyrkivät houkuttelemaan alueelleen mahdollisimman elinvoimaisia yrityksiä, jotka luovat sinne hyvinvointia ja vaurautta. Tätä tarkoitusta varten on olemassa julkisia organisaatioita, joiden tarkoitus on houkutella yrityksiä sijoittumaan kaupunkiin ja tarjota niille palveluita sijoittumisensa tueksi.
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on lisätä ymmärrystä siitä, mitkä tekijät lisäävät tai vähentävät alueen houkuttelevuutta yritysten silmissä. Lisäksi pyritään tuottamaan tietoa siitä, millainen rooli julkisella sijoittumispalveluita tarjoavalla toimijalla on uusien yritysten sijoittumiseen alueelle ja toiminnassa siellä. Tätä varten tutkimuksessa haastatellaan Jyväskylään sijoittuneiden yritysten päätöksentekijöitä heidän näkemyksistään ja kokemuksistaan sijoittumisprosessiinsa ja alueelliseen houkuttelevuuteen liittyen. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys pohjautuu yrityshautomoista tehtyihin aiempiin tutkimuksiin ja Servillon, Russon ja Atkinsonin (2012) sekä Snieskan ja Zykienen (2015) tutkimuksiin alueellisesta houkuttelevuudesta.
Eräänä tutkimuksen keskeisimmistä löydöksistä voidaan todeta, että sijoittumispalveluilla oli kahdenlainen rooli yritysten sijoittumisessa; ne toimivat sekä alueen investointihoukuttelevuutta kasvattavana tekijänä, että apuna yritysten käytännön sijoittumisprosessissa. Tärkeimpinä sijoittumispalveluiden tarjoamina palveluina yritykset kokivat toimitilojen ja tonttien etsimiseen sekä verkostoitumiseen liittyvät palvelut. Alueelliseen houkuttelevuuteen liittyvistä tekijöistä keskeisimpinä yritykset näkivät kaupungin sijainnin, saavutettavuuden, kasvun ja koulutustarjonnan.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29556]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Osaamisen itsearviointityökalun kehittäminen yhteistyössä pk-yritysten kanssa
Stenström, Marja-Leena; Nikkanen, Pentti; Itkonen, Kari (Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos, 2011) -
Maaseutuyritysten innovaatioprosessit : kaupungin ja maaseudun vuorovaikutuksen näkökulma
Storhammar, Esa; Virkkala, Seija (Jyväskylän yliopisto, taloustieteiden tiedekunta, tutkimuskeskus, 2003) -
Yritysten osaamisen kehittämisen verkostot ja vaikuttavuus Keski-Suomessa
Itkonen, Kari; Stenström, Marja-Leena; Nikkanen, Pentti (Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos, 2011) -
Etelä-Pirkanmaan Ensimetrineuvonnan rooli uusien yritysten käynnistymisessä 2005-2009 : maksuttoman uusyritysneuvonnan tuottavuustarkastelu julkisten rahoittajien näkökulmasta Etelä-Pirkanmaan seutukunnassa
Huilla, Jukka (2013)Tutkimuksen pääongelmana oli selvittää, mitä hyötyä kunnille ja valtiolle oli rahoittamastaan uusyritysneuvontapalvelusta Etelä-Pirkanmaan seutukunnassa vuosina 2005-2009. Tutkimuksessa kehitettiin uusyritysneuvonnan ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.