Hauskasti puvuttomina : burleskin esteettisen vastarinnan traditio ja ilmiö Suomessa
Tutkielmassani tarkastelen burleskin nykyilmiötä suhteessa sen historiallisiin juuriin, tyyliin ja traditioon esteettisen vastarinnan näkökulmasta etsien siitä vastakulttuurisia yhdessä nauramisen elementtejä. Tutkin, mitä historiallisten burleskien ja karnevalistisuuden piirteistä nykyilmiö yhä kantaa mukanaan, ja miten nykyburleski uudenlaisena, yhteisöllisenä, yksilöllisenä, heterogeenisenä, uudistavana ja uudistuvana esteettisen vastakulttuurin muotona liittyy erilaisten strategioiden kautta osaksi burleskin traditiota.
Näkökulmani on useimpien aihetta käsittelevien tutkimusten naisnäkökulmasta poiketen laajemmin sukupuolen representaatioita, murroksia ja tulkintoja, sekä inhimillistä naurua ja burleskin huumorin strategioita yleisemmin koskeva. Käytän tutkielmassa burleskoinnin käsitettä välittääkseni erityisesti burleskin tekijyyteen liittyvää, aktiivista, strategista ja merkityksiä tuottavaa puolta suhteessa käsiteltyyn aiheeseen. Nykyilmiön tarkastelun ja lineaarisemman teatterihistoriallisen näkökulman rinnalla teoreettisen viitekehyksen lähtökohtana toimivat muun muassa Mihail Bahtinin ajatukset karnevalismin ja vastakulttuurisen naurun luonteesta.
Tutkielmasta piirtyy kuva burleskista tyylinä, formaattina ja strategiana, jossa yhdistyvät ylösalaisin kääntämisen ja yhdessä nauramisen luonne, juhlivan yksilön ja yhteisöllisen toiseuden tyyli, riisumisen ja riisumatta jättämisen tarinallisuus sekä vakavuutta ja ehdottomia dikotomioita vastustava leikillisyys. Haastattelujen kautta tutkielma lisäksi kartoittaa suomalaisen nykyburleskin kehitystä, nykytilaa, ominaispiirteitä ja sen toimijoiden subjektiivista kokemusmaailmaa.
...


Alternative title
Burleskin esteettisen vastarinnan traditio ja ilmiö SuomessaKeywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [27645]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Lautanen Guatemalan verta : TRICONT kolmannen maailman asialla 1960- ja 70-lukujen Suomessa
Mäki, Mari-Anne (1998) -
"Minä poltan koko kaupungin!" Elämää 1800-luvun suomalaisessa satamakaupungissa erään merimiehen vaimon näkökulmasta.
Frigren, Pirita (Suomen Sukututkimusseura, 2017)Kesäkuun viimeisenä yönä 1837 29-vuotias merimiehen vaimo Maria Lindgren hoiperteli öisen Porin kaduilla vahvassa humalassa. Yövartija Petter Olinin pysäyttäessä Marian tämä joutui pois tolaltaan ja huusi Olinille: ... -
Gender, nation, narration : critical readings of cultural phenomena
Lähdesmäki, Tuuli (University of Jyväskylä, 2010) -
"Suomessa ei työllä elä, saati sitten rikastu" : työssä käyvien ihmisten sukupuolittuneet köyhyyskokemukset
Nieminen, Ella (2020)Tarkastelen tutkimuksessani työssä käyvien naisten ja miesten sukupuolittuneita köyhyyskokemuksia. Köyhyys liitetään usein mielikuviin absoluuttisesta köyhyydestä. Tutkimukseni tarkoitus on tuoda esille, että köyhyyttä ...