Show simple item record

dc.contributor.advisorHaimi, Jari
dc.contributor.advisorVälimaa, Raili
dc.contributor.authorTyöläjärvi, Tarja
dc.date.accessioned2018-08-08T06:35:38Z
dc.date.available2018-08-08T06:35:38Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/59146
dc.description.abstractSuomessa monien muiden maiden lailla ylipaino on vakava kansanterveydellinen uhka siihen liitettyine sairauksineen. Kouluiässä nuoren omien ruokavalintojen merkitys alkaa korostua. Nuorten Akatemian Oma valinta –hanke syntyi tarpeesta antaa nuorten itse kehittää terveellisiä elintapoja lisääviä toimintatapoja koulujensa arkeen. Samalla haluttiin lisätä nuorten osallisuutta oman koulunsa toimintaan. Tässä tutkimuksessa tutkittiin Oma valinta –hankkeessa kerätyn kyselyaineiston avulla nuorten tekemien ruokavalintojen terveellisyyttä ja nuorten osallisuutta koulujensa arkeen sekä osallisuuden ja ruokavalintojen yhteyksiä. Hypoteesina oli, että koulun toimintaan enemmän osallistuvat nuoret tekevät myös terveellisempiä ruokavalintoja. Tutkimuksen tulokset vahvistivat aiemmassa tutkimuksessa havaittua tietoa siitä, että nuorten ruokavalinnoissa ja osallisuuden toteutumisessa on paljon parantamisen varaa. Lähes puolet nuorista jättää aamupalan tai lounaan väliin ainakin osan viikkoa ja monet syövät usein makeita välipaloja ja juomia. Vain reilu kolmannes syö koululounaan kaikki aterianosat. Moni nuori ei ole osallistunut koulunsa toiminnan suunnitteluun tai järjestämiseen eikä koe tulleensa kuulluksi koulussaan. Osallisuus ja ruokavalinnat eivät kuitenkaan olleet selvässä yhteydessä toisiinsa kaikkien muuttujien osalta. Oppilaiden kuulluksi tulemisen kokemus oli eniten yhteydessä terveellisten ruokavalintojen toteutumiseen. Terveellisiin ruokavalintoihin tulisi kiinnittää lisää huomiota, jotta ylipainoisten määrä ei jatkaisi kasvuaan eikä epäterveellisestä ruoasta koituvia haittoja tulisi lisää. Lisäksi nuorten osallisuutta tulisi tukea ja kehittää useilla tavoilla tilanteen parantamiseksi.fi
dc.description.abstractOverweight and its associated diseases are serious health risks globally. Finnish organization Youth Academy carried out Oma valinta (”Your Own Choice”) –project. The aim of the project was to allow adolescents to develop their own choices supporting healthier ways of life. Another goal of the project was to increase adolescents’ participation in planning and organizing their schools’ schoolwork and activities. In this study, the questionnaire data of the project was used to determine how healthy adolescents’ food choices are, how much they participate in activities of their schools, and is there a link between healthy food choices and participation. The hypothesis was that those adolescents who participate more in activities of their school make also healthier food choices. The results of this study confirmed the results of other studies on poor health choices and lack of participation in adolescents. Almost half of the adolescents skip a breakfast or a school lunch at least once a week. In addition, a great number of adolescents consume sweet snacks and drinks. Only one third of the adolescents eats every part of the school lunch. A considerable number of adolescents had never participated in planning or organizing any activities in their school. The feeling of being heard was related to healthy food choices among students. However, participation and healthy food choices were not directly linked to each other. More attention should be paid to the healthy food choices to reduce overweight and related diseases. In addition, adolescents’ participation should be supported and improved in several ways.en
dc.format.extent112
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofi
dc.subject.otherruokavalinnat
dc.titleNuorten tekemät ruokavalinnat ja osallisuus peruskoulun toimintaan
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201808083784
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaMatemaattis-luonnontieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sciencesen
dc.contributor.laitosBio- ja ympäristötieteiden laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Biological and Environmental Scienceen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiaineBiologian opettajankoulutusfi
dc.contributor.oppiaineTeacher education programme in Biologyen
dc.rights.copyrightJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rights.copyrightThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi4014
dc.subject.ysoterveyskasvatus
dc.subject.ysoosallistuminen
dc.subject.ysokouluruoka
dc.subject.ysokouluruokailu
dc.subject.ysoruokatottumukset
dc.subject.ysokouludemokratia
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record