Habermaslaisen julkisuuden subjekti poliittisen kansalaistoiminnan kategoriana tietoverkkoyhteiskunnassa
Tekijät
Päivämäärä
2018Pääsyrajoitukset
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat..
Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Käsittelen tässä tutkielmassa tietoverkkoyhteiskunnan mukanaan tuomaa julkisuuden rakennemuutosta käyttäen hyväksi Jürgen Habermasin Julkisuuden rakennemuutos (1962) -teoksessa artikuloimia käsitteitä uudessa historiallis-materiaalisessa kontekstissa. Tarkastelen siis tietoverkon julkisuusaluetta habermaslaisen poliittisen julkisuuden toimijan – julkison – käsitteen näkökulmasta. Integroin habermaslaiseen julkisuuskäsitykseen tutkielman edetessä uusia ulottuvuuksia sekä teorian saaman kritiikin pohjalta että yhdistämällä julkisuusparadigmaan tietoverkon kannalta keskeisiä ominaisuuksia. Sovellan tätä uudelleenluentaa julkisuudesta tarkastellessani Internetiä poliittisen kansalaistoiminnan alueena julkisuusparadigman viitekehyksessä eli käsittelen sitä, kuinka tietoverkko vastaa teknologisesti habermaslaisen julkisen alueen funktioihin.
Esitän tutkielmassa poliittisen kansalaistoiminnan historiallisen rakennemuutoksen Internetin aikakaudella. Tutkielman tavoitteena on tuottaa uusi luenta habermaslaisesta julkisuuden kategoriasta nykyaikaisen kommunikaatio- ja informaatioteknologian kontekstissa. Tämän tutkielman teoreettinen viitekehys tietoverkon julkisuusalueen tutkimukseen on yhtäältä yhteiskuntafilosofinen, toisaalta teknologinen – käsittelenkin tietoverkkoa historiallis-materiaalisena teknologiana, joka on syntynyt tiedonvälityksen ideologisen ja teknologisen kehityksen tuloksena läheisessä vuorovaikutuksessa kapitalistisen tuotantotavan muutoksen kanssa.
Julkisuus habermaslaisessa mielessä muodostui omaksi yhteiskunnalliseksi sfäärikseen 1600–1700-luvun taitteessa Englannissa. Tämä julkisuuden sfääri kehittyi kapitalismin myötä intressien välittäjäksi yksityisen tavaranvaihdon ja valtion välille. Kapitalismin synnyttämä uusi porvarillinen luokka pyrki muuntamaan valtiollisen vallan auktoriteetin julkison valvomaksi, ja muutos tapahtui julkisuuden sfäärin kehityksenä. Kapitalistisen tuotantotavan kehitys on edelleen taustalla julkisuuden rakennemuutoksessa; nyt kyseessä on tietotalouden kehitys. Tietotalous on osa kapitalistista jatkumoa ja synnyttää niin ikään oman julkison ja toimintalogiikkansa. Tietoverkkoyhteiskunnassa pluralistiset julkisot muodostuvat teknologisesti.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29561]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Deliberatiivinen demokratia ja julkisuus internetissä : näytösluonteisesta julkisuudesta avoimeen politiikkaan
Luomala, Juha (2008)Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, kuinka länsimaisen demokratian kriisiä pyritään ratkaisemaan osallistamalla kansalaisia enemmän päätöksentekoon internetin avulla. Internet tarjoaa mahdollisuuden kriittis-rationaaliseen ... -
Verkolla valtaa : Internet ja poliittisen kansalaistoiminnan näkymät
Lappalainen, Pertti (Minerva, 2005) -
Moderni - post - passé : tutkielma tietokyvystä ja joistain sen juurista 1980-1990-luvun taitteen moderni-postmodernikeskustelussa
Koikkalainen, Riitta (2008)Tutkielmassa tarkastellaan kokoavasti Suomessakin 1980–1990-luvulla kuohuntaa herättäneen moderni–postmodernikeskustelun episteemisen juonteen pääpuheenvuoroja sekä joitain niiden taustoja. Kirjoituksessa lähdetään ... -
Kritiikin lupaus : näkökulmia Frankfurtin koulun kriittiseen teoriaan
Moisio, Olli-Pekka (Jyväskylän yliopisto, 1998) -
Julkisuus demokratiateoreettisena käsitteenä Nancy Fraserin ajattelussa
Kinnunen, Heini (2007)Tässä tutkielmassa tavoitteenani on artikuloida Habermasin julkisuuden käsitteen rooli Nancy Fraserin työssä. Keskityn yhtäältä erittelemään sitä, miten Fraser käyttää Habermasin julkisuuden käsitettä ja toisaalta ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.