Blogitekstit kirjallisuuskritiikkinä : reseptiotutkimus Anna-Leena Härkösen Onnen tunti -romaanin vastaanotosta kirjaharrastajien blogeissa
Tekijät
Päivämäärä
2012Pääsyrajoitukset
Aineistoon pääsyä on rajoitettu tekijänoikeussyistä. Aineisto on luettavissa Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyöasemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat.
Tutkimuksessani tarkastelen Anna-Leena Härkösen Onnen tunti -romaanin (2011) vastaanottoa kirjaharrastajien blogeissa. Tutkimukseni ensisijainen teoreettinen viitekehys on reseptioestetiikka, ja näkökulmani on tarkastella kirjablogeissa julkaistuja Härkösen teokseen kohdistuvia arvioita omantyyppisenään kirjallisuuskritiikkinä. Tavoitteeni on selvittää, mihin blogikritiikki tarttuu ja mistä se puhuu käsitellessään Onnen tuntia. Lisäksi kysyn, mitkä kirjallisuudesta puhumisen tavat ovat tyypillisiä aineistoni blogikritiikille. Näihin kysymyksiin vastatessani käytän analyysivälineenä Markku Huotarin (1980) muotoilemaa kirjallisuuskritiikin sisällönanalyysiin suunnattua mallia. Sen sijaan blogikritiikissä ilmaistuja Onnen tuntiin kohdistuneita odotuksia tarkastellessani tukeudun väljästi Hans Robert Jaussin odotushorisontin käsitteeseen. Lopuksi hahmotan kuvaa aineistoni blogikritiikille tyypillisestä julkisuudesta ja yhteisöllisyydestä.
Blogikritiikin sisältöjen tarkastelussa kävi ilmi, että aineistoni blogikritiikin puhe painottuu erityisesti kirjallisuuden semantiikan tasolle. Teksteissä käsitellään huomattavan runsaasti arvioitavan teoksen sisällöllisiä piirteitä ja merkityksiä, ja erityisesti pintatason semanttisia huomioita tehtiin paljon. Blogikritiikki sisältää melko runsaasti myös puhetta kirjallisuuden pragmatiikan tasolla, eli teoksen ja sitä ympäröivän yhteiskunnan ja ihmisten suhteiden tarkastelua. Sen sijaan kirjallisuuden syntaksitason puhe on aineistossa kovin vähäistä. Reseption kohteena olevan teoksen muodollista puolta, kuten siinä ilmenevää kielenkäyttöä tai ilmaisukeinoja, ei blogikritiikissä juuri käsitellä.
Blogikritiikin kirjallisuudesta puhumisen tapoja tarkastellessani havaitsin, että arvioitavaan teokseen kohdistuva kuvaileva ja arvottava lähestymistapa ovat lähes yhtä yleisiä. Sen sijaan reseption kohteena olevan teoksen tulkitsevaa käsittelyä esiintyy huomattavan niukasti.
Analysoidessani blogikirjoittajien teksteissään ilmaisemia Onnen tuntiin kohdistuvia odotuksia selvitin, millä tavoin kirjoittajat tuovat odotuksiaan ja niiden muodostumiseen liittyviä tekijöitä arvioissaan julki. Karkeasti kuvailtuna aineiston odotuksia koskeva puhe nivoutuu ennakko-odotusteni mukaisesti bloggareiden aiempiin kaunokirjallisuuskokemuksiin, teoksen peilaamiseen lukijan omaa elämäntodellisuutta vasten sekä Anna-Leena Härkösen julkisuuskuvaan. Usein blogikritiikissä kuvataan myös sitä, kuinka odotukset lopulta suhteutuivat varsinaiseen lukukokemukseen.
Blogikritiikin yhteisöllisyys osoittautui aineistossani tietyllä tapaa pinnalliseksi ja jopa rajoittuneeksi, mutta samalla kirjablogien ja niissä viihtymisen perustaksi.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29743]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Koomisuus Anna-Leena Härkösen teoksissa Akvaariorakkautta ja Karusellimatka
Seppänen, Satu (2000) -
Eihän minulla ole oikeutta omaan itseeni? : äitikuva Anna-Leena Härkösen romaanituotannossa
Laukola, Annimaria (2000) -
"Ja sit nää leikkis yhessä siellä somessa" : tapaustutkimus kirjallisuuskritiikistä suomalaisissa sanoma- ja kulttuurilehdissä sekä blogeissa 2010-luvun taitteessa
Autio, Raisa (2015)Pro gradu -työssäni olen tutkinut kolmen erilaisen kirjan – kiitetyn romaanin, kiistellyn esseekokoelman ja kokeellisen runokokoelman – saamia arvosteluja sanomalehdissä, blogeissa ja kulttuurilehdissä. Ulla-Lena Lundbergin ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.