University of Jyväskylä | JYX Digital Repository

  • English  | Give feedback |
    • suomi
    • English
 
  • Login
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  • JYX
  • Opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat
  • View Item
JYX > Opinnäytteet > Pro gradu -tutkielmat > View Item

Hyvää ruokaa ja monta kulttuuria : singaporelaisten arkikokemus monikulttuurisuudesta

Thumbnail
View/Open
1.2Mb

Downloads:  
Show download detailsHide download details  
Authors
Mäkelä, Jyri
Date
2010
Discipline
EtnologiaEthnology

 
Tutkimukseni käsittelee singaporelaisten arkikokemusta monikulttuurisuudesta. Selvitän tutkimuksessani ruoan merkityssisältöä toisen kulttuurin kokemisessa ja tutkin ruoan tarjoamaa rajapintaa kulttuurien välisessä vuorovaikutuksessa. Kuvailen myös minkälaista singaporelainen monikulttuurisuusdiskurssi on ja miten monikulttuurisuus ilmenee singaporelaisten kulttuuri-identiteetissä. Tutkimuksessa olen käyttänyt triangulatiivista eli moniaineistoista metodia. Aineistoni koostuu eri tavoin toteutetuista tutkimushaastatteluista, joista osan toteutin kasvotusten ja osan virtuaalisia menetelmiä, kuten internet-kyselyä hyödyntäen, sekä tekemästäni kenttätyömatkasta Singaporeen. Singapore on monikulttuurinen kaupunkivaltio, jonka väestö koostuu useasta eri etnisestä ryhmästä. Suurin osa väestöstä omaa kiinalaisen, malesialaisen tai intialaisen taustan, mutta myös muita etnisiä ryhmiä esiintyy. Singaporessa vallitsee pääosin hyvin suvaitseva monikulttuurisuusdiskurssi. Singaporelaiset kasvatetaan monikulttuurisuuteen ja harmoniasta pidetään huolta myös valtiollisin toimin. Pinnan alta voidaan kuitenkin löytää jonkinasteisia negaatioita muita kulttuureja kohtaan. Varsinkaan maahan hiljattain tulleet uudemmat etniset ryhmät eivät saa aina yhtä varauksetonta hyväksyntää, kuin saarella kauemmin esiintyneet kulttuurit. Monikulttuurisuus näkyy vahvasti myös Singaporen ruokakulttuurissa. Singaporelainen ruoka on monimuotoista, sillä se on saanut ominaispiirteensä maahan asettuneiden etnisten ryhmien keittiöistä. Ruoka- ja hawker -keskuksilla on tärkeä rooli singaporelaisessa kulttuurissa. Ne ovat keskittymiä, joissa on tarjolla laajasti eri kulttuurien ruokia. Keskukset mahdollistavat toisista kulttuureista oppimisen ruoan avulla, ja antavat etnisille ryhmille tilaisuuden syödä yhdessä, vaikka nautittaisiinkin erityyppisiä ruokia. Kulttuurien välillä on eroja ruokailutottumuksissa ja nämä erot singaporelaiset oppivat yhteiskunnassaan. Eri etnisten ryhmien edustajien syödessä yhdessä singaporelaiset miettivät jo etukäteisesti tulevaa ruokailutilannetta. Singaporelaiset ovat oppineet toimimaan niin, ettei kenenkään uskomuksia loukata. Singaporelaiset arvostavat ruokaansa ja nostavat sen yhdeksi tärkeimmäksi elementiksi omassa kulttuurissaan. Ruoka ilmentää ja ylläpitää singaporelaista monikulttuurisuutta, mutta sen avulla luodaan myös yhtenäistä kulttuuri-identiteettiä. Maahan muuttaneiden mukana tulleet ruokalajit ovat muokkautuneet ajan kuluessa Singaporessa ja luoneet omaleimaisen keittiön, jota maan kansalaiset arvostavat suuresti. Singaporelaisten kulttuuri-identiteetti perustuu vahvasti etniseen taustaan. Tämän vuoksi yhtä yhtenäistä kulttuuri-identiteettiä on vaikea määritellä. On kuitenkin huomattava, että osa singaporelaisista haluaisi nähdä itsensä ensisijaisesti singaporelaisina. Pyrkimys yhtenäiseen kulttuuri-identiteetiin näkyy erityisesti nuorten mielipiteissä. He luovat yhtenäisyyttä ruoan ja singlishin, eli singaporen englannin avulla. ...
Keywords
monikulttuurisuus arkikokemus Singapore ruokakulttuuri diskurssi kulttuuri-identiteetti rajapinta arki etnisyys kokemukset ruoka kulttuuri
URI

http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201011183106

Metadata
Show full item record
Collections
  • Pro gradu -tutkielmat [21341]
  • Browse materials
  • Browse materials
  • Articles
  • Conferences and seminars
  • Electronic books
  • Historical maps
  • Journals
  • Tunes and musical notes
  • Photographs
  • Presentations and posters
  • Publication series
  • Research reports
  • Research data
  • Study materials
  • Theses

Browse

All of JYXCollection listBy Issue DateAuthorsSubjectsPublished inDepartmentDiscipline

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics
  • How to publish in JYX?
  • Self-archiving
  • Publish Your Thesis Online
  • Publishing Your Dissertation
  • Publication services

Open Science at the JYU
 
Data Protection Description

Accessibility Statement
Open Science Centre