Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.advisorPirhonen, Juhani
dc.contributor.authorPiiroinen, Laura
dc.date.accessioned2016-06-24T18:22:01Z
dc.date.available2016-06-24T18:22:01Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:1545331
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/50590
dc.description.abstractKalanrehuissa on perinteisesti luotettu kalajauhoon ja -öljyyn rehujen pääasiallisina proteiinin- ja energianlähteinä. Näitä raaka-aineita on nykyään alettu korvata kasviperäisillä ainesosilla niiden edullisemman hinnan ja helpomman saatavuuden vuoksi, esimerkiksi maissilla, vehnällä ja soijalla. Pilaantuneen kasviperäisen raaka-aineen mukana rehuun pääsee haitallisia mykotoksiineja. Mykotoksiinit ovat homesienten sekundäärisiä metaboliatuotteita, joita ne pääasiassa tuottavat kilpailuun muita homeita vastaan, ja joiden on havaittu aiheuttavan kasvun heikentymistä ja sairauksia monilla eri kotieläimillä, mutta niiden vaikutuksista kaloihin tiedetään varsin vähän. Yksi yleisimmistä mykotoksiineista on pääasiassa maissilla esiintyvän Fusarium moniliforme -homeen tuottama fumonisiini B1 (FB1). Tässä tutkimuksessa tutkittiin rehun sisältämän FB1:n vaikutusta kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) kasvuun ja fysiologiaan. 1+ -ikäiset kirjolohet jaettiin satunnaisesti koeryhmiin, joita ruokittiin kasvatuskokeessa kahdeksan viikon ajan rehulla, johon oli lisätty viisi eri FB1 -pitoisuutta: 0, 1, 5, 10 ja 20 mg/kg. Kalojen kasvua ja rehunkulutusta seurattiin kokeen aikana. Kokeen jälkeen kaloista otettiin verinäytteet, joista analysoitiin hematokriitti, glukoosipitoisuus ja plasman kloridipitoisuus. Kalojen maksoista tutkittiin painojen ohella niiden vesipitoisuus. Osasta maksoista valmistettiin leikkeet mahdollisten histopatologisten poikkeamien havaitsemiseksi. Tulokset osoittivat, ettei FB1 vaikuttanut kalojen kasvuun, niiden veriarvoihin tai maksoihin annetuilla pitoisuuksilla. Kirjolohi on herkkä kahdelle muulle mykotoksiinille, deoksinivalenolille ja aflatoksiinille, mutta laji vaikuttaa kestävän FB1:tä varsin hyvin. Tämä voi johtua erilaisista solutason aineenvaihdunnan reiteistä ja biotransformaation eroista mykotoksiinien välillä. Kuitenkin lisätutkimuksia pitemmillä altistusajoilla ja/tai suuremmilla FB1 -pitoisuuksilla tarvitaan havaitsemaan mahdolliset vaikutukset kirjoloheen.fi
dc.description.abstractTraditionally, fish meal and fish oil have been used as main sources of proteins and energy in the commercial fish feeds. Nowadays these ingredients have been partially substituted with materials of plant-origin (e.g. maize, wheat and soy) due to their more inexpensive price and easier availability. If contaminated plant material is used in the making of fish feed, the finished product can contain harmful substances called mycotoxins. Mycotoxins are the secondary metabolite products of moulds that are produced mainly for competition against other moulds. Feed mycotoxins have been observed to suppress growth and cause diseases on several domestic animals, but their effects on fish have been studied scarcely. One of the most common mycotoxins is fumonisin B1 (FB1) produced by fungus Fusarium moniliforme. FB1 contaminates mainly maize and maize products. In this 8-week study, the effects of dietary FB1 on the growth and physiology of juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were examined. The fish were divided randomly into treatment groups that were fed with graded concentrations of FB1: 0, 1, 5, 10 or 20 mg/kg. The growth of the fish and the feed consumption was monitored during the trial. After the trial, the blood samples of the fish were analysed for haematocrit, glucose and plasma chloride, and hepatosomatic index and liver water content were measured. Samples were taken from livers to examine possible histopathological abnormalities. The results indicate that FB1 does not affect growth, haematology or livers of rainbow trout at tested concentrations. Rainbow trout is known to be sensitive towards mycotoxins deoxynivalenol and aflatoxin, but appears more resistant towards FB1. This is maybe due to different metabolic pathways at cellular level and differences in biotransformation between different toxins. However, a longer experiment and/or increased amounts of FB1, may be needed to track possible adverse effects of FB1 on rainbow trout.en
dc.format.extent1 verkkoaineisto (28 sivua)
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoeng
dc.rightsJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rightsThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.subject.otherfeedstuff
dc.subject.otherFusarium moniliforme
dc.subject.othermycotoxin
dc.subject.otherhaematology
dc.subject.otherhistology
dc.subject.othersalmonid
dc.subject.otherspecific growth rate
dc.titleThe effects of dietary fumonisin B1 on growth and physiology of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201606243346
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaMatemaattis-luonnontieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sciencesen
dc.contributor.laitosBio- ja ympäristötieteiden laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Biological and Environmental Scienceen
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineAkvaattiset tieteetfi
dc.contributor.oppiaineAquatic sciencesen
dc.date.updated2016-06-24T18:22:01Z
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi4012
dc.subject.ysohistologia
dc.subject.ysolohikalat
dc.subject.ysomykotoksiinit
dc.subject.ysorehut
dc.subject.ysokasvu
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot