Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.advisorMatilainen, Rose
dc.contributor.authorKuosmanen, Heidi
dc.date.accessioned2016-12-19T20:19:31Z
dc.date.available2016-12-19T20:19:31Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:1644721
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/52457
dc.description.abstractTämä Pro gradu -tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja suoritetun erikoistyön selostuksesta. Puhdistamattoman vuorisuolan, jota kutsutaan myös kristallisuolaksi tai Ruususuolaksi, käyttö on lisääntynyt runsaasti viime vuosina. Käyttöä perustellaan sen sisältämillä monilla alkuaineilla, mutta analyyttisiä tutkimuksia eri aineiden pitoisuuksista löytyy kirjallisuudesta niukasti. Puhdistamaton suola voi myös sisältää erilaisia haitallisia ainesosia, joten niiden tutkiminen on erittäin tärkeää. Työn kirjallisessa osassa käytiin läpi kirjallisuutta ja julkaistuja artikkeleja siitä, miten suolanäytteitä on tutkittu, millä analyysimenetelmillä on mitäkin alkuaineita mitattu ja minkälaisia havaintoja on tehty eri menetelmien haitoista, hyödyistä sekä soveltuvuudesta hyvin suolapitoisten näytteiden tutkimiseen. Mukaan tutkimukseen otettiin myös merivesinäytteet ja vastaavat suolaiset vesipohjaiset näytteet, koska ruokasuolaa tutkittaessa se yleensä liuotetaan veteen. Kokeellisen osan päämääränä oli mitata kristallisuolanäytteitä Andeilta ja Himalajalta, sekä verrata eri aineiden pitoisuuksia toisiinsa. Vertailun vuoksi mitattiin myös muutamia merisuolanäytteitä. ICP-OES:llä mitattiin suolojen veteen liukenevien alkuaineiden pitoisuuksia, sekä arvioitiin keinotekoisen mahanesteen avulla, kuinka suuren osan ihmisen elimistö kykenee hyödyntämään veteen liukenemattomasta osasta. Myös muutaman muun analyysimenetelmän soveltuvuutta suolanäytteiden analysoimiseksi tutkittiin.fi
dc.format.extent1 verkkoaineisto (133 sivua)
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.rightsJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rightsThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.subject.otherkristallisuola
dc.subject.otherRuususuola
dc.titleErikoisruokasuolojen analysointi ja kahden kristallisuola-alueen suolojen biosaatavuuden vertailu
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201612195175
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaMatemaattis-luonnontieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sciencesen
dc.contributor.laitosKemian laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Chemistryen
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineEpäorgaaninen ja analyyttinen kemiafi
dc.contributor.oppiaineInorganic and Analytical Chemistryen
dc.date.updated2016-12-19T20:19:31Z
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi4031
dc.subject.ysosuolat
dc.subject.ysomerisuola
dc.subject.ysoanalyysi
dc.subject.ysobiosaatavuus
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot