Vanhempien päiväkotivalinta ja näkemykset päiväkodin toiminnasta : tapaustutkimus steinerpäiväkodista
Tekijät
Päivämäärä
2017Pääsyrajoitukset
Aineistoon pääsyä on rajoitettu tekijänoikeussyistä. Aineisto on luettavissa Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyöasemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat.
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää millä perusteella vanhemmat ovat tehneet lastaan koskevan päiväkotivalinnan ja valinneet vaihtoehtopedagogiikkaa painottavan päiväkodin. Lisäksi selvitettiin vanhempien käsityksiä päiväkodin toiminnasta ja toimintaa ohjaavista periaatteista.
Tutkimus toteutettiin pienenä yhteen päiväkotiin sijoittuvana tapaustutkimuksena. Tutkimuksen aineisto kerättiin steinerpedagogisesti suuntautuneesta pienestä yksityisestä päiväkodista. Aineistonkeruu toteutettiin nettikyselyn avulla ja aineisto tallennettiin anonyymisti tietokoneelle. Päiväkodin 11:stä perheestä yhdeksän oli vastannut kyselyyn. Osa vastauksista oli molempien vanhempien kirjoittamia ja osa vain toisen vanhemman kirjoittama. Aineiston analyysi toteutettiin laadullisen tutkimuksen periaatteiden mukaisesti.
Tutkimus osoitti, että vanhemmat ovat päätyneet päiväkotivalintaansa usean kriteerin perusteella. Yksikään vanhemmista ei tehnyt valintaa vain yhden periaatteen mukaisesti. Päiväkodin vanhemmat olivat kiinnostuneita toimin-nasta ja olivat halukkaita tutustumaan enemmänkin toimintaan. Vanhempien käsitykset päiväkodin toiminnasta ja toimintaa ohjaavasta steinerpedagogiikasta vaihtelivat.
Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että vanhemmat tekevät valintansa usean tekijän pohjalta. He ovat kiinnostuneita tutustumaan lapsensa päiväkotiin ja sitä ohjaaviin periaatteisiin, mutta luottavat myös ammattilaisiin. Valintaa ohjaavat järkiperustaiset syyt, kuten päiväkodin sijainti ja mielikuvat toiminnasta, kuten näkemykset steinerpedagogiikasta. Tämän tapaustutkimuksen perusteella voisi todeta, että yksityisellä päivähoidolla ja vaihtoehtopedagogisella toiminnalla on tulevaisuudessakin kysyntää Suomessa. On silti tärkeää, että päiväkodit kertovat mahdollisimman avoimesti ja usealla tavalla toiminnastaan sekä selvittävät, mikä on vanhemmille tärkeää toiminnassa.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29556]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Kohti yhteistä laatua : henkilökunnan, vanhempien ja lasten laatukäsitykset päiväkodin integroidussa erityisryhmässä
Tauriainen, Leena (University of Jyväskylä, 2000) -
"Se päiväkodin aloitus meni tosi paljon paremmin, kun mitä mä luulin ja oletin. Et varmaan suurin syy oli ne hoitajat, miten mukavia ne oli" : vanhempien kokemuksia pienten lasten varhaiskasvatuksen aloituksesta
Koskela, Laura; Koivu, Eveliina (2019)Laadullinen tutkimuksemme käsittelee vanhempien kokemuksia pienten lasten aloittaessa päiväkodissa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mitkä tekijät päiväkodin henkilökunnan toiminnassa lisäsivät ja vähensivät ... -
Vanhempien ja päiväkodin ammattilaisten välinen yhteistyö yhteen hiileen puhaltamista vai vain kaunis ajatus?
Iso-Kuusela, Marjo (2008) -
Sukupuolisensitiivinen pedagogiikka varhaiskasvatuksessa : tapaustutkimus sukupuolen vaikutuksista päiväkodin toimintakulttuurissa
Honkanen, Janna (2024)Tutkimuksessa tarkasteltiin sitä, miten sukupuolisensitiivisyys näkyy varhaiskasvatuksen pedagogiikassa; sen suunnittelemisessa, toteuttamisessa, arvioimisessa ja kehittämisessä yhdessä suomalaisessa päiväkodissa. Tavoitteena ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.