Vapautetut sankarit : myyttirevisiot Jeanette Wintersonin romaaneissa Sexing the Cherry ja Weight
Tutkielman aiheena on myyttirevisiot Jeanette Wintersonin romaaneissa Sexing the Cherry (1989) ja Weight (2005). Käsitteellä ”myyttirevisio” tarkoitetaan tutkielmassa postmoderneja, uudelleenkirjoitettuja versioita antiikin Kreikan myyteistä. Tarkasteltavat romaanit ovat rajautuneet Wintersonin romaanituotannosta tutkielman aineistoksi, sillä kyseisissä romaaneissa Winterson uudelleenkirjoittaa klassisia myyttejä siten, että luoduissa myyttirevisioissa esitetään suhteellisen yksityiskohtainen kerronnallinen paralleeli intertekstinä toimivalle myytille sekä ulotetaan kriittinen uudelleen tarkastelu myös myyttien taustalla toimiviin kulttuurisiin, ideologisiin ja poliittisiin konteksteihin.
Tutkielma kytkeytyy postmodernin kirjallisuuden teoriaan, erityisesti postmoderniin intertekstuaalisuuteen sekä sen äärimmäiseen muotoon, uudelleenkirjoittamiseen, jonka Christian Moraru määrittelee intertekstin transformoivaksi ja revisionistiseksi kirjoittamiseksi uudelleen siten, että intertekstin läsnäolo uudelleenkirjoitetussa tekstissä on selvää, näkyvää ja tarkoituksellista. Lisäksi myytit myyttirevisioiden interteksteinä sekä kiinnostus myytin käytön funktioihin yhdistävät tutkielman myyttikriittiseen kirjallisuudentutkimuksen perinteeseen.
Tutkielmassa analysoidaan romaaneissa Sexing the Cherry ja Weight esiintyviä uudelleenkirjoitettuja myyttejä vertaamalla luotuja myyttirevisioita interteksteinä toimiviin alkuperäisiin myytteihin. Analyysissa käsitellään myytin ja myyttirevision välisiä sekä yhtäläisyyksiä että eroavuuksia kerronnan, juonen, henkilöhahmojen ja motiivien tasoilla. Koska myytin luo viime kädessä myyttinen hahmo, ovat luonteeltaan interfiguraaliset, antiikin mytologiasta uusiokäyttöön poimitut henkilöhahmot analyysissa keskeisessä asemassa. Analyysissa tarkastellaan keinoja, joilla alkuperäisiä myyttejä muokataan ja muutetaan myyttirevisioissa sekä erilaisia funktioita, joita myyttirevisioilla näyttäisi olevan. Huomio kiinnitetään erityisesti myyttirevisioiden sosiokulttuurisiin mahdollisuuksiin. Analyysissa osoitetaan, että Wintersonin romaanien myyttirevisioissa muun muassa kritisoidaan klassisen mytologian androsentrisyyttä, haastetaan sukupuoleen kytkeytyviä rooliodotuksia sekä kyseenalaistetaan voittajien historia ja sankareiden mytologia.
...
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [29044]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Impi Agafiinan myyttinen matka : sankarimyytin parodia Rosa Liksomin romaanissa Kreisland
Heiskanen, Pirita (2001) -
Sankareita ja tarinoita : kalevalaiset henkilöhahmot Johanna Sinisalon romaanissa Sankarit
Pitkäsalo, Eliisa (Jyväskylän yliopisto, 2009) -
Arvostelu teoksesta Jeanette Winterson: Ei appelsiini ole ainoa hedelmä
Säntti, Joonas (Maailmankirjat, s. d.) -
Jeanette Winterson: Aikakuilu
Karkinen, Mirva (Maailmankirjat, 2020) -
Arvostelu teoksesta Jeanette Winterson: Aikamyrsky
Honkanen, Hanne (Maailmankirjat, s. d.)