Rikastetaanko tarina hengiltä? : featurejuttujen digitaalinen kerronta Helsingin Sanomissa
Opinnäytetyöni on journalistisen työn ja pro gradu -työn yhdistelmä. Työssäni selvitän, miten pitkien lehtijuttujen digitaalinen kerronta rakentuu Helsingin Sanomien featuretoimituksessa. Lähestyn aihetta triangulaation avulla eli yhdistämällä eri aineistoja ja metodeja. Tutkimukseni aineistona toimivat teemahaastattelut ja Helsingin Sanomien sunnuntaisivuilla 15.4.2017 ilmestynyt juttuni Raskausviikko 23 ja jutun tekoprosessista pitämäni työpäiväkirja.
Teemahaastatteluja varten haastattelin kuutta Helsingin Sanomien toimittajaa. Haastattelujen aiheena oli featurejuttujen digitaalinen kerronta. Omaa juttuprosessiani tarkastelin autoetnografian keinoin, haastatteluja purin haastatteluanalyysin avulla.
Tutkimuksessani selvisi, että Helsingin Sanomien featuretoimituksen työtä ohjaa pitkälti paperilehti. Digitaaliseen kerrontaan toimituksessa on kuitenkin sekä intoa että näkemystä. Digitaalisen kerronnan isoimmat haasteet näyttävät tällä hetkellä liittyvän siihen, että monimutkaisimpien digitaalisten rikasteiden tekeminen on Helsingin Sanomissa keskitetty erilliseen yksikköön, datadeskiin. Haastateltavien mukaan datadeski ei pysty tuottamaan sellaisia digitaalisia rikasteita, joista featurejutut parhaiten hyötyisivät. Asiaa helpottaisi, jos digitaalisen kerronnan tekninen osaamisen tuotaisiin osaksi featuretoimitusta.
Digitaaliseen kerrontaan on Helsingin Sanomien featuretoimituksessa tullut alkuinnostuksen jälkeen malttia. Erityisen huolissaan toimituksessa ollaan oltu siitä, etteivät digitaaliset rikasteet häiritse lukijan lukukokemusta tai riko tarinan imua. Toimituksen huoli on tutkimukseni mukaan perusteltu, sillä teorialuvussa esiteltyjen tutkimusten mukaan myös lukijat ovat huolissaan lukukokemuksen häiriöalttiudesta. Featurejuttujen digitaalista kerrontaa suunniteltaessa keskiössä tulisikin olla mahdollisimman häiriötön lukukokemus ja tarinan tukeminen. Olisi myös tärkeää, että digitaalinen lukukokemus tarjoaisi lukijalle jotain uutta, mikä houkuttelisi lukijan digitaalisen tuotteen pariin.
Tutkimukseni mukaan Helsingin Sanomissa olisi myös hyvä käydä keskustelua siitä, mitä juttujen digitaalisella kerronnalla tavoitellaan. Yhteinen päämäärä ja tavoitteiden asettaminen auttaisi toimitusta ymmärtämään, mihin suuntaan digitaalista kerrontaa tulisi viedä.
...
Muu nimeke
Featurejuttujen digitaalinen kerronta Helsingin SanomissaAsiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Pinnallisista klikkikartoista yhteiskunnalliseen merkittävyyteen : datajournalismin työprosessi Helsingin Sanomissa ja Ylessä
Toikkanen, Ilkka (2014)Selvitän pro gradu -työssäni, millainen on datajournalismin työprosessi Helsingin Sanomien, Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmien, sekä Svenska Ylen toimituksissa. Kuvaan toimitusten datajournalistisen prosessin tyypillistä ... -
Kansanmusiikki sanomalehdessä : aiheet ja juttutyypit Helsingin Sanomissa ja Keskipohjanmaassa
Kangasniemi, Arja (2010)Kansanmusiikki on perinteisesti ollut koko kansan musiikkia, mutta sen asema ja näkyvyys on vaihdellut eri aikakausina. Tämä tutkimus kuvailee, millainen kansanmusiikin asema ja näkyvyys on nykyään suomalaisessa sanomalehdessä: ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.