Lordi Vetinari valtakuntansa kuvana : valta, hallitsijuus ja fantasiamaailma Terry Pratchettin Discworld-sarjassa
Tekijät
Päivämäärä
2018Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tutkielma käsittelee huumoripitoisesta fantasiasta tunnetun englantilaisen Terry Pratchettin Discworld-sarjan (suom. Kiekkomaailma) henkilöhahmoa lordi Havelock Vetinaria. Valittu tutkimuskysymys käsittelee Vetinarin suhdetta valtaan, hallitsijuuteen ja fantasiamaailmaan sekä selvittää, kuinka ne ilmenevät sarjan eri piirteissä. Tutkimuskysymys pyrkii täyttämään aiemmassa tutkimuksessa vallinnutta aukkoa. Tämän takia tutkielmassa on käytössä laaja teoriajoukko, jonka avulla kysymystä tutkitaan eri näkökulmista. Valitut teoriat käsittelevät fantasiaa satiirin välineenä, fantasiamaailman ja sen henkilöhahmojen suhteita, huumoria, tarinoiden merkitystä ja interfiguraalisuutta. Tutkielmassa käytetty menetelmä on Vetinariin, valtaan ja hallitsijuuteen keskittyvä lähiluku. Valittu aineisto koostuu Discworld-sarjan teoksista, jossa edellä mainitut teemat ovat eniten läsnä.
Tutkielma osoittaa, että Vetinarin ja Kiekkomaailmaan välillä on Stefan Ekmanin teorian mukainen erityissuhde, joka määrittää Vetinaria hallitsijana. Vetinari kuitenkin täydentää fantasiamaailmaa eikä toisinpäin. Hän on vallanpitäjä, joka mahdollistaa päähenkilöiden ja kaupunkinsa toiminnan jättämällä valtansa käyttämättä. Vetinari on interfiguraalinen viittaus Medici-sukuun ja Niccolò Machiavellin Ruhtinaaseen, ja hänellä on viittauksien mukainen diktaattorin maine. Vetinari on satiirinen hahmo, jonka julma maine on perätön. Vetinarin avulla huomio kiinnittyy yhteiskunnan valtarakenteisiin ja yksilöiden vallankäyttöön sekä molempien oikeutukseen liittyviin kysymyksiin.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29556]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Journalistinen komiikka : teoreettisia ja käytännöllisiä avauksia
Zareff, Janne (University of Jyväskylä, 2012) -
Parodia, satiiri, groteski ja ironia kauhukirjallisuudessa - Edgar Allan Poe
Huhtamäki, Mari (2009) -
Pintaa syvemmälle : komiikka Jean-Baptiste Molièren näytelmässä L'avare
Hinkkuri, Sirpa (2002) -
Vilpittömiä valeuutisia: tutkielma poliittisen satiirin sisältämän huumorin ja yhteiskuntakritiikin suhteesta
Itämäki, Jori (2016)Tämä tutkielma pyrkii tarkentamaan poliittisen satiirin määritelmää suhteessa aiempaan satiirin ja huumorin tutkimukseen. Työssä on myös tavoitteena pyrkiä yhteiskuntatieteelliseen näkökulmaan vastaamalla muodostetun ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.