Vihapuhe ja toimittajien selviytymiskeinot
Tekijät
Päivämäärä
2018Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Toimittajiin kohdistuva vihapuhe on yksi kiinnostavimmista mediaan liittyvistä uusista ilmiöistä länsimaissa. Toimittajia on aina uhkailtu ja painostettu, mutta sosiaalisen median kautta vihapu-he on ryöpsähtänyt esiin näkyvämmin ja ehkä myös vaikuttavammin kuin koskaan.
Vihapuheen keskellä on aina yksittäinen toimittaja, jonka täytyy selvitä vihapuheesta. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää vihapuheen kohteeksi joutuneiden toimittajien selviytymis-keinoja. Tutkimuksen teoriaosuus jaettiin kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa perehdyttiin vihapuheen käsitteeseen, historiaan ja tarkoitusperiin. Toisessa osassa syvennyttiin selviytymisen käsitteeseen sekä erilaisiin selviytymiskeinoihin.
Tutkimusaineisto koostui seitsemästä syvähaastattelusta. Kaikki haastateltavat olivat toimittajia, jotka olivat kohdanneet vihapuhetta työnsä takia. Analyysimenetelmä oli teoriasidonnainen si-sällönanalyysi.
Haastatteluaineistosta tehdyn analyysin perusteella toimittajilla on sekä mielensisäisiä että beha-vioristisia selviytymiskeinoja vihapuheeseen. Toimittajat suojautuivat sosiaalisessa mediassa ja pyrkivät ilmiöllistämään ja suhteuttamaan kokemaansa vihapuhetta. Vihapuheella oli vaikutuk-sia sekä toimittajan työhön että hänen omaan elämäänsä: osa toimittajista sensuroi itseään ja jot-kut pelkäsivät lastensa turvallisuuden puolesta. Työpaikoilla suhtautuminen vihapuheeseen vaihteli eikä kaikilla työpaikoilla ollut selvää ohjeistusta vihapuheen käsittelemiseen.
Tutkimuksen perusteella voidaan tehdä johtopäätös, että toimittajan luonteenpiirteet vaikuttavat siihen, millaisia selviytymiskeinoja hän käyttää. Selviytymisessä toimittajan iällä ja työkokemuk-sella on merkitystä. Tutkimuksen mukaan työpaikoilla ei vielä osata suhtautua vihapuheeseen tarpeeksi vakavasti ja siksi toimituksiin pitäisi tehdä ohjeet siihen, miten reagoida vihapuhee-seen.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29556]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Vihapuhe : demokratian uhka, rangaistava teko vai melua tyhjästä?
Saresma, Tuija; Kosonen, Heidi; Knuutila, Aleksi (Oikeusministeriö, 2019) -
Sananvapaus 2000-luvulla
Ollila, Riitta (Suomen asianajajaliitto, 2023)Kirjoitus käsittelee sananvapauden kehitystä 2000-luvun aikana. Tänä aikana painettujen lehtien rinnalle ovat tulleet verkkolehdet. Televisiokanavat ovat laajentaneet tarjontaansa verkkoon ja elokuvien jakelu on siirtynyt ... -
Tieteen sensurointiyritykset ja tutkijoiden itsesensuuri uhkaavat akateemista vapautta
Saresma, Tuija (Tieteellisten seurain valtuuskunta, 2023)Tunnen tukijoita, jotka ovat hylänneet herkullisen tutkimusaiheen, koska heitä on pelottanut, että he joutuisivat kiistanalaisen aiheen tutkimisen takia vihamielisten tahojen tikun nokkaan. Heitäkin enemmän tunnen tutkijoita, ... -
Verkkoviha väkivaltana : vihapuhetutkijoiden näkökulmia
Kosonen, Heidi; Saresma, Tuija; Pöyhtäri, Reeta; Haara, Paula; Nikunen, Kaarina; Knuutila, Aleksi; Tikka, Miia (Lähikuva-yhdistys, 2022) -
"Tytsy tekee työkseen meikkivideoita Tiktokkiin" : millaista vihapuhetta kohdistui Iltalehden toimittaja Ida Erämaahan?
Niskanen, Iida (2024)Kesällä 2023 Iltalehden toimittaja Ida Erämaa joutui vihapuheen kohteeksi. Toimittajiin kohdistuu usein vihapuhetta heidän julkisen työnsä takia (Löfgren Nilsson & Örnebring 2016). Tässä tutkimuksessa vihapuheesta käytetään ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.